изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:43 EEST
НАД 100 ХИЛЯДИ ТОНА ПШЕНИЦА СА ПРОИЗВЕДЕНИ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
ЗемеделиеПриоритетите при развитието на селското стопанство в общината са набелязани в информация, която ще внесе на сесия на ОбС кметът Петко Петков

119 457 тона пшеница са произведени през това лято в най-голямата по територия в България община - Добричка. Това става ясно от информация на кмета Петко Петков за инвестициите и икономическата ефективност от тях в селското стопанство и промишлеността на общината, която ще бъде внесена на предстоящата сесия на ОбС. В информацията е посочено, че с пшеница са били засети 270 264 декара, средният добив е бил 442 кг/дка. През това лято са били произведени и 516 тона слънчоглед /при среден добив от 200 кг/дка/ и 6 593 тона ечемик. Очакванията за царевицата са тя да бъда 105 892 тона.
В информацията са посочени основните проблеми в растениевъдството на територията на община Добричка. Това са ниските изкупни цени на продукцията при висока себестойност - от високи цени на торове, пестициди, горива и др., липса на достатъчни инвестиции за създаване на нови трайни насаждения, недостатъчни субсидии и кредитни линии за горива, торове и препарати. Набелязани са и приоритети при развитието на селското стопанство на територията на общината. Предвижда се създаването на условия за повишаване нивото на научно обслужване в селското стопанство и на тази база - стимулиране на въвеждането на нови технологии на производство. Сред приоритетите е залегнало и създаване на условия за изграждане на нови аграрно-промишлени структури на базата на частно фермерство от европейски тип, изграждане на тържища за зеленчуци, плодове и цветя - с цел повишаване нивото и качеството на търговията с плодове и зеленчуци, както и съответствието на качеството на продуктите с международните стандарти.
Важна предпоставка за получаване на по-качествена и по-евтина продукция, създадена с по-малко производствени разходи, е обработването на земята с подходяща и рентабилна техника - е посочено в информацията на кмета Петко Петков. Подмяната на амортизираната и нископродуктивна техника е започнала през последните години благодарение на програма САПАРД. От началото на годината до 1 октомври на територията на общината са регистрирани 10 нови зърнокомбайна, 20 колесни трактора и 40 ремаркета и друг прикачен инвентар, става ясно от информацията. Най-предпочитани марки били "Клаас", "Джон Диър", "Сейс" и др.

 


Сходни връзки

НАД 100 ХИЛЯДИ ТОНА ПШЕНИЦА СА ПРОИЗВЕДЕНИ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди