изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:33 EEST
ПРЕВЕНЦИЯ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА НА МЕСТНО НИВО ДИСКУТИРАХА КМЕТОВЕ И СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СЪВЕТА НА ЕВРОПА    
ТуризъмКметът на Добрич Детелина Николова откри вчера дискусията на тема "Превенция срещу корупцията на местно ниво", като проявата бе първата в рамките на Третата годишна среща на Националното сдружение на общините в Република България, в курорта Албена.

 

Практиката показва, че трябва да бъдат разработени ясни и опростени процедури за провеждане на търговете и продажбите на общинска собственост. Тръжните документи да бъдат разработени максимално добре, да бъде търсено и да се отчита мнението на гражданите. Да бъде създадена действена система за резултатите от жалбите на гражданите, обобщи в приветственото си слово към участниците във форума Детелина Николова. Проявата е организирана от Съвета на Европа и НСОРБ.

3,7 процента от бюджета си заделя всяка компания в страните от бившия соцлагер за подкупи. За страните от Централна Европа процентът е 2,2 на сто. Данните бяха изнесени от  Чезари Трутковски от Полша. 15 млн. долара е официалната цена на парламентарните гласове в Полша.

В Страсбург са впечатлени от програмите и антикорупционните мерки, които вашата страна предлага за решаването на този проблем, заяви Александър Сегер от Съвета на Европа по време на презентацията за мерките и стратегиите за предотвратяване на корупцията. За да имат антикорупционните стратегии успех, са необходими няколко предварителни условия за успех. На първо място, трябва да има политическа воля. Необходимо е не само да се подпише нещо, а да се осигурят и ресурси за изпълненето му. Задължително е да има Наказателен кодекс, който да определя какво е корупция,  тя да бъде предотвратявана в публичната ааадминистрация, а за всичко това е необходима обществена подкрепа. България е предприела такива мерки за предотвратяване на корупцията още от 2001 година.

Местните власти трябва да имат свободата да управляват, каза в своето ескпозе Даниел Попеску, също от Съвета на Европа. Те не бива да бъдат парализирани с прекален надзор. Превенцията на корупцията е един от основните проблеми за всички страни-членки на Съвета на Европа. При това той не може да бъде адресиран отделно към националното или само към местното ниво на управление. Високите стандарти на публичната етика са основен компонент от създаването и укрепването на местното самоуправление. Важно е общинските администрации да работят в полза на гражданите, а не на частни интереси, но ще по-важно е те да работят при ясни правила и прозрачно, за да не загубят гражданите мотивация да участват в процеса на вземане на решения. За всички трябва да е ясно, че ако обществеността изпитва някакви съмнения за съществуването на корупция на местно ниво - това ще обезсмисли в голяма степен усилията за децентрализация на управлението и финансирането.

През последните години Съветът на Европа полага значителни усилия да създаде мрежа за превенция и борба с корупцията в Европа. Тези усилия включват приемане на европейски стандарти срещу корупцията, на отделни конвенции, на препоръки  на министрите за прилагане на етичен кодекс за публичните администрации през 2000 г. и много други инструменти, които целят намаляване на корупцията. Прилагането на тези стандарти се наблюдава от специализирана група, наречена GRECO (Group of States against Corruption), а програмите за техническо сътрудничество като Octopus, PACO и други подпомагат изграждането на капацитет в страните-членки за прилагане на стандартите за ограничаване на корупция.  Тези програми  работят и в подкрепа на подобряване на законодателството, засилване на антикорупционните институции и разработване и прилагане на антикорупционни стратегии.

 


Сходни връзки

ПРЕВЕНЦИЯ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА НА МЕСТНО НИВО ДИСКУТИРАХА КМЕТОВЕ И СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СЪВЕТА НА ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.34 секунди