изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:08 EEST
19 ОКТОМВРИ - ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР - ДОБРИЯТ ЛЕКАР ДА ОБИЧА ПРОФЕСИЯТА СИ    
Интервюта

 Д-р Рени Полеганова бе избрана за Лекар на Добричка област за 2005 г. от Управителния съвет на Районната лекарска колегия в Добрич. Днес тя ще присъства на тържествена церемония на БЛС по повод Деня на българския лекар в парк-хотел "Москва" в София. Там д-р Полеганова ще бъде отличена с плакет. Ето какво сподели специално за читателите на НДТ уважаваният добрички ендокринолог



Д-р Полеганова, бихте ли първо се представили за читателите ни, бихте ли разказали за Вашия професионален път?

 

- Работя вече над 40 години, 41-ва година откакто съм лекар. Имам две специалности, първата е по вътрешни болести, а втората - ендокринология и жлези с вътрешна секреция и обмяна на веществата. Най-напред по разпределение започнах работа в санаториума "Тузлата". След една година се прехвърлих във Вътрешно отделение на бившата Окръжна болница и като млад лекар веднага ме разпределиха на участък. След това по здравословни причини, като вид трудоустрояване, ме прехвърлиха на ЖП-гарата в Добрич към Транспортна болница - Варна. След непълни три години там се върнах отново в Окръжна болница. През 1974 г. взех първата си специалност - вътрешни болести, и веднага започнах да набирам стаж за втората. Тогава имаше само един ендокринолог и се разреши да се подготви втори. Набирах стаж и във Варна, при семейство проф. Коеви. През 1977 г. взех и втората си специалност. От 1975 г. работя на кабинет като ендокринолог. През 1984 г. бях прехвърлена в Окръжна болница като окръжен ендокринолог. С настъпване на промените през 1989 г. това отпадна. През 1994 г. се пенсионирах. Като ендокринолог работя във Второ ДКЦ със създаването на центъра. Д-р Демирева ме покани през 2000 г. Те подготвяха ендокринолог, но в момента той бе на специализация. А кабинет не можеше да се разкрие, ако няма реално работещ специалист. Затова бях помолила да замествам, докато лекарят си завърши специализацията. После ме оставиха за постоянно. Бях помолена и от Медицинския център в Каварна да давам консултации поне веднъж в седмицата, за да могат и те да си разкрият кабинет. Три години работих и там.

 

- Д-р Полеганова, Районната лекарска колегия Ви избра за Лекар на годината за приноса Ви за възстановяването на БЛС в областта. Бихте ли разказали как стана това?

 

- Аз създадох Лекарския съюз тук, аз съм и първият му председател. През 1990 г. по служебен повод бях отишла в Министерството на здравеопазването в София. В един от отделите лекарят, като разбра, че съм от Толбухин, ме попита дали познавам вече покойния доц. Мънгов. А ние бяхме състуденти, приятели, и с него, и със съпругата му. Попита ме дали сме си създали лекарски съюз. Даде ми цялата документация да я предам на доц. Мънгов и да му помогна да го възстановим. Доц. Мънгов обаче беше много ангажиран и с това се захванах аз. Първите, които привлякох, освен доц. Мънгов, бяха покойният д-р Христо Иванов - завеждащ Урологично отделение, д-р Димо Димитров - бившия завеждащ Тубдиспансера, д-р Ганчо Стоянов и др. Да ме извинят колегите, които пропускам. Възстановяването стана през февруари 1990 г. Обявихме го, насрочихме събрание и дойдоха 38 лекари. Добричкият Лекарски съюз бе възстановен непосредствено след варненския, втори в Североизточна България. Регистрацията беше през лятото-есента на същата година. Бях председател на УС до 1991 г., подадох си оставката заради заболяване. Свикахме събрание и бе избран нов председател - д-р Ганчо Стоянов.

 

- Какви качества, според Вас, трябва да притежава един лекар, за да бъде добър лекар?

 

- Основното е да бъде добър специалист. Защото човек, който не е специалист, не може да работи, той ще се лута. Но най-вече трябва да работи професията си с желание, да я обича. Тази ми обич, може би, ме върна отново на работа след заболяването ми. И работя отново с желание, работя така, както винаги съм работила. Колегите ме познават, познават качеството на работата ми. Може би и това е повлияло върху избора на Лекарската колегия. Преди всичко лекарят трябва да има сърце за лекар. Трябва и да се квалифицира - всеки ден. Лекарят трябва и от много неща да се лишава, даже да лишава и семейството си, за да може да изпълнява професионалните си задължения.

 

- Какво ще пожелаете на колегите си от Добричка област по случай празника - Деня на българския лекар?

 

- Да бъдат много здрави, да бъдат щастливи и все по-нагоре да растат. И на всекиго да дойде тази радост, която аз изпитах с удостояването ми от Лекарската колегия.

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

19 ОКТОМВРИ - ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР - ДОБРИЯТ ЛЕКАР ДА ОБИЧА ПРОФЕСИЯТА СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди