изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:42 EEST
НАГРАДИХА С ПОЧЕТЕН ЗНАК НА МВР ТРИМА ПОЖАРНИКАРИ ОТ КАВАРНА    
Ред и сигурностОтличията им се присъждат за проявени професионализъм, смелост и себеотрицание при спасяването на двама чуждестранни туристи

Трима служители на Районна служба "ПАБ" в Каварна - нейният началник майор Стефан Василев Лефтеров и главните сержанти Васил Желев Василев и Алексей Георгиев Димитров, бяха наградени в петък с "Почетен знак" /трета степен/ със заповед на министъра на вътрешните работи Румен Петков. Отличията им бяха връчени от директора на РДВР - Ивалин Петров.
 Почетните знаци са присъдени на тримата служители за висок професионализъм, смелост и себеотрицание при спасяването на двама чуждестранни туристи, които са бедствали в морето на 14 юли т. г. Както НДТ тогава писа, 35-годишният Томаш Топлик от чешката столица Прага и 30-годишната Трейси Лиск от САЩ, щат Охайо, след инцидент в морските води, се оказали в безизходица на 40 метра под отвесните скали на нос Калиакра. Във въпросния ден те влезли с гумена лодка в морето. Силните течения и големите вълни обаче преобърнали лодката и я отнесли. За щастие, Томаш и Трейси били със спасителни жилетки и успели да доплуват до каменистия бряг под нос Калиакра. Там обаче се оказали в капан, тъй като скалите са стръмни и високи около 40 метра и не могат да бъдат изкачени. За бедстващите чужденци бил подаден сигнал до РС "ПАБ". От Каварна тръгнал екип от трима души, начело с началника майор Стефан Лефтеров, главен сержант Васил Василев и главен сержант Алексей Димитров. След кратък оглед на мястото на инцидента се оказало, че единственият начин туристите да бъдат спасени е да бъдат издърпани по 40-метровите скали с въже. За по-голяма сигурност на бедстващите чужденци, до брега се спуснал главен сержант Васил Василев с нужното оборудване. Първа била измъкната Трейси, след това и Томаш. Цялата спасителна акция е траела около 40 минути.
 С действията си тримата служители на РЗ "ПАБ" Добрич са допринесли за издигане авторитета на служителите от МВР, се казва в прессъобщение на РДВР.
 След инцидента с чуждестранните туристи майор Лефтеров участва и в друга спасителна акция, в която рискува живота си. По време на големите наводнения в Шабленско и Каварнеско заедно с колегата си  главен сержант Драгомир Драгнев спасиха дете и бременна жена във водната стихия. Това стана по пътя между селата Хаджи Димитър и Поручик Чунчево в община Каварна.

 


Сходни връзки

НАГРАДИХА С ПОЧЕТЕН ЗНАК НА МВР ТРИМА ПОЖАРНИКАРИ ОТ КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди