изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:16 EEST
В Турция е установено наличие на птичи грип тип K5N1, ЕС предупреди за опасност от пандемия /ОБЗОР/    
ЗдравеБрюксел/Анкара/Букурещ/Атина.Европейският комисар по здравеопазването и защита на потребителите Маркос Кипряну заяви днес на пресконференция в Брюксел, че направените тестове на намерените в Турция мъртви птици са положителни и че се касае за смъртоносния за човека вирус H5N1, предаде АПА.


Киприяну предупреди, че е възможно избухването на масова епидемия в Европа.
По-рано днес Румъния също съобщи, че изследваните мъртви птици, открити в страната, са били заразени с птичи грип. Резултатите от допълнителните изследвания във Великобритания ще покажат точно какъв вид е вирусът, но засега работната версия на Европейската комисия е, че става дума за същия като открития в Турция, съобщи Медиафакс.
Междувременно в Иран при неизвестни обстоятелства са загинали повече от 3 700 диви водоплаващи птици. Въпреки това все още не може да се каже дали в този случай се касае за птици, заразени с вируса, отбелязва Ройтерс.
Европейската комисия разглежда възможността за отделяне на 1 млрд. евро за създаването на лекарство срещу птичия грип, предаде Ройтерс, позовавайки се на Маркос Киприану.
Тайван ще започне да произвежда от ваксината срещу птичия грип “Тамифлу”, като ще се стреми да има достатъчно запаси, за да може да лекува най-малко 4 % от 23-милионното си население, предаде АФП, като цитира заместник-министъра на здравеопазването на страната. Островната страна вече води преговори за лиценза на Тамифлу с производителите на лекарството “Роше Холдинг АГ”. Целта е да се изработят ваксини за 10 % от населението на страната до средата на 2006 г.
Турските власти са получили резултатите от проведените тестове, които потвърждават наличието на птичи грип във ферма в северозападната част на страната, предаде АФП. Говорителят на Министерство на земеделието Фарук Демирел е потвърдил, че става въпрос за H5N1. По думите му за момента министерство на земеделието не възнамерява да предприема допълнителни мерки, отбелязва АФП. Миналата седмица властите поставиха под карантина район в западната част на страната, след като предварителни изследвания показаха наличието на птичи грип във ферма там. Турският министър на здравеопазването Реджеп Акдаг заяви днес, че случаите на птичи грип в северозападната част на страната са под контрол и увери гражданите, че няма основания за паника.“Естествено нашата страна трябва да бъде предпазлива, внимателна и готова за евентуална епидемия от птичи грип”, отбеляза Акдаг, като допълни, че за момента няма такава опасност.
Турция е поискала от швейцарската фармацевтична компания “Роше Холдинг” да достави 500 000 бройки от ваксина, която специалистите смятат, че може да лекува човешката форма на птичия грип, като превантивна мярка срещу възможна пандемия, съобщи “Еуропа Прес”. Министерството на здравеопазването на Турция е поискало първоначално да бъдат изпратени 300 000 дози от ваксината “Тамифлу”, с цел да се поддържа достатъчно количество от медикамента в страната.
Вестниците в Кипър днес обръщат внимание на мерките, взети от отговорните власти, срещу пренасянето на смъртоносния вирус на територията на Кипър. Според публикациите има реална опасност птичият грип да бъде пренесен от Северен Кипър, поради което е забранен вносът на птици и птичи продукти
Заради риска от възникване на пандемия от птичи грип Сърбия и Черна гора подготвя производство на 10 хиляди защитни маски дневно, съобщи македонската телевизия А1. За тази цел единственият завод за производство на санитарно оборудване в Сърбия и Черна гора ще започне да работи на три смени след десетина дни. В случай на нужда производството в завода може двойно да се увеличи.
Среща на министрите на здравеопазването на страните от Черноморския регион поиска министърът на здравеопазването на Гърция Никитас Какламанис, съобщи гръцкото радио ”Скай”. Днес в Атина беше проведена извънредна среща във връзка с опасността от разпространение на птичи грип, на която присъства и премиерът Костас Караманлис. В болниците е въведен план за бързо действие, като към него ще се включат и ветеринарните служби в страната, е заявил здравният министър. Радиото отбелязва, че Какламанис е предложил на Караманлис и на външния министър Петрос Моливиатис да свикат в началото на ноември среща на всички министри на здравеопазването на страните от Черноморския регион, на която да бъдат обсъдени мерките за борба с евентуална пандемия.
Гръцките медии съобщават, че до момента няма регистриран случай на птичи грип в страната. Взети са всички необходими превантивни мерки. Забранен е вносът на птици и птичи продукти от Румъния, Турция и България.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

В Турция е установено наличие на птичи грип тип K5N1, ЕС предупреди за опасност от пандемия /ОБЗОР/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди