изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:09 EEST
СТРАСТИТЕ ИЗКАРАХА НА ПОКАЗ НЕВЕЖЕСТВОТО НА СЪВЕТНИЦИТЕ    
НовиниВчера се проведе редовно заседание на Общински съвет Добрич. Както винаги и това заседание протече в бурни дебати, които изкараха на показ невежеството на някои от съветниците по редица въпроси. По първата докладна, внесена от кмета Детелина Николова  - разработен план за развитие на общината до 2013 година, Владимир Банов от БСП изказа становище, че този предложен план не бива да бъде приет, тъй като заложените икономически параметри в него са много ниски. Той подкрепи становището си със съботното приложение на в. "Труд", от което ставало ясно, че Варна залага на глава от населението в пъти повече средства за отделните параметри.

Свежен Петров от същата група допълни  колегата си, като заяви, че така ние се обричаме, защото "когато влезем в Европейския съюз, в пъти по-малко ще бъдат разпределени субсидиите за Добрич на глава от населението". И така започна преливане от пусто в празно - разпределят ли се, или не субсидии от Евросъюза. Екскметът и съветник Лъчезар Росенов взе думата, за да поясни, че парите от Европа не се разпределят, а се печелят с проекти, които ние самите трябва да си напишем и да спечелим. Той допълни още, че параметрите по отделните приоритети в предложения План за развитие се изработват на база предполагаеми собствени приходи на общината и разпределени държавни субсидии в бъдеще. В крайна сметка планът бе приет. Страстите обаче отново развихри още на втората точка от дневния ред - постигането на споразумение с РМД "Жакард" АД. Според докладната записка, дружеството дължи средства на общината по приватизационната сделка. РМД-то обаче оспорва сумите пред съда, заради допусната грешка, според която си е закупило 6945 дка по-малко. Общината има претенция пък към апартамент и магазин, които не фигурират в капитала на дружеството. В крайна сметка - до споразумение не се стигна, а съветниците гласува до 10 ноември тристранна комисия от местния парламент да даде становище пред Общинския съвет по спорните въпроси, а до 20 ноември да бъде представен проект за споразумение.
Разглеждането на информацията за състоянието на Стоматологичен център I бе приета, но в хода на дебатите Владимир Банов от БСП предложи съветниците от СДС да не гласуват, тъй като управител на дружеството била д-р Меглена Попова, която е лидер на партията. На това Нигохос Хубесерян от дясното пространство в залата репликира, че това е неадекватна реакция от страна на Банов. Според част от съветниците, както и по препоръка на ПК по здравеопазване и социални дейности, бе обсъдена възможността стоматологията да бъде обявена в ликвидация. От дясно защитиха стоматологичния център, като изтъкнаха, че той предоставя и социални услуги, но като цяло проблемът бе отложен за друго заседание. В следваща докладна кметът Детелина Николова предложи да се гласуват 5000 лв. на издателство "Захари Стоянов", които да подпомогнат издаването на том трети "Преди да се родя и след смъртта ми" - събрани съчинения на Ивайло Петров - почетен гражданин на Добрич. Отново против се обявиха от групата на БСП. Михаил Божилов попита защо да финансираме издателството, то може и само да го направи.  Свежен Петров също подкрепи колегата си Божилов и добави, че с уводите кой е Ивайло Петров им се замазват очите. Наложи се Камелия Койчева да уточнява, че издателството многократно е правило дарения на училищните библиотеки в Добрич, както и че те ще получат книги за тези средства, които ще бъдат отпуснати. Единствено Свежен Петров гласува против отпускането на средствата. Съветниците гласуваха още две площадки за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци - в селата Сенокос и Бенковски. С мнозинство местните парламентаристи задължиха кмета Детелина Николова в едномесечен срок да влезе във владение на пазара и паркинга към него. Пред журналисти обаче добричкият градоначалник заяви, че няма да изпълни това решение и ще го обжалва пред съда с мотива, че единствено Търговският закон е този, който регламентира този тип взаимоотношения. Д. Николова добави още, че това са политически интереси и твърдо заяви, че тя няма да ги защитава.
Съветниците приеха още литературната награда на името на Певеца на Добруджа - Йордан Йовков, тази година да бъде връчена на писателя Антон Дончев. Гласува се още Огледалната зала в ДТ "Йордан Йовков" да носи името на оперната певица Нели Божкова.
 


Сходни връзки

СТРАСТИТЕ ИЗКАРАХА НА ПОКАЗ НЕВЕЖЕСТВОТО НА СЪВЕТНИЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди