изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:52 EEST
ГЕНЕРАЛНИЯТ КОНСУЛ НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ПОДАРИ НА ОБЩИНА ДОБРИЧ СРЕБЪРЕН ПЛАКЕТ    
Новини Визитата на дипломата е инициирана от него и по време на посещението си той проведе опознавателни срещи с областния управител Динчер Хаджиев и кмета на Добрич Детелина Николова

 

 

 

 

Вчера Генералният консул на Република Турция в Бургас Ахмед Юлкер посети Добрич. При пристигането си в града ни той първо се срещна с областния управител Динчер Хаджиев, с когото обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете държави. Губернаторът запозна госта с икономическите характеристики на областта и представи накратко културните забележителности. След това А. Юлкер проведе опознавателна среща с кмета на Добрич Детелина Николова, на която добричкият градоначалник представи на турския дипломат общината и възможностите, които предлага в областта на икономиката, селското стопанство, образованието, културата и туризма. Акцент в представянето бе инвестиционният потенциал на Добрич. Детелина Николова запозна турския консул с партньорските отношения на общината с град Къркларели от Турция. В писмо до кмета на побратимения ни турски град Джавит Чалаян община град Добрич отправи покана за включване на турския град в европейската мрежа "Праксис", което ще създаде възможности за сътрудничество в подготовката и реализирането на съвместни проекти и програми на Европейския съюз. Копие от това писмо ще бъде изпратено и на турския консул, за да може да бъде запознат и да съдейства за задълбочаване на контактите. Д. Николова подари на госта представителния каталог и маркетинговия профил на Добрич - с покана отново да гостува в областния град. Г-н Юлкер посещава Добрич за първи път и в знак на уважение и признателност подари на общината сребърен плакет с герб на Министерството на външните работи на Турция. Той сподели, че за изработването на плакета е използвана технология от 16-и век. В края на своята визита Генералният консул увери своите домакини, че отново ще посети Добрич, за да се запознае с неговите забележителности. Новият турски генерален консул влезе в длъжност през месец август тази година. Управляваният от него консулски окръг обхваща областите Бургас, Сливен, Ямбол, Варна, Шумен, Добрич, Русе, Силистра, Разград и Търговище. Ахмет Юлкер е дипломат, завършил е международни отношения, бил е консул на Турция в Лондон, Париж, Багдад.
Непосредствено преди срещата си с областния управител г-н Юлкер бе така любезен да отговори и на няколко въпроси на журналисти.


- Кое продиктува визитата Ви в Добрич?


- Това е първа моя визита в Добрич, като целта й е изцяло опознавателна - да се срещна с областния управител и с кмета на града, да обсъдим съвместни теми, по които можем да работим в бъдеще.


- Увеличава ли се интересът на турския бизнес към България?


- Интересът на бизнеса в Турция към България е много голям. Доказателство за това е инвестицията, която бе направена от "Шишеджам" в Търговище. Бизнесмените проверяваха на няколко места, но в Търговище им предложиха най-добри условия и те затова се спряха на този град.


- Колко е стокооборотът между двете съседни държави?

- За тази година той възлиза на 1.8 млрд. долара, за следващата година се прогнозира, че ще достигне до 2.2 млрд. долара. Смятам, че това е недостатъчно за две такива държави като нашите и искрено се надявам институциите в двете страни да работят за развитие в тази посока.


- Има ли паника на Балканите по повод птичия грип?


- Първоначално може да се каже, че имаше паника, но сега вече сякаш вече хората се успокоиха. Всичко като че ли вече е под контрол и се прави необходимото.
Използвани са въпроси и на други медии.

 


Сходни връзки

ГЕНЕРАЛНИЯТ КОНСУЛ НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ПОДАРИ НА ОБЩИНА ДОБРИЧ СРЕБЪРЕН ПЛАКЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди