изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:57 EEST
ДВЕ ДОБРИЧКИ ФИРМИ ЩЕ БЪДАТ ОТЛИЧЕНИ В "ТОП 50 +"    
НовиниЗа това каква е равносметката в навечерието на професионалния празник разговаряхме с председателя на Областното представителство на Българска строителна камара - Добрич Илия Михайлов

- Г-н Михайлов, каква е равносметката за местната структура на камарата само около година и половина от нейното основаване?
- Ние посрещаме празника с много добри резултати. Камарата в Добрич, която съществува по-малко от година и половина, вече има 32-ма членове, при 12 учредители. Това, с което още можем да се похвалим е, че обектите на нашите фирми се увеличават, както и строителната територия. Радващо е, че в последно време се наблюдава също увеличение на жилищното строителство, което е сигурен показател за подобряване на икономическия статус на града ни.
- Под какъв знак ще мине честването на професионалния празник тази година?
- Днешният ни професионален празник ще премине под знака на 15-годишнината от основаването на Българска строителна камара, както и 100-годишнината от учредяването на европейската федерация на строителната индустрия. Не без гордост можем да отбележим, че БСК е член на европейската федерация и днес, на тържеството по повод празника на строителя ще има представители от федерацията. По традиция на тържественото честване ще бъдат връчени и плакети на  най-добрите фирми в бранша "Топ 50 +". Можем с гордост да кажем, че в категорията големи строителни фирми две дружества от Добрич ще получат съответно първа и втора награда. Това са "Сплендид" ООД, които ще бъдат отличени със златен плакет и "Екострой" АД - със сребърен плакет. Призовете ще бъдат връчени лично от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.
- Неотдавна Управителният съвет на камарата имаше среща с министър Гагаузов и целия му екип. Какви бяха въпросите, които поставихте?
- УС на БСК има среща с министъра и екипа му в края на септември. Основните теми, по които бяха водени дебати, касаеха създаването на благоприятна бизнессреда и най-вече подготовката на българските строителни предприятия да бъдат конкурентноспособни за навлизането им в европейския пазар. Камарата настоява за ускоряване на приемането на Закон за браншовите организации, който е внесен за разглеждане в Комисията по икономическа политика в парламента през април тази година. Искахме още МРРБ да разгледа и министър Гагаузов да внесе проекта на Закон за условията и реда за издаване на разрешения и за регистрация на физически и юридически лица, извършващи строителство. Този закон ще регламентира строителството, което пък ще стане предпоставка само квалифицирани фирми да извършват строително-монтажни работи. Регистрационният режим ще намали авариите, което пък ще защити човешкия живот при изпълнението на строителството. БСК настоя още по време на срещата с министър Гагаузов да бъдат направени корекции по ЗОП, както и създаването спешно на професионален строителен регистър, да не се допускат за участие в строителни търгове и конкурси фирми, които не могат да докажат производствен и технически капацитет, а спечелилите търгове строителни дружества да спазват минималното заплащане на труда. Ние като браншова организация настояваме още да бъдат предприети мерки за регулиране на пазара на труда в строителството. БСК предложи на министерството сътрудничество при работа в аварийни ситуации. Ние искаме заедно с министерството да сме инициатори за приемане на механизъм за подпомагане на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Всички строителни фирми, които получават държавна поръчка да поддържат определен потенциал за реакция. Важно е да отбележим накрая, че в резултат на тази среща между БСК в лицето на нейния председател Симеон Пешов и министър Гагаузов бе подписан Меморандум за сътрудничество, в който залегнаха всички дискутирани по време на срещата проблеми.
- Какво като прояви в най-близко бъдеще предвижда местната структура на камарата?
- Първо, на 28 в ресторант "Атина" ще се съберем и ще отбележим професионалния си празник, като всички членове ще получат клубни карти, за да могат да ползват отстъпки. Искаме също да направим сайт на камарата и електронен адрес, за да имаме по-добра визия, както и да осигурим по-бързи връзки помежду си. Ще изготвим също и правила за конкурс "Най-добър строителен обект" и ще излъчим такъв, но това ще стане на годишното отчетно събрание в началото на 2006 г.
- Накрая, г-н Михайлов, какво ще пожелаете на членовете на камарата и на всички строители по повод празника?
- На първо място пожелавам крепко здраве на тях и техните близки. Като председател на камарата в Добрич пък им пожелавам да не губят дръзновението и хъса си за работа и да продължат все така успешно и още повече да прославят занаята.
 


Сходни връзки

ДВЕ ДОБРИЧКИ ФИРМИ ЩЕ БЪДАТ ОТЛИЧЕНИ В "ТОП 50 +" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди