изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:16 EET
Румъния избива още птици заради птичия грип    
Здраве Румънските власти избиват още птици в опит да предотвратят разпространението на птичи грип в села в делтата на река Дунав.

Операцията е част от серията въведени в събота мерки, последвали установяването на щам на вируса, който е потенциално опасен за хората. Властите се опитват да изолират случаите на птичи грип и следят за евентуалната поява на нови огнища.

В засегнатите райони е въведена карантина. Щамът H5N1 на птичия грип, който беше открит в Румъния, се свързва със смъртта на над 60 души в Азия. Учените се опасяват, че той може да причини грипна пандемия сред хората, ако мутира във форма, която може да се предава от човек на човек.

Същият щам на вируса причини смъртта на птици в Турция.

България забрани вноса на птици и птичи продукти от Турция и Румъния след като бе потвърдено, че откритият там щам на вируса е H5N1.

По-рано директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба в България доц. Жеко Байчев заяви, че е засилен контролът по границите на страната, а директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Богдан Петрунов увери, че за сега няма данни за мутиране на вируса и прехвърляне на заразата от птици към хора.

Европейската Комисия изпрати епидемиолози в Турция, а днес и експерти по птичи грип в България. Европейските експерти ще се запознаят с работата на националната лаборатория по диагностика на птичи грип, за да преценят на място какви мерки трябва да бъдат взети в граничните райони на Бургас, Добрич, Русе и Силистра, за да се предотврати пренасянето на вируса от съседните Румъния и Турция.
http://www.bbc.bg/

 


Сходни връзки

Румъния избива още птици заради птичия грип | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди