изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:46 EEST
СЪДИЛИЩАТА В ДОБРИЧ ЩЕ СИ ПАРТНИРАТ С ААМР    
Новини

Меморандум за сътрудничество с Американската агенция за международно развитие (ААМР) подписаха Окръжен съд - Добрич и Районен съд- Добрич. Двете ведомства са включени в реализацията на третия етап от програмата Инициатива за укрепване на съдебната система.



След като бе проведена оценка на кандидатите от цялата страна, които искат да работят с ААМР в областта на съдебната реформа, Окръжен съд - Добрич и Районен съд - Добрич бяха избрани за нови съдилища-партньори заедно с още 9. Досега 21 съдебни ведомства са ползвали съдействието на американците, за да подобрят качеството си на работа.

Новият директор на мисията на ААМР в България Майкъл Фриц пристигна в Добрич лично, за да подпише контракта. Като декларации на общите отговорности на ИУСС и двете съдилища, Меморандумите за разбирателство предвиждат ясни стъпки за насърчаване на прозрачността, ефективността и отговорността в процеса на правораздаване. Към всеки Меморандум бе приложен конкретният План на съда за подобряване на неговата работа, като този План е в сърцевината на реформите, насърчавани от ИУСС. Ако съдилищата успешно извършат дейностите за съдебна реформа, включени в индивидуалните им Планове за подобряване на работата на съда, като така подобрят и услугите, предоставяни на обществеността, те ще станат съдилища-модели. Целта на партньорството е да засили общественото доверие, а чрез договора ще се обучават съдии и съдебни служители, ще се направи Информационен център за граждани, който ще бъде на първия етаж в Съдебната палата, ще бъде автоматизирана системата за управление на делата, ще се изгради общо деловодство. "Изключително съм доволен, че съдилищата в Добрич ще бъдат наши партньори. Благодаря на общината за подкрепата, която оказва и, че ще поддържа тези усилия. Някои от акцентите им за бъдещата работа са подобряване на информационните технологии, обновяване на помещенията, в които се работи с граждани и обучение за съдебната администрация. Сътрудничеството между ИУСС и двете съдилища има за цел повишаване на общественото доверие в съдилищата в Добрич чрез по-бързо и по-надеждно решаване на делата, прозрачност и ангажираност за постигане на бързо и професионално обслужване на гражданите” - каза М. Фриц.

"Както е известно на всички присъстващи, успешното осъществяване на съдебната реформа в България е основният фактор, от който зависи бъдещето ни членство в ЕС. За да е работеща една съдебна система, като следва да уточня, че говорим за правораздавателния орган - съда, тя трябва да е ефективна, справедлива и авторитетна система, която е действаща, която обществото вижда, че работи. За да е именно такава, тя трябва да осигурява на гражданите ефикасен достъп до правосъдие, бързина, ефективност при решаване на делата и при обслужване на гражданите от съдебните служители, равенство, справедливост и недопускане на възможности за корупция, прозрачност в работата на съда" - каза съдия Е. Енчев. Той добави още, че съдът следва да осигури достатъчно средства и механизми, чрез които гражданите да нямат съмнения, че това което съдът е решил, го е решил въз основа на закона и вътрешното съдийско убеждение. “Желанието ни е в резултат на тези обучения да се промени отношението на някои съдебни служители, така че те да милеят за съда и работата с гражданите. След две години каня директора на ААМР и всички, които са днес в залата, да видим резултатите от сътрудничеството, което започнахме” - добави председателят на ДОС Енчо Енчев.

Директорът на ИУСС съдия Кенет Стюарт вижда възможности за значителни постижения на съдилищата в Добрич през следващите две години. "Обществеността ще има повече доверие в по-добре работещ съд, който е и по-открит." Когато се прилагат, целите от Плана за подобряване на работата на съда на ААМР могат да подкрепят подобно развитие в съдилищата в България.

На подписването на меморандума в Добрич бе и г-жа Боби Грифин, която е директор на програмата "Съдилища-партньори". Тя заяви, че почти 1/3 от съдилищата в България са участвали в този конкурс. В подбора е помогнал Висшият съдебен съвет. Приети са 11 нови съдилища. Г-н Фриц заяви, че общата финансовата стойност на проекта е $ 10 милиона. Проектът е изцяло финансиран от ААМР и се изпълнява от Ийст Уест Мениджмънт институт. По проекта Инициатива за укрепване на съдебната система има три групи - съдилища-модели, съдилища-партньори и нови съдилища, които са общо 32 ведомства. НДТ

 


Сходни връзки

СЪДИЛИЩАТА В ДОБРИЧ ЩЕ СИ ПАРТНИРАТ С ААМР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди