изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:45 EEST
ЗЕМЕДЕЛЦИ ПРЕДВИЖДАТ ЗЪРНЕНА КРИЗА ДОГОДИНА    
Новини

Съществува реална заплаха за зърнена криза догодина, прогнозира вчера арендаторът Иван Гочев, който е и председател на Сдружението на фермерите в Добруджа.



Заради ниска изкупна цена и високи цени на горивата производителите в Добричка област ще засеят много по-малко декари с пшеница. До момента са засети едва 200 000 декара, вероятно цифрата ще достигне 700-800 000, при над 1 милион декара с жито за миналата стопанска година. След приключване на сеитбата да се направи равносметка какво количество хлебна пшеница има по складовете и базите и ако тя е недостатъчна за зърнения баланс, да се забрани износът, предлагат арендатори.

Миналата година Държавен резерв регулира зърнения пазар, като се намеси и изкупи пшеницата на цена 197 лева за тон, докато сега втората сесия на резерва стартира при цена 162 лева за тон. Субсидиите за производителите миналата година бяха 6 пъти повече, отколкото са сега, каза арендаторът Димитър Катранджиев. Да се намалят цените на горивата за производство на селскостопански стоки и се внесе промяна в Закона за ДДС, настояват зърнопроизводители.

Арендаторите поискаха от народните представители да инициират среща между земеделския министър Нихат Кабил и земеделци от Добричко. НДТ

 


Сходни връзки

ЗЕМЕДЕЛЦИ ПРЕДВИЖДАТ ЗЪРНЕНА КРИЗА ДОГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди