изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:14 EET
Птичият грип у нас зависел от прелетните ята    
Здраве
След около 20 дни при настъпване на първите студове 700-800 хил. белочели гъски идват от опасния район при делтата на Дунав. Особено голяма е опасността за Южна Добруджа.


Българските ветеринарни специалисти са притеснени, тъй като страната ни се намира в един "ръкав" между двете румънски и турското огнище на инфлуенца по птиците, който след около 20 дни при настъпване на първите студове ще бъде застрашен от прелетните ята от 700-800 хил. белочели гъски, идващи от опасния район при делтата на Дунав, каза в Русе ръководителят на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) доц. д-р Жеко Байчев.

В България сега няма зараза от птичи грип, заяви доц. Байчев. По думите му единствената причина за това е, че все още няма прелетни птичи ята, но се очаква те да тръгнат на юг с настъпване на студовете в Дунавската делта и да летят от Констанца към Варна и Каварна.

Пикът в прелитането на ятата ще е около началото на декември.

Единственото, което може да ни спаси, е прелетните ята да тръгнат след повече от 21 дни, каза Байчев и обясни, че особеност на щама на птичия грип е, че той изчезва точно 21 дни след профилактичното ликвидиране на всички питомни птичи стада, а това вече е извършено в румънските огнища на заболяването.

Орнитоложките институти в северната ни съседка наблюдават непрекъснато миграцията на птиците в делтата на Дунав. Те ще подават своевременна информация за ситуацията в региона на НВМС.

В момента по-голяма част от прелетните птици пребивават в северната част на делтата, показват анализите на румънските орнитолози. Със застудяване на времето те ще слязат в три посоки.

Първоначално ще се насочат на североизток, след това ще преминат към зоните с повече вода, а с падане на температурите - към полетата. Румъния е предприела мерки по регионализиране на заболяването в Добруджа.

Нови ваксини

Междувременно руски специалисти обявиха, че са създали ваксина срещу птичия грип и имат готовност да я изпробват върху доброволци. За откритието съобщи Елена Дорошенко, директор на Националния изследователски институт по грипните заболявания в Санкт Петербург.

Сред доброволците ще бъдат и служители на института, уточни тя и добави, че новата ваксина е предназначена най-вече за работещите в птицефермите. Ако резултатите се окажат положителни, още през пролетта ваксината ще започне да се произвежда в завода в Уфа,
Башкортостан.

Окончателните резултати от проведените тестове доказаха 100-процентовата ефективност на унгарската ваксина срещу птичия грип, съобщи от своя страна министърът на здравеопазването Йеньо Рац.

Правителството съобщи още, че САЩ, Великобритания и Русия са проявили интерес към ваксината, а други държави дори са поискали да закупят бройки от нея. В края на септември тя бе тествана върху стотина доброволци, сред които самия здравен министър.

Унгария твърди, че е в състояние да произвежда по 500 000 дози от ваксината дневно, но ако се наложи, би могла да увеличи продукцията и да достави в чужбина десетки милиони бройки.

Румъния също би могла да създаде ваксина против птичи грип собствено производство, но този вариант няма да е много изгоден икономически, като се има предвид малкият риск заразата да се пренесе върху хора, както и възможностите вирусът да мутира, заяви Гюнел Родие, специален консултант по заразни болести към регионалната дирекция на Световната здравна организация (СЗО).

Румънски изследователи също са на мнение, че страната има капацитет сама да произвежда ваксина срещу птичи грип. Затова е необходимо да се поиска разрешение на международния център в Лондон.

Румъния ще има нужда от около три месеца, за да започне проиводството на ваксината. В момента въпросът се дискутира на различни нива в министерството на здравеопазването, като ще се наложи и специално финансиране за осъществяването на проекта.

 


Сходни връзки

Птичият грип у нас зависел от прелетните ята | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди