изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:22 EEST
Секс между жаби спечели фотографска награда    
Култура
Кадър на сокол скитник, който се стрелва към ято скорци над един парк в Рим спечели конкурса на Би Би Си за снимки от дивата природа


"Преследване в небето" - с този кадър на сокол скитник, който се стрелва към ято скорци над един парк в Рим, италианецът Мануел Прести спечели тазгодишния конкурс на Би Би Си за най-добрите фотографии от дивата природа.

Надпреварата, която минава за една от най-престижните в света, се организира от списанието на Би Би Си "Wildlife" и Музея по естествена история в Лондон (NHM.ac.uk). Тази година участваха 17 000 снимки от близо 60 държави.

Победителят е инженер по професия, но от 20 години насам в свободното си време се занимава с фотография. Кадърът му спечели наградата и в категорията "Птици".

Макар че популацията на скорците в Европа намалява, градските градини на италианската столица са любими на хиляди птици от този вид, защото е по-топло през зимата и обикновено по-безопасно - ако не се имат предвид "коренните жители" като тази хищна птица, обяснява Би Би Си.

Най-добрият животински портрет е заснет от Александър Мастърд, реши още журито. Той избрал за свой обект риба хищник от рифовете на Червено море, които обикновено са единаци, но когато хвърля хайвера си, обикновено се събират на групи.

Британският фотограф Мартин Колбек спечели със снимка от националния парк "Амбозели" в Кения, която направил на рождения си ден. Тази година журито му присъди първото място в категорията "Черно-бели", която се въвежда за първи път.

В далечината (на около 40 км) се виждат заснежените склонове на Килиманджаро, в близък план - слоновете, покрити с прах, а необходимият трети елемент в кадъра са пластовете буреносни облаци.

Авторът е режисьор, автор на научнопопулярни филми, и вече е печелил този конкурс през 1993 г., също със снимка на слонове. Те са много подходящи за черно-бели снимки, обяснява той.

Германецът Мартин Айзенхауер стана победител в категорията "Животните в естествената им среда" с кадъра на зъзнещи лебеди във февруарска сутрин в Хокайдо, Япония, където температурите достигат до минус 20 градуса.

Птиците са намерили убежище в термално езеро, по чиято повърхност има лед, но и достатъчно участъци, където птиците да се приютят.

Холандецът Рубен Смит пък се опитал да улови двойка крастави жаби в момент на интимност.

Той разказва, че докато държал фотоапарата под водата, някои от останалите превъзбудени мъжкар - около 200 на брой, решили да поухажват... пръстите му и се налагало периодично да ги изтръсква от ръцете си.

Този кадър му донесе наградата в категорията "Животинско поведение: Други животни" .

Фотоизложба с наградените снимки се открива в Музея по естествена история в Лондон тази събота, 22 октомври, и ще остане там до 23 април 2006 г.

 


Сходни връзки

Секс между жаби спечели фотографска награда | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди