изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:27 EEST
"АЛЕКСИЯ" РАЗПЛАКА УНГАРЦИТЕ    
КултураСевдалина Мавродиева-Нейкова - ръководител и хореограф на школата за съвременни танци "Алексия", разказва за преживяванията на състава в Унгария. Изпълнителите спечелиха Гран При и още няколко награди на конкурса в град Веспрем

 


- Честито! Силна ли бе конкуренцията на конкурса "Веспремски игри"?
- В конкурса участваха 86 състава от 12 държави. Ние бяхме единствените участници от България. "Алексия" се представи в раздела за хореография, където се състезаваха 56 състава, или общо близо 1000 деца. Останалите 30 състава участваха в разделите за бални и народни танци.
- Какво бе журито, което оценяваше участниците?
- Председател на 7-членното жури бе Наталия Мухина - заслужил работник на културата на Русия, хореограф. Сред членовете на журито имаше и една българка - Милена Налбантова от Хасково, която е член на Българската танцова организация. Искам да отбележа, че унгарският град Веспрем и Хасково са побратимени. След края на конкурса Милена Налбантова плачеше от вълнение. Тя сподели, че изключително се радва за това, че не е трябвало да спори за нашата награда и е горда от това, че е българка.
- "Алексия" участва с 34 деца. Как бяха приети те от журито и публиката?
- Първото, което направи огромно впечатление, бе изпълнението на Ана-Мария Бонева - нейния солов танц "Искам да танцувам". Към нея имаше огромен медиен интерес. А като цяло конкурсът бе отразяван от 11 медии. Ана-Мария се превърна в звездата на този конкурс и единодушно бе мнението, че нейното изпълнение е на най-високо ниво.
Публика и жури плакаха на танца "Легендата за Калиакра". Ние бяхме превели легендата на руски език и тя звучеше в изпълнение на актьора Красимир Демирев. Танцът "Марсианци" също бе много добре приет и високо оценен заради новата съвременна техника. Всъщност, с тези два танца ние взехме Гран При. Като носители на голямата награда първо бяхме предложени от Лада Сергач от Украйна, която бе член на журито. Обяснението й бе, че ние пропагандираме българската история чрез съвременен танц. Лада Сергач е член на International Dance Organisation - най-голямата международна танцова организация.
- В предварителния ни разговор стана ясно, че наградата Гран При е много интересна. Какво точно представлява тя?
- Това е изключително красива порцеланова чиния. Унгарците са известни със своя порцелан. А се оказа, че подобни чинии има единствено в кралските дворци.
- Какво впечатление остави у Вас конкуренцията?
- Повечето състави дойдоха с много скъпи и ефектни костюми. Журито и специалистите обаче бяха категорични, че важни са не костюмите, а самите изпълнения. Отделно от това имаше групи, които бяха дошли с категоричното намерение да вземат голямата награда. Нашите деца обаче бяха високо оценени, което се усети още по време на репетициите.
- Кое е следващото участие на деца от школата в най-близък план?
- През ноември ще имаме участие в Световния шампионат по шоу денс в Германия. Там ще се представят Ана-Мария Бонева, Станислав Димчев и Ваня Енчева.
- А какви други покани имате?
- Поканени сме още в Полша, Украйна, Латвия, Молдова и др., както през тази година, така и през 2006 г. Тепърва ще стане ясно кои посещения ще реализираме.

 


Сходни връзки

"АЛЕКСИЯ" РАЗПЛАКА УНГАРЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди