изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:49 EEST
2 000 БРОШУРИ ЗА ПТИЧИЯ ГРИП РАЗПРОСТРАНЯВАТ В ОБЛАСТТА    
Здраве2000 брошури с информация за заболяването инфлуенца при птиците - птичи грип, са пристигнали в Районната ветеринарно-медицинска служба в Добрич и се разпространяват в областта, съобщи за НДТ директорът д-р Александър Александров.

Те са издадени от Националната ветеринарно-медицинска служба на Министерството на земеделието и горите и информират какви са клиничните признаци на птичия грип, как се поставя диагнозата, какви са мерките за профилактика и борба и др.
От брошурата става ясно, че можем да разпознаем заболяването по следните клинични признаци: птиците са с разрошени пера, омърлушени, без апетит, установява се намалено яйценосене, посиняване и оток на гребена и менгушите или цялостен оток на главата. Проявяват се също тежки увреждания на дихателната система - кихане, кашлица, хрипове, течения от очите, диария, нервни признаци, парализа и смърт. При аутопсия на умрели птици, в зависимост от тежестта на заболяването, се констатират различни по локализация отоци, кръвоизливи и некрози във вътрешните органи и кожата. Водещи при болестта са отокът на главата, лицето, горната част на шията и в областта на ставите на долните крайници. Тези отоци често са придружени от различни по големина кръвоизливи. Констатират се още кръвоизливи по гръдната мускулатура, серозите, лигавиците на горните дихателни пътища и храносмилателната система, епикарда, жлезистия и мускулестия стомах. Често срещани промени са също некрозите в панкреаса, далака, белите дробове, черния дроб и бъбреците.
В брошурата са посочени и мерките за профилактика и борба със заболяването. Не трябва да се допуска домашните птици да контактуват с болни от инфлуенца птици и мигриращи диви пернати. За целта се забранява отглеждането на домашни птици на открито, особено в селища, където в близост зимуват или прелитат мигриращи. Трябва да се прекрати всякакъв достъп на диви птици до фуража, с който се изхранват домашните. В случай на съмнение за птици грип, веднага трябва да бъде уведомен ветеринарният лекар или кметът на населеното място. Налагат се пълни карантинни мерки, като не се забравя, че заболяването може да се предаде чрез персонал, инвентар и превозни средства. Ловците трябва да предават всеки намерен труп на прелетна птица на най-близката ветеринарна служба. Не трябва да се дават вътрешни органи и месо от отстреляни диви птици, които не са претърпели термична обработка, за изхранване на домашни животни. Същото се отнася за пера, перушина и кожа.
Информация за заболяването птичи грип се поставя на видно място и на граничните пунктове на България, за да могат да се информират излизащите от страната, каза още д-р Александров. От нея става ясно, че на пътниците се забранява да внасят домашни или други видове птици, птиче месо, яйца и други продукти от птичи произход от няколко страни. Това са Камбоджа, Казахстан, Индонезия, Лаос, Малайзия, Пакистан, Русия, Северна Корея, Тайланд, Виетнам, Китай, Турция, Румъния.

 


Сходни връзки

2 000 БРОШУРИ ЗА ПТИЧИЯ ГРИП РАЗПРОСТРАНЯВАТ В ОБЛАСТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди