изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:59 EEST
ОТНОВО МЕЖДУЛИЧНОСТНИ КОНФЛИКТИ В ДОМ "ДЪГА"    
ОбществоВ жалба домакинката на социалното заведение сигнализира за побой над дете и за психически тормоз над нея от директора. Жалбата не е писана от добро сърце и в полза на децата, смята началникът на инспектората в Добрич Рина Иванова

Жалба от домакинката в дома за деца, лишени от родителски грижи, "Дъга" в Добрич Мария Попова постъпи в петък в редакцията на в. "Нова добруджанска трибуна". Тя е адресирана и до Агенцията за закрила на детето-София, до дирекция "Образование и културна интеграция на МОН, до регионалната и добричката дирекции "Социално подпомагане", до управителя на МБАЛ, до ресорния зам.-областен управител, до кмета на Добрич, до началника на РИО на МОН, до Отдела за закрила на детето и до местните и централни медии. В жалбата си Мария Попова твърди, че е подложена на постоянен психически тормоз от страна на директора Николай Раданов, че е непрекъснато следена и обвинявана в недобросъвестно изпълнение на служебните си задължения. Независимо от това, М. Попова споделя, че е осигурила дарения за дома - латекс и почистващи препарати. Домакинката предполага, че директорът е върнал на работа Дочка Милева без да се запознае с нейни предишни нарушения. Авторката на жалбата споделя, че е склонна да мисли, че Н. Раданов иска да я отстрани от заеманата длъжност и да върне на нея Д. Милева.
Мария Попова съобщава и за "поредния потресаващ инцидент, случващ се в дома в Добрич". Според нея на 10 октомври около 21 часа 10-годишната Гергана Иванова е била пребита от по-големите деца. Детето е викало за помощ и плакало, но е нямало кой да го чуе. Таня Енчева /възпитател, б.а./ след като се прибрала при децата се скарала на детето да млъкне, "за да не му се случи нещо по-лошо" - пише в жалбата. Според Мария Попова, дежурните възпитатели Драгомир Илиев и Таня Енчева не са спазили задължението си да опазят живота и здравето на децата, директорът пък не е уведомил в рамките на 24 часа РПУ, началника на РИО и отдел "Социално подпомагане" в Добрич. В жалбата пише, че дежурните възпитатели се опитват да прикрият случая и че Отделът за закрила на детето е уведомен от директора на "Петър Берон", където учи Гергана. "Къде са били възпитателите по време на дежурството си?" - пита М. Попова. Пред репортер на НДТ тя сподели, че Гергана е бита с кабел от ДВД, че има белези по лицето и гърба. В жалбата до редакцията домакинката споделя и тревогата си за положението на възпитаничката Венелина Йоргова, която е бременна - водена на лекар, към която Т. Енчева се обръщала с думите "мълчи да не се случи нещо с детето ти", имало негативно отношение от страна на възпитатели към нея. Венелина потърсила домакинката, за да сподели всичко с нея.
Репортер на НДТ посети дома, за да чуе и другата страна. Разговаряхме с възпитателите Д. Илиев и Т. Енчева и с директора Н. Раданов, които разказаха как е станал инцидентът. Заради ремонт на едната сграда, част от по-големите деца са прехвърлени в другата, където са по-малките. Гергана предизвикала - напсувала, 14-годишния Вайдън Себайдин, който я набил с кабел. През това време Т. Енева била за сандвичи в друго помещение. Тя отрече детето да е плакало и викало за помощ. Когато се върнала, Гергана й показала подутата си устна и казала, че е ухапана от комар. Т. Енчева обаче разбрала, че е нанесен побой. Станало ясно, че не група деца, а само едно момче е било Гергана. На следващия ден бил уведомен директорът, който започнал да установява случая. Гергана обаче непрекъснато посочвала различно име на момчето, което я е било. Гергана е освидетелствана, затова учи в "Петър Берон", всяка втора нейна дума е псувня, споделят възпитателите. В момента, в който подавахме сигнала на Раданов, дойдоха от отдела "Закрила на детето", каза Т. Енчева. Сигналът постъпи от възпитател в "Петър Берон", каза началникът на отдела Иванка Титова. Тя и социалният работник, който отговаря за Гергана, посетили дома. И. Титова разказа, че са препоръчали на директора детето да бъде заведено на лекар, да се подаде сигнал в полицията. Николай Раданов сигнализирал в Детска педагогическа стая, личният лекар на Гергана констатирал, че няма счупвания следствие побоя и й изписал мехлем за раните. Междувременно Вайдън избягал от дома с още две деца, директорът беше чул, че в петък е задържан в РПУ-Албена.
Не отговарят на истината и думите в жалбата за Венелина, категорична бе Т. Енчева. Тя разказа, че лично е водила на лекар момичето - почти на 18 години, но то вдигало страхотни панаири и отказвало да бъде прегледано, за да се установи дали е бременно. Съгласило се само на преглед на видеозон, д-р Бонев от Второ ДКЦ установил поликистоза и назначил лечение. Купихме й лекарствата, но тя ги хвърли, разказа Т. Енчева. И допълни, че Венелина не ходи на училище, често стои при домакинката, която я черпи с кафе. Венелина е много агресивна, три лели в дома е набила, разказват възпитателите. И споделят за случай от преди дни, когато Венелина ударила юмрук в гърлото на брат си, който е с година по-малък от нея. Момчето два дни не можеше да говори, белезите още личат, разказват възпитателите.
Никакъв тормоз не съм й оказвал, каза пред НДТ директорът на дома по повод твърденията на Мария Попова. В деня, в който жалбата постъпи в НДТ и в институциите, Мария Попова бе в отпуск. Директорът и възпитателите не изключиха умишлено да е решила да отсъства. Молбата за отпуск е подписана от счетоводителката, не от домакинката, каза Н. Раданов. Той допълни още, че Мария Попова няма нужното образование за заеманата длъжност - завършила е вечерно училище, а трябвало да има средно специално икономическо образование. Тя е неправомерно назначена, каза директорът. Кани децата на кафе, подарява им по един сапун или по нещо друго... Не взема никакво отношение за хигиената в дома, не проявява никаква инициативност, допълни Н. Раданов.
Експерти от РИО на МОН в Добрич са посетили дома още в петък. Отсъствах от града, но бях запозната с констатациите, каза за НДТ началникът на инспектората Рина Иванова. Според нея, не се е случило нищо по-особено, което става в дома и в други дни - не е необичайно понякога тази деца да се бият. Действията на директора и възпитателите били абсолютно адекватни, спазили са всички процедури и нямало грешки в действията им. Жалбата не е писана от добро сърце и в полза на децата, каза още Рина Иванова. Тя допълни, че днес ще запознае с констатациите от проверката.
П.П. Оставяме читателят сам да си направи изводите, след като изложихме разказите и мненията на страните по конфликта в "Дъга". Сигурни сме обаче, че случващото се не е в полза на обитателите на социалното заведение, които са там, защото са лишени от родителски грижи.

 


Сходни връзки

ОТНОВО МЕЖДУЛИЧНОСТНИ КОНФЛИКТИ В ДОМ "ДЪГА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди