изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:09 EEST
ВСИЧКО ПОСТЪПВАЩО ЗА УБИЙСТВОТО НА БАНКЕРА ЕМИЛ КЮЛЕВ    
Ред и сигурност Поръчителите на убийството на Кюлев са най-вероятно от средите на енергетиката, телекомуникациите и спорта

“Убийството на банкера Емил Кюлев се вписа в поредицата неразкрити поръчкови убийства в България. В този смисъл то не е нещо ново. Ново би било, ако открият извършителя”, смята един от най-известните разследващи журналисти в Германия Юрген Рот, чиято главна тема е организираната престъпност, мафиите и политиката в бившия съветски блок.

Известни са близките връзки на братята Чорни с български олигарси, един от които е именно Емил Кюлев, каза Юрген Рот в интервю за радио Дойче веле.

По думите му братята Чорни са топфигури на международната престъпна сцена. “Когато подобни криминални структури имат определени очаквания или изисквания, които не се изпълняват, тогава, разбира се, идва ред на наказателните операции. Такива са обичайните правила на играта в тези кръгове”, смята Рот.

Запитан чии интереси е засегнал Кюлев, чийто бизнес, по признанието на политиците и прокуратурата в България, е бил легален, Юрген Рот отговори:

“Засегнати, естествено, са най-вече големите капиталови инвестиции, които в момента се извършват от престъпни структури, инвестиции в легалния бизнес. С други думи, трансформацията на мръсни пари. Тези инвестиции са най-вече в енергетиката, в телекомуникациите и в спорта. Трите най-важни бранша, в които в момента бандитите изливат огромно количество пари. Според мен, тъкмо в една от тези три сфери трябва да се търсят и поръчителите на това убийство”.

Германският журналист окачестви като “чисто заговорническа” версията, че убийството е опит да се попречи на приемането на страната в ЕС, организиран от разни тайни служби.

“Истината обикновено е много по-банална - неплатени дългове, и то не непременно финансови. Може да става дума и за неизпълнени ангажименти”, каза Юрген Рот.

Според него в Русия съществуват структури и сили, които биха искали да попречат на българското членство в ЕС, но те едва ли биха прибегнали до убийство.

“Лично аз съм склонен да очаквам от руското правителство какво ли не.

Добре известно е и тясното сътрудничество на това правителство с престъпни структури, за които то представлява нещо като покрив, чадър. Въпреки всичко това обаче, мислейки в геостратегически измерения, тази теза ми се вижда нелепа. Москва няма интерес да дестабилизира България. Напротив, от гледна точка на старите комунистически структури в Русия, които, уви, още са на власт там, България може да се превърне в преден пост на руските икономически интереси на запад. Пак ще кажа - нещата са доста по-банални и дано някой ден излязат на бял свят с разкриването на убиеца”. 

Запитан дали при своите разследвания на организираната престъпност и сенчестата икономика в Русия и в Източна Европа, се е натъквал на името на Емил Кюлев, Рот  отговори: “Единствено във връзка с братята Чорни съм попадал на такава информация, но те са ключови фигури в Русия и бившия Съветски съюз, играещи основна роля. Най-вече Лев Чорни, който е в Москва”.

Както е известно, че убитият Кюлев имаше бизнес отношения с другия брат, Майкъл Чорни, който участваше в Росексимбанк. През 2000 г. Чорни бе изгонен от България, тъй като заплашва националната сигурност.


 
Йордан Бакалов: Убийството на Емил Кюлев е икономическо

София. Показните убийства ще продължат, това прогнозира в предаването на БТВ “Тази сутрин” Методи Андреев, бивш председател на Комисията по досиетата, по подов убийството на банкера Емил Кюлев.
Най-интересното, което свързва убития Кюлев с досегашните убийства е, че и той е представител на т. нар. национален капитал, който е “порочно заченат в лабораториите на бившата Държавна сигурност”, по думите на Андреев.
Според него убийството на бившия премиер Андрей Луканов е било “началото на последвалата чистка”.
Йордан Бакалов, председател на парламентарната Комисия по жалбите и петициите на гражданите, заяви, че убийството на Кюлев е икономическо, независимо, че би могло да има и политически оттенък, във връзка с доклада на ЕК за България, който беше изнесен в деня на убийството.

 
Намериха куфар с боеприпаси до мястото, където е бил убит Кюлев

Покриване на интересите на убития банкер Емил Кюлев във финансовата сфера и туризма с една от организираните престъпни групировки, обявени от МВР, е една от версиите за вчерашното покушение, съобщава БНР.

Куфар с боеприпаси и изоставени дрехи са били открити днес около обяд на около 500 м от мястото на убийството на бул. "България".

Сигнал в полицията е бил подаден от гражданин, който е съобщил, че е открил вещите под ремаркето си, оставено на ул. "Златишки проход" в близост до детска градина "Звънче".

На мястото е пристигнал оперативно-следствен екип на СДВР, който е иззел намереното. Назначена е експертиза на боеприпасите, за да бъде установено дали те съвпадат с гилзите, открити вчера на мястото на инцидента.

Красимир Узунов: Убийството на Емил Кюлев има определено политически характер

София. Убийството на президента на Българската финансова група ДЗИ Емил Кюлев има определено политически характер - не само като отзвук, а и като изпълнение. Това заяви в интервю за предаването “Денят” на Дарик радио Красимир Узунов, президент на Информационна агенция “Фокус”.
По думите на Узунов убийството на един или друг лидер на престъпна групировка не е равностойно с “екзекуцията” на Кюлев в центъра на София вчера. Те не са равностойни като изпълнение на убийството, като ефект и подбуди.
Красимир Узунов определи Емил Кюлев като знакова фигура за българската мечта на прехода. Ако беше цел и прицел на криминално и политическо престъпление, той беше лесно достъпен - коментира в подкрепа на тезата си президентът на Информационна агенция "Фокус" Красимир Узунов.

  

 

Бойко Борисов: Доклад на Интерпол води към убийците на Кюлев

Доклад на Интерпол от преди 3 - 4 години, който се намира в МВР, ще даде насоки за разследване на убийството на банкера Емил Кюлев, заяви днес по Нова телевизия бившият главен секретар на МВР генерал Бойко Борисов.

Генералът, сега кандидат за кмет на София, препоръча на бившите си колеги да прочетат този доклад, защото "има две - три версии, на които съм убеден, че те вече са стъпили, източниците са външни".

По повод нападките на бившия министър-председател Иван Костов, че генерал Борисов е оставил наследство от 50 гангстерски убийства бившият главен секретар на МВР контраатакува и напомни, че "Богомил Бонев и Иван Костов трябва да отговорят на хората защо са излъгали, че са се справили със силовите групировки".

"А Петър Стоянов и Иван Костов трябва да кажат на хората какво ги накара тогава - като президент и премиер - да не разсекретят досиетата. Коя сила им попречи?", заяви генерал Борисов.

В същото време от банката на Кюлев ДЗИ гневно заявиха, че е "кощунство с паметта на покойния да се твърди, че фирмата му "Контракт Кюлев" е имала запорирани сметки".

Пред Агенция "Фокус" Диана Младенова, председател на Управителния съвет на ДЗИ Банк, определи като "безумни" и твърденията, че на покойния президент на Българската финансова група ДЗИ Кюлев е било наложено ограничение за пътуване зад граница, след като той е прекарал последния уикенд в Гърция.

Бившият министър Богомил Бонев заяви час преди това пред Би Ти Ви, че в деня преди покушението, "е било подадено искане за запор на сметките на фирмата "Контракт Кюлев".

http://news.netinfo.bg

"Време": Емил Кюлев искаше да инвестира в македонския банков пазар

 София. Убитият вчера български бизнесмен Емил Кюлев през януари тази година искаше да инвестира в македонския банков пазар, пише днес македонският вестник “Време”. Той чрез групировката “ДЗИ” се опита да купи “Радо банка”, “Македонска банка” и “Охридска банка”. Българският магнат имаше интерес и към застрахователната компания “QBE - Maкедония” и към “Пощенска банка”. Тогава, както “Време” пише, Кюлев получи силната подкрепа от президента Бранко Цървенковски. В края на януари македонският президент и българският бизнесмен имаха среща в Скопие. След разговорите с Цървенковски, Кюлев се срещна и с гуверньора на Македонската народна банка Петър Гошев.
По-късно българският банкер се отказа от намерението си да инвестира в банковия бизнес в Македония поради сложните законови процедури в страната за чуждестранните инвеститори, пише “Време”.

http://www.focus-news.net/

ДЗИ: Кощунство с паметта на Кюлев е да се твърди, че има запорирани сметки

 София. “Кощунство с паметта на покойния Емил Кюлев е да се твърди, че фирмата му “Контракт Кюлев” е имала запорирани сметки, както се правят опити това да бъде внушено на обществото.” Това заяви днес пред Агенция “Фокус” Диана Младенова, председател на Управителния съвет на ДЗИ Банк. Г-жа Младенова определи като "безумни" и твърденията, че на покойния президент на Българската финансова група ДЗИ Кюлев е било наложено ограничение за пътуване зад граница, след като той е прекарал последния уикенд в Гърция.
По-рано през деня бившият вътрешен министър Богомил Бонев заяви пред Би Ти Ви, че в деня преди покушението, "е било подадено искане за запор на сметките на фирмата “Контракт Кюлев”.

 

В. “168 часа”: Силова групировка посяга към банката на Кюлев

 София. Убийството на един от влиятелните банкери в страната – Емил Кюлев ще доведе до преразпределение на атрактивни бизнес проекти, в които е участвал той и неговата финансова групировка. Това пише в новия си брой седмичникът “168 часа”, съобщи за Агенция “Фокус” редакторът на броя – Иван Тропанкев.
Това е една от основните версии, по която тръгва разследването на поредното поръчково убийство в центъра на София.
Проучване на последните сделки на банкера показва, че преди три месеца мощна групировка, наследник на една от силовите български застрахователни компании, купува дялове от ДЗИ Банк. В момента не е ясно кой точно държи 15 на сто от акциите на банката. Акциите са изтъргувани на Австрийската борса, разбити на малки пакети под 5 %, така че да не се разбере кой е истинският собственик. Една от причините за тази операция е да бъдат ограничени мераците на Емил Кюлев за надмощие в определени бизнес сфери. Целта на новата групировка, която агресивно се налага от известно време, била чрез участие в Надзорния съвет да накара банкера да ги допусне до апетитните проекти, в които самият той участва. Като такъв например се посочва “СуперБоровец”, пише още вестникът.

 

След вълната разстрели определиха петък за ден за арести

Главният прокурор Никола филчев обеща до утре да има арестувани във връзка със съвместните акции на МВР и прокуратурата, започнати в края на август и засилени след убийството на Емил Кюлев.

Арестите се правят след координирани проверки на 2000 лица от МВР, МФ и прокуратурата. Бандитите ще се прибират за 24 часа, ще се пускат и пак ще се прибират, каза още Филчев, цитиран от БНР. МВР вече е привикало няколко престъпни босове на разговор след убийството на Кюлев, съобщи зам.-министър Цонко Киров. Има 4 версии за разстрела - и вътрешни, и външни. Филчев препоръча: специални разузнавателни средства, агенти под прикритие, защита на свидетелите, съкратени процедури по дела срещу организирана престъпност, конфискация на незаконното имущество и засилен контрол върху прането на пари. Главният прокурор все пак успокои, че ще се пази балансът между засиления контрол и правата на човека, но акцентът ще е върху контрола и ефективността на наказателното правосъдие. http://dnes.dir.bg

Румен Петков: Работи се по четири версии за убийството на банкера Емил Кюлев

София. Работи се по четири версии за убийството на банкера Емил Кюлев. Това заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков след като запозна депутатите от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред с предприетите от главна прокуратура и МВР мерки за противодействие с организираната престъпност, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
“Тежко съм шокиран от това убийство”, каза Петков. Той бе категоричен, че трябва да се прави разграничение между днешното убийство и убийствата у нас извършени до сега, които са били разправа между престъпни групи за преразпределение на наркопазара или друга престъпна дейност. От 2000 г. до сега са извършени 155 показни разстрела припомни Петков. По думите му Емил Кюлев е “човек със сериозен бизнес и сериозно обществено присъствие” и убийството му в този момент, в който е представен докладът на Европейската комисия и в който обществото ни е с изключително изострени сетива към престъпността, корупцията и пълноправното членство на България в Европейския съюз, е демонстративно посегателство срещу държавността. Според Петков убийството показва, че в страната има хора и кръгове, които не са заинтересовани от членството на България в Европейския съюз. Министър Петков посочи, че днес заедно с главния прокурор Никола Филчев са сформирали кризисен център. Петков бе категоричен, че страната ни се нуждае от по-категорични мерки в борбата с организираната престъпност.
Днес пред Министерски съвет той и главният прокурор са предложили да бъде изготвен Закона за борба с организираната престъпност. Представителите на Министерски съвет са приели предложението. По думите на Петков трябва да има масирано полицейско присъствие по улиците и да бъдат мобилизирани всички служби, включително жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Петков уточни че СОБТ ще участва главно в София и ще бъде на разположение на СДВР и НСБОП.
“Обществото трябва да знае, че има държава, впрегнала сили във война с организираната престъпност. През следващите дни МВР ще действа с целия ресурс, с който ни позволява законът”, каза Петков.
Министър Петков посочи, че МВР има подкрепата на премиера Сергей Станишев и Министерски съвет както и че са получили разбиране от депутатите във връзка с посочените мерки. Той бе категоричен че тези мерки няма да имат спорадичен характер, а ще продължат във времето.
МАРИЯ МАКСИМОВА
http://www.focus-news.net

Кой бе Емил Кюлев? (Справка, Агенция "Фокус")

 София. Собственикът на Българската финансова група ДЗИ 48-годишният Емил Кюлев бе убит тази сутрин на столичния булевард "България".

Агенция “Фокус” представя кратка биографична справка на Емил Кюлев

Емил Кюлев е роден на 5 юни 1957 г. Завършва руската гимназия в София. След отбиване на военната си служба учи в школата на МВР в Симеоново и работи в системата на МВР. Завършва Международни икономически отношения. През 1988 г. създава първата частна фирма за административно-правни услуги - "Контракт Кюлев”, която функционира и досега в областта на покупко-продажбите на имоти. След 1989 г. организира издаването на вестниците "Куриер 5", "Марица" и "Струма".
През 1989 г. основава банката "Турист банк", след което тя се преименува на "Туристспортбанк", а по-късно на "Търговска и спестовна банка". През 1994 г. напуска банката и тя впоследствие фалира.
Основава "Росексимбанк", която се занимава главно с взаимоотношенията между България и Русия. Председател на Надзорния съвет на "Росексимбанк". На 7 декември 1999 г. Агенцията за приватизация открива процедура по приватизация на "Държавен застрахователен институт - ДЗИ" АД - дружеството майка на "ДЗИ - Общо застраховане" АД. По тази процедура на 27 август 2002 г. дружеството е продадено на притежаваната от Емил Кюлев “Контракт София" ООД за 21,5 млн. евро. Така е формиран най-големият финансов алианс в България с изцяло български капитал в размер на 200 млн. лева. Росексим банк се преименува на ДЗИ Банк и възниква Българска финансова група ДЗИ.
В началото на 2003 г. Емил Кюлев е избран за икономист на 2002 г. в седмото издание на националния конкурс "Мистър Икономика".

 

Убиха банкера Емил Кюлев

На джипа, с който се движел собственикът на ДЗИ, била направена засада на бул. 'България', малко след пресечката с 'Димитър Несторов'
 
Собственикът на ДЗИ Емил Кюлев беше убит в джипа си на кръстовището на бул. "Димитър Несторов" и бул. "България" малко след 9 ч.

Неизвестният извършител е стрелял от храстите край булеварда 10 или 15 пъти, вероятно с "Калашников". Вследствие на това шофьорът на банкера изгубил управление и блъснал ауди, а в джипа междувременно се ударил и червен форд.

Именно хората от тези автомобили са оказали първа помощ на ранения водач и са извадили тялото на Кюлев от джипа, информира "Дарик радио".

Първоначално се смяташе, че двете коли са участвали в засадата срещу банкера.

(Вж. версии и коментари за убийството)

Шофьорът е откаран в "Пирогов" с прострелни рани в областта на гръдния кош и корема и с опасност на живота.

Това е осмото показно убийство в София през последните няколко месеца.

През лятото полското списание "Впрост" посочи, че Кюлев е вторият от списъка на най-богатите българи след хазартният бос Васил Божков.

Предишният №1 по богатство Илия Павлов също беше застрелян на 7 март 2003 г.

Емил Кюлев е роден на 5 юни 1957 г. Завършва с пълно отличие руската гимназия в София. След като отбил военната си служба, учи в школата на МВР в Симеоново и

работи в системата на МВР,

бил е в отдел "Убийства", който за определен период е бил ръководен от баща му.

Завършва международни икономически отношения. През 1988 г. създава

първата частна фирма за административно-правни услуги -

"Контракт Кюлев", която функционира и досега в областта на покупко-продажбите на имоти.

След 1989 г. организира издаването на вестниците "Куриер 5", "Марица" и "Струма", които излизат на книжния пазар в приличен тираж.

През 1989 г. основава банката "Турист банк", след което тя се преименува на "Туристспортбанк", а по-късно на "Търговска и спестовна банка". През 1994 г. напуска институцията и тя впоследствие фалира.

Основава "Росексимбанк",

която се занимава главно с взаимоотношенията между България и Русия.

Според него професията на банкера е символ на пестеливост, разум, сигурност. За най-голям български банкер смята Атанас Буров.

Твърди, че валутният борд има много положителни черти, но и отрицателни, между които и ограничаването на растежа и потреблението, което е големият проблем на България.

На 7 декември 1999 г. Агенцията за приватизация открива процедура по приватизация на Държавния застрахователен институт (ДЗИ) - дружеството майка на "ДЗИ - Общо застраховане" АД.

По тази процедура на 27 август 2002 г. то е продадено на притежаваната от Емил Кюлев "Контракт София" ООД за 21,5 млн. евро.

Така е формиран най-големият финансов алианс в България с изцяло български капитал в размер 200 млн. лева. "Росексимбанк" се преименува на ДЗИ Банк и възниква Българска финансова група ДЗИ.

Заема и поста председател на УС на Българската федерация по плувни спортове (на обществени начала).

Определя себе си като националист и мисли, че в скоро време българските производители и банкери ще се обединят за защита на националното производство и интереси.

Привърженик на еволюционната теория в живота, но за икономиката препоръчва радикални промени - рязка и пълна промяна на правилата, които да осигурят растеж.

През 1990 г. се запознава с Ванга. Споделя, че живее по нейните заръки. Ясновидката му била кръстница.

Оставя вдовица и трима сина - Александър, Емил и Никола. http://news.netinfo.bg

Убиха банкера Емил Кюлев

Банкерът Емил Кюлев бе убит на място тази сутрин, близо до кръстовището на булевардите "България" и "Димитър Несторов, съобщиха за Dnes.bg от МВР. 

Кюлев е прострелян в 9.15 ч., докато е бил в джипа си, пътувайки към центъра.

При стрелбата е бил ранен и шофьорът му, който в момента е в болница. 

Поне десет пъти е стреляно по джипа, в който се е возил Емил Кюлев, съобщиха от СДВР.

По думите на говорителя на Столичната полиция Малина Колева убийството е станало минути след 9 часа, тъй като сигналът в полицията е постъпил в 9,14 и е бил подаден от GSM.

40-годишният шофьор е откаран в болница. Тялото на Кюлев е извадено от джипа от други хора, които по това време са пътували по булевард "България" в посока от квартал Бояна към центъра.

Няма очевидци, които да съобщават дали е стреляно от автомобил, добави Колева. Стреляно е основно по лявото и предното стъкло на джипа.

След стрелбата шофьорът е загубил управление над автомобила и се ударил леко в Ауди, което се движело пред него. По това време зад джипа на Кюлев е пътувал и червен Форд, чийто водач и возещи са спрели, помогнали са на шофьора на Кюлев и са повикали Бърза помощ. 

Шофьорът на Кюлев е с множество наранявания в областта на гръдния кош и на едната ръка, заяви директорът на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Пациентът е в шокова зала. Първоначалните прегледи са извършени, предстои да се уточнят броят на раните, причинени от стрелбата. Раненият е адекватен и контактен.

В момента районът на стрелбата е отцепен, там има над 100 полицаи и движението се пренасочва. 

След обявяването на новината за стрелбата акциите на ДЗИ Банк, ДЗИ и Ривиера рязко понижиха стойността си при големи изтъргувани обеми, след което търговията с тях бе прекратена.

Парламентът реши до края на днешния пленарен ден да покани министъра на вътрешните работи Румен Петков, за да го изслуша с информация за покушението срещу банкера Емил Кюлев.

Броени часове преди убийството Европейската комисия обяви мониторинговия си доклад за България, в който бе посочено, че организираната престъпност е сред най-тежките проблеми на България, предизвикващ сериозна загриженост в Брюксел.

Емил Кюлев е роден на 5 юни 1957 г.  След отбиване на военната си служба учи в школата на МВР в Симеоново и работи в системата на МВР. Завършва Международни икономически отношения.

През 1988 г. създава първата частна фирма за административно-правни услуги - "Контракт Кюлев", която функционира и досега в областта на покупко-продажбите на имоти. След 1989 г. организира издаването на вестниците "Куриер 5", "Марица" и "Струма", които излизат на книжния пазар в приличен тираж.

През 1989 г. основава банката "Турист банк", след което тя се преименува на "Туристспортбанк", а по-късно на "Търговска и спестовна банка". През 1994 г. напуска банката и тя впоследствие фалира. Основава "Росексимбанк", която се занимава главно с взаимоотношенията между България и Русия.

На 7 декември 1999 г. Агенцията за приватизация открива процедура по приватизация на "Държавен застрахователен институт - ДЗИ" АД - дружеството майка на "ДЗИ - Общо застраховане" АД. По тази процедура на 27 август 2002 г. дружеството е продадено на притежаваната от Емил Кюлев "Контракт София" ООД за 21,5 млн. евро.

Така е формиран най-големият финансов алианс в България с изцяло български капитал в размер на 200 млн. лева. Росексим банк се преименува на ДЗИ Банк и възниква Българска финансова група ДЗИ. Кюлев е женен, има двама сина. http://www.dnes.bg

Вдигнаха тялото на Емил Кюлев от мястото на убийството

 София. Току-що служители на "Съдебна медицина" вдигнаха тялото на убития президент на Българска финансова група ДЗИ Емил Кюлев от мястото, където бе pастрелян на ъгъла на бул. "Димитър Несторов" и бул.

"България", предаде репортер на Агенция “Фокус”
Пред нашия репортер служител на фирмата по чистота "ВОЛФ" съобщи, че джипът на Емил Кюлев е попаднал в задръстване на булеварда, когато срещу него е бил открит огън. Стрелецът най-вероятно е бил скрит в храстите около бул. “Димитър Несторов”. Предполага се, че е избягал в посока на кв. “Гоце Делчев”.
МАРИЯ МАКСИМОВА
http://www.focus-news.net/

 

 

Спряха търговията с акции на ДЗИ, ДЗИ Банк и Ривиера

След обявяването на новината за стрелбата срещу банкера Емил Кюлев акциите на ДЗИ Банк, ДЗИ и Ривиера рязко понижиха стойността си при големи изтъргувани обеми, след което търговията с тях бе прекратена. От МВР първоначално съобщиха, че банкера е прострелян, а по-късно уточниха, че е бил убит.

Със заповед на директора по търговия и на основание чл. 64, ал. 2 във връзка с ал. 1, т. 2  от правилника на борсата, търговията с акции на трите дружества бе спряна за срок от една сесия.

Търговията с акции на ДЗИ АД започна нива 77,01 лв., но след бързи продажби цената достигна 68,10 лв. При ДЗИ Банк АД първата цена за деня бе 3,75 лв. на акция, а последната - 3,07 лв.

Акциите на Ривиера паднаха от 10,40 лв. на 8,50 лв. преди спирането на търговията

http://investor.bg/

Банкерът Емил Кюлев бе застрелян

Президентът на "Българската финансова група "ДЗИ - Росексимбанк" Емил Кюлев бе застрелян в 9.15 ч. в сряда близо до кръстовището на булевардите "България" и "Димитър Несторов.

Това е осмото показно убийство в България за последните два месеца. По стечение на обстоятелствата то стана в момента, когато вътрешният министър Румен Петков даваше пресконференция за критиките в доклада на Европейската комисия за размаха на организираната престъпност в България.

Кюлев е бил в джипа си, който се движил към центъра, когато са стреляли по него, съобщи МВР.

Освен джипа, на булеварда е изоставен един червен Форд Мондео и бяло Ауди комби. Все още не е ясно дали колите са на евентуални съучастници в убийството или на случайно движещи се граждани.

Трупът на банкера бе изваден зад джипа, покрит с найлон. Шофьорът на Кюлев е прострелян в областта на гръдния кош и корема и се намира в противошоковата зала на “Пирогов”.

Преди три месеца полското списание “Впрост” писа, че Кюлев е вторият по богатство българин след хазартния бос Васил Божков - Черепа. Президентът на Мултигруп Илия Павлов, който също бе в класацията на “Впрост” за най-богатите източноевропейци преди три години, бе убит месеци след публикацията.

48-годишният банкер е бивш национален състезател по плуване. Завършил е школата на МВР в Симеоново и е работил в милицията. По-късно завършва и Международни икономически отношения.

През 1988 г. създава първата частна фирма за административно-правни услуги “Контракт – Кюлев”, която и досега се занимава с покупко-продажба на имоти. След 1989 г. става издател на вестниците “Куриер -5”, “Марица” и “Струма”.

През 1989 г. Кюлев основава банка “Турист банк”, преименувана впоследствие на “Туристспорт банк”, а по-късно на “Търговска и спестовна банка”.

През 1994 г. той напуска банката, която фалира, и основава “Росексимбанк”, която се занимава главно с финансови операции между България и Русия, където съакционер и руският бизнесмен Майкъл Чорни.

Емил Кюлев е и главен прокурист на “Росексимбанк”.

През 2002 година Кюлев купува държавната застрахователна компания ДЗИ, която влиза в състава на "Българската финансова група "ДЗИ - Росексимбанк".

Вътрешният министър Румен Петков отказа да коментира пред журналисти убийството на банкера, за което научи по време на пресконференцията за евродоклада. Той и правосъдният министър Георги Петканов, бивш вътрешен министър, заявиха, че има политическа воля за справяне с организираната престъпност.

http://mediapool.bg/

 

Разстреляха Емил Кюлев

В 9.15 тази сутрин на стотитна метра от кръстовището на булевард България и Димитър Несторов бе извършено покушение срещу собственика на ДЗИ Банк Емил Кюлев.

По непотвърдена информация неговият сребрист джип БМВ X5 е бил засечен на завоя от Ауди и Форд “Мондео”.
Кюлев е убит на място, шофьорът му е откаран в тежко състояние във военна болница.

Според свидетели са се чули пет шест изстрела по вратите на луксозния джип и от двете страни има пробойни от куршуми.
Полицията е отцепила района в радиус от половин километър, всички коли , включително автобусите и трамваите по булевард България са спрени.

В момента оперативно-следствената група на СДВР извършва оглед на местопрестъплението, патрулни коли обикалят околните улици.

Засега няма информация за броя на извършителите на поредния показен разстрел в столицата, нито за автомобила, с който е извършено престъплението.

Междувременно стана ясно, че при отварянето на Българска фондова борса тази сутрин акциите на Банка ДЗИ започнаха да падат, като по-малко от час след покушението им сривът им е с 14.9, което е на ръба на ценовото ограничение, под което акциите не могат да паднат повече.

Кой е Емил Кюлев

Емил Кюлев създава през 1988 г. първата частна фирма за административно-правни услуги - "Контракт Кюлев", която функционира и сега.
След 1989 г. организира издаването на вестниците "Куриер 5", "Марица" и "Струма", които в момента присъстват на пазара и се радват на добър прием сред читателите.
През 1989 г. основава банката "Турист банк", която се преименува на "Туристспортбанк", а по-късно на "Търговска и спестовна банка". През 1994 г. напуска банката.

Основава "Росексимбанк", която се занимава главно с взаимоотношенията между България и Русия.
Убеден е, че България трябва да направи всичко възможно, за да се върне на традиционните си пазари в Русия и ОНД. Така тя ще стане много по-атрактивна за Запада.

Член e на Български бизнес клуб “Възраждане”.
През 2002 г. придобива мажоритарен дял от ДЗИ.
Туризма е другата посока, в която Емил Кюлев успешно работи.

 news.bg

Столичните полицаи са получили сигнала за стрелбата в 9,14 часа

 София. "Днес в 9,14 часа в Столичната дирекция на вътрешните работи е бил подаден сигнал за стрелба на кръстовището на бул. "България" малко преди пресечката с "Димитър Несторов". На мястото веднага са изпратени криминалисти от СДВР, следователи от Столичната следствена служба, а от огледа става ясно, че е стреляно по лек автомобил джип. Прострелян е многократно и е починал на място президентът на Финансова група ДЗИ Емил Кюлев". Това съобщи говорителката на СДВР Малина Колева, която пристигна на мястото на инцидента, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По време на стрелбата Кюлев е бил в колата само с шофьора си, който е ранен и откаран в болница.
В момента на мястото на инцидента продължава огледът, издирват се и се разпитват свидетели. Веднага след стрелбата на кръстовището хора от колите, които са били на булеварда, са спрели и са се опитали да помогнат на Кюлев. В съседство със джипа му има спрели два автомобила, които са на граждани, опитали да окажат първа помощ. Няма информация с какво оръжие е извършено убийството и дали убиецът е стрелял от автомобил или от улицата.
ДЕНКА КАЦАРОВА
 
http://www.focus-news.net

************

Кюлев е бил в колата си и е прострелян три пъти - гърдите и главата. По непотвърдена информация стрелецът е бил със слънчеви очила и шапка. Директорът на Института за спешна помощ "Пирогов" д-р Спас Спасков заяви, че там е приет шофьорът на банкера. Той е с огнестрелни рани в гръдния кош и корема и се намира в противошокова зала, съобщи Дарик. Д-р Спасков допълни, че нараняванията на мъжа са тежки, но състоянието му не е критично. Според свидетели убиецът е стрелял от червено мондео или бяло ауди.
Цялото движение в района е блокирано.
Очаквайте още подробности.
Снимка Bulphoto

************

Агенция "Фокус" припомня:
Емил Кюлев е роден на 5 юни 1957 г. Завършва руската гимназия в София. След отбиване на военната си служба учи в школата на МВР в Симеоново и работи в системата на МВР. Завършва Международни икономически отношения. През 1988 г. създава първата частна фирма за административно-правни услуги - "Контракт Кюлев”, която функционира и досега в областта на покупко-продажбите на имоти. След 1989 г. организира издаването на вестниците "Куриер 5", "Марица" и "Струма".
През 1989 г. основава банката "Турист банк", след което тя се преименува на "Туристспортбанк", а по-късно на "Търговска и спестовна банка". През 1994 г. напуска банката и тя впоследствие фалира.
Основава "Росексимбанк", която се занимава главно с взаимоотношенията между България и Русия. Председател на Надзорния съвет на "Росексимбанк". На 7 декември 1999 г. Агенцията за приватизация открива процедура по приватизация на "Държавен застрахователен институт - ДЗИ" АД - дружеството майка на "ДЗИ - Общо застраховане" АД. По тази процедура на 27 август 2002 г. дружеството е продадено на притежаваната от Емил Кюлев “Контракт София" ООД за 21,5 млн. евро. Така е формиран най-големият финансов алианс в България с изцяло български капитал в размер на 200 млн. лева. Росексим банк се преименува на ДЗИ Банк и възниква Българска финансова група ДЗИ.
В началото на 2003 г. Емил Кюлев е избран за икономист на 2002 г. в седмото издание на националния конкурс "Мистър Икономика".
Владее немски, английски, френски и руски език.
Женен с двама сина.
******

 

Кюлев е бил в колата си и е прострелян три пъти - гърдите и главата. По непотвърдена информация стрелецът е бил със слънчеви очила

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

ВСИЧКО ПОСТЪПВАЩО ЗА УБИЙСТВОТО НА БАНКЕРА ЕМИЛ КЮЛЕВ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВСИЧКО ПОСТЪПВАЩО ЗА УБИЙСТВОТО НА БАНКЕРА ЕМИЛ КЮЛЕВ
Автор: Anonymous да 2005-10-26 @ 17:48 EEST
Митинг след 10-ти ноември. Народа крещи :"Демокрация, демокрация ...", а един се цепи:
- Менструация, менструация ..."
Друг го скаскрил :
- Какви ги викаш бе ?!?"
- Нема значение, важното е кръв да се лее...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди