изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:10 EEST
ВЗРИВ ОТ ЛЕПТОСПИРОЗА РЕГИСТРИРАН В ОБЛАСТТА    
ЗдравеВзрив от лептоспироза е регистриран в областта през миналата седмица, съобщи вчера в сайта си Министерството на здравеопазването.

За периода 26 септември-7 октомври са заболели три лица на възраст от 42 до 56 години. Засегнатите са рибари, които съобщили за пребиваване в открит водоем и за наличието на много гризачи в района около него. Заболелите са настанени за лечение в Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, пише още в електронната страница на здравното министерство.
Тримата пациенти вече са изписани, казаха за НДТ от Инфекциозно отделение. Това били рибари - един от Тервел и други двама от генералтошевски села. И тримата са били на риболов в Дуранкулашкото езеро. Единият от пациентите е постъпил навреме - около седмица след като заболял. Другите двама обаче потърсили лекарска помощ доста късно. Отначало те предполагали, че става дума за грип или настинка, тъй като признаците били сходни. Двамата рибари постъпиха в отделението в много тежко състояние, с остра бъбречна недостатъчност, с опасност с живота, казаха инфекционисти. Болните престояли в болница около 20 дни. На тримата пациенти е приложено антибиотично лечение, съобщава още МЗ.
Заболяването лептоспироза се предава от бактерия от гризачи на хора, обясниха лекари. Бактериите навлизали през рани на кожата, по битов път. Оплакванията са обща слабост, намален апетит, мускулни и ставни болки, главоболие, втрисане, зачервени конюнктиви, гърлобол, повръщане, пожълтяване на кожата, бъбречна недостатъчност. Епидемиолозите препоръчвали рибарите да използват високи ботуши, когато газят във вода, да пазят храната и напитките си от гризачи и др.
 Епидемиологичното проучване продължава, допълва сайтът на Министерството на здравеопазването.

 


Сходни връзки

ВЗРИВ ОТ ЛЕПТОСПИРОЗА РЕГИСТРИРАН В ОБЛАСТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди