изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:15 EEST
АТАКА ИСКА ДА ОТМЕНЯТ НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ ПО БНТ    
ПарламентВ началото на вчерашния пленарен ден депутатите от Атака поискаха председателят на НС Георги Пирински незабавно да включи в дневния ред на НС закона за радио и телевизия и най-вече промяната в текста, според който да се отменят новините излъчвани на турски език. Законопроектът на Атака бе вкаран в деловодството на Парламента още през първия парламентарен ден, но все още не може да намери място в дневния ред на НС.

Изтекъл е и срокът за разглеждане на законопроекти - според правилника за работа на НС той е 3 месеца. Мнозинството в пленарната зала не обърна внимание на исканията на Атака и се захвана за работа. Новините на турски език не са най-големия проблем на България в момента коментираха депутати от управляващата коалиция.
По-големи правомощия на кметовете гласуваха депутатите на вчерашното си редовно заседание. Кметът на общината вече ще може да спира незаконните строежи или част от тях, както и да дава разрешение за продължаването им след отстраняване на нарушенията и заплащане на дължимите санкции. Това е част от новия закон за устройство на територията, предложен от КБ и гласуван в пленарната зала на първо четене. Срещу закона се обявиха депутатите от ОДС. Бившият кмет на Варна Христо Кирчев обяви новите правомощия на местната власт за безумни и заяви, че кметовете са безсилни да се борят срещу нарушителите, в лицето на сенчестия бизнес и ролята на държавата в борбата с незаконното строителство не бива да бъде ограничавана. И други бивши кметове взеха отношение по закона. Ексстоличният кмет Стефан Софиянски заяви, че ще подкрепи законопроекта, защото е добър и дава нужния баланс между общините и държавната дирекция по национален строителен контрол. От ДПС заявиха, че за да бъде дейността на местната власт ефективна, трябва да се осигури необходимото финансиране на общините, за да могат те да се справят ефективно с незаконното строителство. Според закона за изменение и допълнение на устройството на държавния бюджет общините ще могат да получават заеми за финансиране на проекти по линия на ЕС. Парите ще бъдат отпускани от правителството при определени условия. Отпускането на допълнителни бюджетни заеми, които кабинетът иска да тегли и усвои по линия на ЕС, ще става след гласуване в Парламента.
В пленарната зала още бе приет на първо четене и законът за защита на потребителите, според който обявената цена на стоки и услуги трябва да включва в себе си всички данъци и такси, ДДС. Продажната цена на стоката трябва да е окончателна. Забранява се обявяването на различни цени, с изключение на определени случаи, когато се касае за употребявани стоки, или за бракувани. Забранява се непочтената и сравнителна реклама, която заблуждава или подвежда потребителя.
Полупразна пленарна зала и кворум близък до критичния минимум е характеристиката на вчерашния парламентарен ден.

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

АТАКА ИСКА ДА ОТМЕНЯТ НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ ПО БНТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди