изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:04 EEST
ПФА "ДОБРУДЖА" ЩЕ ИЗНЕСЕ ОБРАЗОВАТЕЛЕН КОНЦЕРТ    
Културапред възпитаници на училище "Христо Смирненски" днес от 11.30 ч. в залата на кино "Глобус". Ансамбълът ще представи над едночасова програма пред учениците, каза за НДТ главният художествен ръководител на ПФА "Добруджа" Стоян Господинов.

 Първо изпълнителите ще представят танци от добруджанската етнографска област, включващи елементи от селскостопанския трудов процес - сеитба, коситба, вършитба и т.н. Ще бъдат показани най-характерните за нашия регион хора, както и танцът "Празник в Добруджа", който възпроизвежда радостта на добруджанеца от богатата реколта. Изпълнителите от ансамбъла ще представят пред учениците от ОУ "Христо Смирненски" също т.нар. добруджанска тройка - автентичен оркестър, единствен по рода си в България и света. Свири се на триструнна гъдулка /копанка/, гайда и уникална хармоника, която се среща само в нашия регион, поясни Ст. Господинов. Учениците ще имат възможността да видят танци и от други етнографски области на България - Тракия, Северняшка област, Шоплука. Оркестърът на ансамбъла ще ги запознае с отделните инструменти, а четирите певици ще покажат характерно пеене без съпровод. Ще бъде представен и т.нар. "Шопски блок".
 


Сходни връзки

ПФА "ДОБРУДЖА" ЩЕ ИЗНЕСЕ ОБРАЗОВАТЕЛЕН КОНЦЕРТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди