изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:16 EEST
Димитрис Куркулас представи доклада на Европейската комисия за България    
Европейски съюз Димитрис Куркулас представи доклада на Европейската комисия за България


София. Областите, в които България изостава и които са предмет на най-сериозна загриженост от страна на Европейския съюз, са реформата в съдебната система, борбата с корупцията, селското стопанство и ветеринарното дело, безопасността на храните, механизмите за участие в структурните фондове на Европейския съюз, борбата с корупцията и борбата с организираната престъпност. Това стана ясно преди минути при представянето на доклада на Европейската комисия от Димитрис Куркулас, ръководител на делегацията на Европейската комисия у нас. При представянето на доклада той отбеляза, че документът отчита и неспособността на България да се справи с интеграцията на ромското население и расовата дискриминация, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
“Докладът отразява положението на България в края на септември 2005 г., но това не значи, че Европейската комисия не е обърнала внимание на важните законови актове, които са приети след тази дата”, каза Куркулас. Той уточни, че мониторинговият доклад от 2005 г. за България, няма за цел да прави сравнение между различните страни кандидатстващи за членство или между тях и вече приетите.
В доклада се открояват три етапа на готовността на страната ни в прилагането на правото и нормите на Европейския съюз - безпроблемни области; области, в които са нужни повече усилия; и области, които са предмет на сериозна загриженост. По отношение на политическите критерии докладът отчита, че България продължава да отговаря на изискванията на съюза за членство, но въпреки това налице са известни слабости, каза Куркулас. В документа се отбелязва, че са необходими по-енергични усилия за подобряването на работата на съдебната система - най вече в досъдебната фаза. Системата за имунитет прекалено силно защитава магистратите, което поражда недоверие у хората, отбеляза ръководителят на делегацията на Европейската комисия у нас. България трябва да намали и броя на висящите дела и да се бори по-енергично с организираната престъпност и корупцията. “Има резултати в борбата с дребната корупция, но по високите етажи на властта не са взети необходимите мерки”, каза Куркулас.
В документа се отбелязва още, че страната ни продължава да бъде функционираща пазарна икономика и ако следва това темпо на реформи, ще бъде в състояние да отговори на натиска на конкуренцията в рамките на съюза. Българската икономика продължава да поддържа висока макроикономическа стабилност, но в същото време растящият дефицит на текущия баланс поражда загриженост, се казва още в доклада.
НИКОЛА ЛАЛОВ
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Димитрис Куркулас представи доклада на Европейската комисия за България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди