изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:10 EEST
РФИ: Случай на птичи грип бе регистриран в Гърция след изследване на птици на остров Хиос    
По светаАтина. Случай на птичи грип бе регистриран в Гърция след изследване на птици на остров Хиос, съобщава РФИ. Изследването на кръвта на пуйки от частна ферма на остров Хиос, в Югоизточна Гърция, близо до турския бряг, е дало положителен резултат за наличието на вируса Н5. Засега обаче не е ясно дали става дума за опасния за човека щам на птичи грип H5N1.


"Птичият грип пристигна и в Гърция. Първият случай на птици засегнати от болестта бе потвърден в понеделник от министъра на земеделието. Малко преди това ветеринарният център в Атина обяви, че една от деветте проби след изследване на птици на остров Хиос е положителна и съдържа антитела на вируса Н5. Миналия четвъртък собственик на фермата предупредил ветеринарните служби на острова, че има подозрителни смъртни случаи сред птиците. На остров Хиос са въведени същите предпазни мерки, както и в останалата част на ЕС. Министърът на земеделието посъветва местните власти да създадат регионални кризисни центрове, които ще бъдат снабдени със специални автомобили. Още стотина ветеринари ще се включат, за да помогнат на сега работещите. Властите продължат да уверяват, че положението е под контрол и съветват да се направи незабавна ваксинация срещу грипа на всички хора, които имат пряк контакт с птици. В Гърция вече се наблюдава спад в консумацията на пилешко месо с 60 %", коментира кореспондентът на РФИ в Атина Корин Валоа.
Може да се очаква, че птичият грип ще се разпространи по света, но в Азия е най-голяма опасността той да мутира във вид, предаващ се между хора, обяви по-рано Световната здравна организация.
По искане на Франция външните министри на ЕС се събират днес в Люксембург на извънредно заседание, за да обсъдят разпространението на птичия грип. Тема на разговорите ще бъдат и въпроси, свързани с либерализацията на търговията и бюджета на Евросъюза.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

РФИ: Случай на птичи грип бе регистриран в Гърция след изследване на птици на остров Хиос | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди