изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:24 EEST
Ивайло Калфин: Има информация, че са заловени убийците на Ивайло Кепов и Георги Лазов    
Новини София. Минути преди съвместното заседание на комисиите по отбрана и външна политика днес, на въпрос към вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин наистина ли са заловени убийците на двамата български шофьори в Ирак Ивайло Кепов и Георги Лазов, той заяви, че "има такава информация, но тя в момента се проверява", предаде репортер на Агенция “Фокус”.


Днес в предаването на Би Би Ти "Шах и мат", водено от Игор Марковски, Хайри Сейлехъ - председател на Атлантическия клуб на Ирак в България, е дал тази информация. От телевизията твърдят, че информацията е потвърдена и от иракския посланик в България.
По-рано днес в парламента попитан дали разполага с официална информация за убийците на двамата български шофьори, които бяха екзекутирани в Ирак, посланик Хайдар Ал Барак заяви, че е разговарял с Багдад, но още няма официално потвърждение.
НИКОЛА ЛАЛОВ

Агенция “Фокус” припомня:

На 8 юли 2004 година катарската телевизия “Ал Джазира” излъчва запис в който е представено, че групировката “Единобожие и Джихад” е отвлякла двама български граждани в Ирак. Поставен е ултиматум пред Американското военно командване, че ако до 24 часа не бъдат освободени всички иракски затворници, българските граждани ще бъдат обезглавени.
На 13 юли 2004 година късно вечерта иракската групировка, под командването на Абу Мусаб ал Заркауи съобщава, че е екзекутирала единия български заложник и заплашва, че в рамките на 24 часа ще убие и втория български гражданин. Похитителите променят исканията си, като заявяват, че искат да бъдат освободени всички иракски жени от затворите. Запис с убийството е предаден на катарския телевизионен канал “Ал Джазира”. Телевизията не го излъчва. Убитият българин е разпознат като Георги Лазов.
На 15 юли 2004 година телевизия CNN съобщава, че недалеч от Мосул край река Тигър е открито обезглавено тяло.
Българската страна предявява искане да бъдат направени ДНК-анализи и изпраща пръстови отпечатъци на иракските власти, с цел улесняване установяването на самоличността на убития.
На 22 юли 2004 година Министерство на външните работи на България съобщава, че пръстовите отпечатъци на откритото на 15 юли тяло край река Тигър в Ирак съвпадат с тези на отвлечения в Мосул български шофьор Георги Лазов.
На 29 юли 2004 година с военнотранспортен самолет е върнато в България тялото на Георги Лазов и е транспортирано до Съдебна медицина за аутопсия.
На 17 юли става ясно, че и вторият български заложник Ивайло Кепов е екзекутиран. Крайният срок на поставения за него ултиматум изтича в 23 часа на 14 юли.
На 22 юли 2004 година във водите на река Тигър на 250 км. северно от Багдад е намерено обезглавено тяло. Главата е открита в червен найлонов плик до тялото. За да бъде направена аутопсия, тялото е транспортирано до град Тикрит. Багдадските лекари потвърждават, че тялото е на българина.
На 11 август 2004 година е направена ДНК експертиза от американски специалисти в щата Делауер. Експертизата потвърждава, че намереното тяло принадлежи на Ивайло Кепов.
На 14 август 2004 година са транспортирани тленните останки на втория български заложник в Ирак Ивайло Кепов.
 


Сходни връзки

Ивайло Калфин: Има информация, че са заловени убийците на Ивайло Кепов и Георги Лазов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди