изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:33 EEST
ДЪРЖАВАТА Е ДЛЪЖНИК НА БЕЗПЛОДНИТЕ СЕМЕЙСТВА    
ЗдравеТова сподели пред НДТ д-р Желязко Железов - собственик на медицински център "ЖАК" в Добрич, който наскоро официално отвори врати

"От десетина години ме гложди мисълта да създам нещо като частна болница в Добрич, профилирана в майчиното здравеопазване и борбата с безплодието в семейството". Така започва разговорът ни с известния добрички акушер-гинеколог д-р Желязко Железов, чийто медицински център "ЖАК" наскоро бе официално открит. Началото е поставено - д-р Железов започва изграждането на частното здравно заведение преди 4 години и от пет месеца центърът вече работи с пациенти. На този етап там се предлага само доболнична помощ - без оперативни интервенции, но тенденцията е вторият етаж на модерната сграда да се превърне в операционна с няколко стаи за пролежаване на пациентите. Там ще работят, освен АГ-лекар, и хирург и анестезиолог.
Сега в център "ЖАК" се извършва амбулаторна дейност - прегледи, работи се и по програмата за майчино здравеопазване - правят се женски консултации, както и някои амбулаторни манипулации за лечение на безплодието в семейството. Когато се постави диагнозата и няма запушени яйцепроводи, а леки сраствания, лекуваме безплодието с хидротубации, физиотерапия, обяснява д-р Железов. А при доказване на ендокринни смущения, работя съвместно с колега ендокринолог и провеждаме съвместно лечение, допълва известният АГ-лекар. При тези методи успеваемостта е  около 60-70 процента.
Не така стояли нещата, когато става дума за запушени яйцепроводи и се налага да се приложи инвитро. "Държавата е длъжник на тези семейства", категоричен е д-р Железов. Според подписания за тази година Национален рамков договор едва  в 1 000 семейства се подпомагали финансово, и то частично, за прилагане на инвитро. А в България безплодието се срещала при около 10 процента от семействата... Като пример д-р Железов посочи Германия, където държавата поема по три пъти оплождане инвитро за всяко семейство.
Занимавам се с проблема безплодие от 1976 г., разказва добричкият лекар. До 1989 г. в болницата е имало кабинет за борба с безплодието, но въпреки демографския срив, той е бил закрит.
"ЖАК" предлага и изследвания в модерна лаборатория. Тя разполага с хематологичен и биохимичен апарат /с които се правят кръвни изследвания/, както и с апарат елайза, който е за по-специални изследвания - хормонални, маркери и др.

 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА Е ДЛЪЖНИК НА БЕЗПЛОДНИТЕ СЕМЕЙСТВА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДЪРЖАВАТА Е ДЛЪЖНИК НА БЕЗПЛОДНИТЕ СЕМЕЙСТВА
Автор: Anonymous да 2005-10-24 @ 12:08 EEST
baravo kakva goliama rabota napravi

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди