изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:55 EEST
В. “Черно море”, Варна: Откриха мъртъв корморан край Балчик    
Здраве  Мъртъв корморан е открит край Балчик. Проби от него са изпратени за изследване в лаборатория в София, съобщиха от Районната ветеринарномедицинска служба вчера. Бдителни граждани са намерили още няколко мъртви пернати - фазан и гълъби в Каварна и Добрич, които също ще бъдат проверени за птичи грип.

Откритите единични трупове на птици въобще не са индикация за опасната инфлуенца, успокояват ветеринарните лекари. Грипът би предизвикал масов мор сред дивеча. Заразените птици са с увиснала глава, имат отоци, правят кръвоизливи и снасят яйца с меки черупки, описва най-видимите симптоми на болестта шефът на РВМС д-р Александър Александров.
Всеки ден се правят обходи около Шабленското и Дуранкулашкото езеро, където се очаква да долетят мигриращи птици от Сибир, уверяват от ветеринарномедицинската служба. Ако времето се задържи сравнително топло за сезона, пернатите, които биха могли да пренесат опасния грип от север, ще кацнат след средата на ноември. Край езерния комплекс, който е обявен за защитена територия, обичайно зимуват 320 000 белочели и 60 000 червеногуши гъски, които са записани в световната Червена книга на застрашените видове.
Стопаните в Шабла и в селата по цялата 65-километрова сухопътна граница с Румъния са предупредени да държат домашните птици в закрити помещения, за да бъде избегнат досегът с дивите, съобщиха от областната епизоотична комисия. Фуражът в птицевъдните комплекси също е под специален контрол, за да не кълват дивите пернати от зърното.
Служителите в Центъра за защита на природата и животните в Добрич вече работят с маски на лицето заради потенциалната опасност от инфлуенца. В зоопарка се отглеждат 80 птици, които през ноември ще бъдат прибрани в клетките.

В. “Черно море”, Варна/focus-news.net

 


Сходни връзки

В. “Черно море”, Варна: Откриха мъртъв корморан край Балчик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди