изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:32 EEST
ТЕХНИКА ЗА НАД 5 000 ЛВ. ОТ БЧК ПОЛУЧИХА БЕДСТВАЩИ ШАБЛЕНЦИ    
ОбществоОбщинското ръководство търси варианти за снабдяване с дърва на домакинствата, чието твърдо гориво е било унищожено от пороя. В петък е отменено бедственото положение в общината

15 домакинства от Шабла, пострадали най-тежко от пороите през септември, вчера получиха домакинска техника от БЧК. Списък с нуждите им бе представен в Областния съвет на милосърдната организация в Добрич. За целта Националният съвет на БЧК отпусна 5 235 лева,  събрани чрез набирателната сметка, обявена по време на бедствията в България и чрез дарителски кампании. Със средствата ОС на БЧК е закупил техниката - осем семейства получиха хладилници, пет семейства - печки на твърдо говиро и тип "Раховец", и две - перални. След като средствата бяха преведени по сметката ни от НС на БЧК, проведохме конкурс по оферти и така определихме фирмите, предлагащи най-ниски цени, обясни пред журналисти специалистът в БЧК Кольо Стойков. Хладилниците и готварските печки са закупени от "Интерсезвиз Узунов", а печките на твърдо гориво - от "Галиано". Това е втората помощ, която БЧК осигурява на бедстващите. При предишното подпомагане на общините Шабла и Каварна бяха осигурени хранителни продукти, минерална вода и дезинфектанти на стойност 5 950 лева, също осигурени от НС на БЧК. Милосърдната организация бе първата, която се отзова на апела на бедстващите - още на следващия ден след проливния дъжд - на 23 септември.
"Как ще изкараме зимата, най-важното децата да не боледуват". Това споделя разтревожена Тодорка Иванова. Тя, съпругът й и четирите им деца са едно от шестте семейства, които живеят във фургони. Очакваме проблеми с хората във фургоните, не знаем как ще се справят, споделя загрижеността си и кметът на Шабла Елка Димова. Но е категорична, че къщите им са много пострадали и се пред срутване. Във фургоните вече има ток и вода, тепърва хората си правят тоалетни. Загрижеността си Елка Димова споделя и по отношение на отоплението през зимата на част от бедстващите. Дъждовете са унищожили получените по енергийната програма на Министерството на труда и социалната политика безплатни дърва. В момента общинското ръководство води разговори с Горското, за да бъдат по някакъв начин компенсирани.
Като се отдалечи човек от събитието, си дава сметка, че е чудо, че не сме изгубили човек, споделя Елка Димова. Бедственото положение в общината е било отменено в петък, през почивните дни шабленци отново са били "изправени на нокти". Падналите дъждове са напълнили дерето, водата е стигнала до ръба и със страх са очаквали пак да прелее. Шабла се дави от 159 кв. км площ над града, категорична е кметицата. В селата преди Шабла при връщането на земите част от дерето е превърната в ниви. Така водата няма къде да се отвежда и залива града, обясни Елка Димова. До този извод стигнали специалисти от две министерства - на земеделието и горите и на екологията, които посетили бедстващия район. "Трябва да се търси решение за отвеждането на водите преди Шабла", допълни градоначалникът. Тя разказа, че при бедствието са се излели 210-240 литра на кв. м. В събота и неделя дерето е щяло да прелее при 38 литра на кв.м , тъй като водата е нямало къде да попие.
Благодарни сме на всички, които ни помогнаха, сподели Елка Димова, основно на БЧК, които първи ни помогнаха. Кметът изказа благодарност за протегнатата ръка на община Балчик. Вчера началникът на отдел "Култура, образование и хуманитарни дейности" Галина Неделчева връчи дарение на бедстващите - 20 пакета с дрехи, домакински уреди, посуда, одеала, чаршафи... Помощи до 1000 лева, които МС отпусна със специално постановление, са получили 52 домакинства, те са на обща сотйност над 36 000 лева. Елка Димова каза, че много полезни са били уредите за изсушаване, които дари БЧК, те са били разнасяни от къща на къща. Сериозно дарение общината е получила от "Саня" -Плевен - нови облекла, които са раздадени на учениците. "Произведено в България" съще е предоставило дрехи и чорапи. Тези дни се очаква дарение от Лукойл". От Тузлата пък са предложили деца, за които няма условия да бъдат отглеждани у дома, да пребивават там до 12 декември.

 


Сходни връзки

ТЕХНИКА ЗА НАД 5 000 ЛВ. ОТ БЧК ПОЛУЧИХА БЕДСТВАЩИ ШАБЛЕНЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди