изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:38 EET
ЦРУ: Четири са възможните сценарии за света    
Новини
Най-кошмарният е наречен 'Контурът на страха', в който господстват тоталитарни теократични режими


Четири са възможните сценарии за бъдещото развитие на планетата до 2020 г., според разсекретени прогнози на американското правителство, изготвени от аналитици на ЦРУ. И четирите взeмат предвид процеса на глобализация, нарастващата сила на големите държави, религиозното самосъзнание и, разбира се, заплахата на тероризма, разказва електронното издание Утро.ру.

Далекоизточен мир

Процесът на глобализация успешно продължава, но финансовият център на света се е преместил от Европа в Азия. Темповете на развитие на икономиката в Индия и Китай отдавна са превишили европейските показатели и напълно са се доближили до американските.

Международния бизнес се е насочил към огромните потребителски пазари в тези страни. Като най-населените на планетата, двете държави са престанали да изнасят работна ръка, предпочитайки да използват ресурсите си за увеличаване на собствената си икономическа мощ.

Индия и Китай са преуспели и в усвояването на наукоемките технологии, разраснали са политическото си влияние както в региона, така и в света. Военната им мощ предизвиква сериозно безпокойство у съседите, най-вече в Япония, дори САЩ започват да се тревожат.

Както и досега, Русия продължава да е един от най-големите доставчици на нефт и природен газ в света, но и нея, както и останалите страни със сенчеста икономика, я заплашва дълбока криза. За да избегне това, страната трябва да преориентира икономиката си към високите технологии.
Бедните мюсюлмански страни остават в зоната на нестабилността, но общото повишаване на жизненото равнище дава надежда, че проблемът с ислямския тероризъм може да се реши с времето.

Американски мир

В този сценарий САЩ е истинският пъп на земята, новият Рим. Цялото население на планетата се труди за благото на Америка, а тя на свой ред носи отговорност за световния мир и сигурност, с което се обяснява и военното й присъствие в почти всички "горещи точки" на планетата.

Между САЩ и Европа съществуват определени политически търкания, а с Китай американците са в състояние на открита икономическа борба.

Дали самата Америка ще се радва на подобен развой на събитията е под въпрос. Нейните задължения и отговорности в световен план ще сложат върху плещите й тежко бреме, а растящото недоволство от хегемонията на САЩ сред бедните и развиващите се страни още повече ще засили заплахата от тероризъм.

Русия ще балансира между Европа, която се нуждае от газта й, и Китай, който е не по-малко заинтересован от оскъдно залесените пространства в Сибир и Далечния изток.

Новият Халифат

Мюсюлманите от Близкия изток, Северна Африка, Средна и Югоизточна Азия обединяват силите си и създават транснационална теократична ислямска общност, пренебрегвайки призива на Запада да прегърнат неговите традиционни "цивилизационни ценности".

Подемът на религиозното самосъзнание е в състояние сериозно да забави процеса на глобализация. Въпреки това бедата на халифата е в това, че той трудно се вписва в световната икономика. Страните, решили да се присъединят към него, са застрашени от икономически спад, социални сътресения и изострени религиозни разпри между различните течения на исляма.

На Русия е отредена ролята на буферна зона между ислямския свят и Европа. Тя трябва да се бори със екстремистите на "южния фронт", като мюсюлманите през 2020 г. съставляват половината от населението на земята.

Контурът на страха

Това е най-кошмарният сценарий. Огнището на нестабилност и насилие в света се е разраснало в гигантски полумесец, простиращ се от Близкия изток до Югоизточна Азия. Страните от този "контур" живеят под игото на тоталитарни, теократични режими, а икономиката им напълно се е отделила от световната.

Те са се превърнали в разсадник на терористи, които са се сдобили с възможността да използват за кървавите си цели си нови, високотехнологични оръжия за масово поразяване.

За да се защитят от терористичната заплаха, държавите по света затварят границите си и предприемат редица превантивни интервенции, но от това напрежението съвсем не намалява.

Процесът на глобализация почти е спрял, световната икономика е в застой. Междувременно расте неимоверно нивото на организираната престъпност. Никакви усилия не могат да изкоренят усещането за изключително крехкия световен мир, което се превръща в определящ фактор в международните отношения.

Както отбелязват авторите на прогнозата, не бихме могли да предвидим последствията от неочакваните епидемии и стихийни бедствия, които могат изцяло да променят всеки един от сценариите за бъдещето на човечеството.
http://news.netinfo.bg

 


Сходни връзки

ЦРУ: Четири са възможните сценарии за света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди