изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:39 EEST
Земетресението в Южна Азия е резултат от сблъсък на две континентални плочи, твърди експерт    
Новини Страсбург. Земетресението с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер, което разтърси Индийския полуостров в Южна Азия е “резултат от сблъсък на континенталните плочи на индийския континент и Евразия, твърди сеизмологът Хенри Хеслер от обсерваторията за наблюдение на сеизмологичната дейност в Страсбург, цитиран от АФП.


“Индия се движи на север със скорост от два сантиметра на година, което предизвиква драматични земетресения. Това от днес за съжаление не е изненадващо – става въпрос за класически резултат от тектоничната активност”, твърди Хеслер.
“Движението на Индия на север продължава от милиони години и е причина за оформянето на хималайската планинска верига. Индийската континентална плоча минава малко под евроазиатската”, обяснява друг сеизмолог от обсерваторията в Страсбург.

***

Земетресение с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер разтърси тази сутрин Индийския полуостров. Най-силно засегнати са северните части на Пакистан, админстрирания от Индия щат Кашмир, районът около афганистанския град Джелалабад.

Агенция "Фокус" припомня:

Март 1999 г.

Земетресение със сила 6,8 по Рихтер разтърсва Западна Индия. Загиват 100 души и над 300 са ранени.

10 май 1997 г.

При земетресение с магнитуд 7.1 по Рихтер в Иран загиват 1,500 човека.

1998 г.

При разрушително земетресение в Афганистан загиват 8500 души. Сринати са десетки хиляди къщи в северната част на страната. Земетресението е със сила 7,1 степен по скалата на Рихтер. Близо 60 села от три северни провинции в съседство с Таджикистан са засегнати от земетресението. Стотици къщи са затиснати под многобройните свлачища.

26 януари 2001 г.

Мощно земетресение от 7,9-а степен по скалата на Рихтер разтърсва Западна Индия. Епицентърът на труса е в пустинно плато на границата между Пакистан и Индия. Загиват стотици хора.
Трусът е усетен със сила 6,2 и в съседен Пакистан, където също има жертви и разрушения, както и в Непал.
Най-силно засегнат е индийският щат Гуджарат, където са разрушени около 100 сгради.
Столицата Ахмедабад също сериозно е засегната. Наред с жилищни сгради са разрушени и мини, има дерайлирали влакове, повредени водопроводи, електропроводи и телефонни линии.

3 март 2002 г.

Регистрирано е мощно земетресение в Афганистан, Таджикистан, Пакистан и Северна Индия. Трусът със сила 6,7 по скалата на Рихтер е с епицентър на 250 км северно от град Пешавар в планинската верига Хиндукуш, която е граница между Афганистан и Пакистан.

3 януари 2002 г.

Силно земетресение от шеста степен по скалата на Рихтер е усетено в индийската столица -Делхи. Епицентърът е в планинския район Хиндукуш, между Пакистан и Афганистан. Земетресението е усетено и в северен Пакистан и Афганистан.

3 ноември 2002 г.

В северната част на Пакистан е регистрирано земетресение от 4,5 по Рихтер. Епицентърът на труса е на около 200 км северно от столицата Исламабад. Загиват над 10 души, а над 65 са ранени.

22 ноември 2002 г.

При земетресение в отдалечен планински район в Северен Пакистан загиват десетки души. Земетресението е с магнитуд 5,5 разлюляава района Гилгит на 400 км северно от Пешавар. Епицентърът му е в Кашмир. В продължение на няколко часа има остатъчни трусове. В най-силно засегнатите селища живеят общо над 6000 души. Същия месец ( на 3 ноември) в този район. Тогава при труса и последвалите кални свлачища загиват най-малко 17 души, а 65 са ранени.

26 декември 2003 г.

Мощно земетресение разтърсва южната част на Иран. Епицентърът е недалеч от древния град Бам. Трусът е с магнитут 6.6 по скалата на Рихтер. Според едно от официалните съобщения разрушени са 60% от жилищните сгради. Напълно срутена е и историческата част на града. Бам се намира в провинция Керман, близо до границата с Пакистан, на 975 км. от столицата

6 април 2004 г.

Трус от 6,8 по Рихтер разтърсва планинския район Хиндукуш по североизточната граница на Афганистан с Пакистан. Земетресението е в афганистанската провинция Бадахшан, която граничи с Пакистан, Таджикистан и Китай и е усетен в град Лахор близо до границата на Пакистан с Индия. Няма данни за пострадали и разрушения.


26 декември 2004 г.

Регистрирано е земетресение в Индийския Океан с магнитуд от 9,0 по скалата на Рихтер. Първоначалната измерена сила на труса е 6,8 по скалата на Рихтер, но по-късно тя е променена съответно на 8,5, 8,9 и 9,0. Епицентърът е близо до западния бряг на северната част на о-в Суматра, Индонезия. Земетресението е от типа плиткофокусно, т.е. епицентърът е на сравнително малка дълбочина в земната кора - около 10- 20 км. Характерът на земетресението предизвиква силно енергийното въздействие върху океанското дъно. Земетресението в Индонезия създава десетки вълни цунами, които опустошават крайбрежията на Индия, Шри Ланка, Индонезия, Малайзия, Бангладеш, Мианмар, Малдивите и Тайланд. Регистрирани са и други вторични трусове. Земетресението е усетено още в Австралия, Бангладеш, Йемен, Кения, Кокосови острови, Мадагаскар, Мавриций, Мианмар, Оман, Реюнион, Сейшелски oстрови, Сингапур, Сомалия и Танзания. Земният трус и последвалите го вълни цунами причиняват множество смъртни случаи. Броят на жертвите възлиза на около 230 000 души. Това са предимно жители на Индия, Шри Ланка и Индонезия. Загиналите в Индонезия са над 173 000, ранени са над 100 000, за безследно изчезнали се водят над 120 000 души, в Шри Ланка загинали са над 38 195, ранени са над 15 686 души, в Индия броят на загиналите възлизат на около 10 744 души, в Тайланд това са над 5 300 души, в Малайзия над 70 души, на Малдивските острови над 100 души, в Мианмар над 60 души, в Сомалия около 300 души и др. Сред загиналите има и множество чужденци. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Земетресението в Южна Азия е резултат от сблъсък на две континентални плочи, твърди експерт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди