изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:14 EET
Борисов остава фаворит, но Дончева може да го изпревари    
Новини

Социолози от МБМД и от "Галъп Интернешънъл" очакват избирателна активност под 50 процента и не изключват възможността за изненади на частичните избори за кмет на София на 29 октомври, съобщи БТА.



Петър Живков от МБМД и Кънчо Стойчев от "Галъп интернешънъл" допускат, че е възможно да има изненади в събота на местните избори в столицата и при много ниска избирателна активност кандидатът на левицата Татяна Дончева да изпревари независимия Бойко Борисов.

Според Станислав Стоянов от "Алфа рисърч" е възможно на първия тур преднината на Борисов пред Дончева да бъде по-малка от очакваното, но генералът си остава по-вероятният фаворит.

Социолозите са единодушни, че най-вероятно частичният местен вот в столицата ще бъде решен на балотаж.

Петър Живков от МБМД смята, че не е невъзможно Дончева да излезе пред Борисов, защото червеният електорат е силно мобилизиран, докато това не е точно така за избирателите, подкрепящи Бойко Борисов. Освен това битуващото мнение, че изборът в някаква степен е предрешен, може да накара част от избирателите, които биха подкрепили Бойко Борисов, да не отидат да гласуват, смята още социологът.

Кънчо Стойчев от "Галъп Интернешънъл" отбеляза, че, ако само твърд електорат отиде до урните, при ниска избирателна активност може да има изненади. Ниската активност ще бъде против Бойко Борисов, който няма твърд електорат, и ще бъде в полза на традиционните партии, които в случая са БСП и ДСБ, смята социологът. Все още изглежда малко вероятно Борисов да отстъпи от първото място, но такава възможност съществува, е мнението на Стойчев.

"Алфа рисърч" отчита на базата на наблюдението на кампанията през целия месец тенденция за свиване на декларираната подкрепа за Бойко Борисов и по този начин скъсяване на дистанцията между него и Татяна Дончева, каза Станислав Стоянов от "Алфа рисърч".

Затова според него е възможно разликата в резултатите между Борисов и Дончева на първия тур да бъде по-малка от прогнозираната, но Борисов е по-вероятният фаворит. Едно от обясненията за намаляването на подкрепата за генерала е, че по време на първите проучвания на общественото мнение кандидатът на НДСВ Милен Велчев все още не е влязъл в надпреварата. След номинирането му обаче част от електората на НДСВ се е отдръпнал от Борисов и е припознал Велчев за кандидата на жълтите, обясни социологът.

Станислав Стоянов посочи, че е трудно да се даде точна прогноза за конкретните резултати на първия тур. Сред причините е фактът, че една много силна кандидатура за кмет на София - тази на Бойко Борисов, не е свързана директно с партиен електорат. Стоянов поясни, че при партийните електорати има стабилност на намеренията за гласуване и обикновено кандидатът събира, поне приблизително, очакваната подкрепа.

Предвижданият балотаж е друга причина, която прави трудно прогнозируемо участието на хората на първия тур, защото избирателите предпочитат да изчакат и да видят кои кандидати ще стигнат до втория тур, поясни Стоянов. Неговата прогноза е, че най-вероятно на балотажа ще се състезават Бойко Борисов и Татяна Дончева.

Петър Живков от МБМД смята, че Бойко Борисов ще обере гласове от центъра и отдясно, включително от НДСВ. Изключение са избирателите на ДСБ, които твърдо подкрепят Светослав Гаврийски. Намаляват гласовете, които първоначалните изследвания показваха, че Борисов би могъл да получи от червените избиратели, защото левият електорат видя в Татяна Дончева своя кандидат, смята Живков.

Според него предизборната кампания се отличава от предишните с това, че е издигнат много силен мажоритарен кандидат в лицето на Бойко Борисов и че десницата излиза разединена на изборите. Той предвижда избирателна активност под 50 на сто заради преобладаващото очакване, че ще има балотаж. Няма да бъде изненадващо, ако избирателната активност слезе и под 40 процента на първия тур, докато на втория тур се очаква повишаване, смята Живков.

Според Кънчо Стойчев от "Галъп Интернешънъл" тази кампания е най-слабо партизираната досега. Той също е на мнение, че избирателната активност едва ли ще надхвърли 50 процента и че най-вероятно ще има балотаж, като според него шансове за втория тур има и Милен Велчев.

Станислав Стоянов от "Алфа рисърч" отбеляза, че Милен Велчев, въпреки че е започнал кампанията по-късно и е бил с по-слаби позиции, успява да излезе напред. Затова разликата в прогнозните резултати на кандидата на ДСБ Светослав Гаврийски, на Милен Велчев и на предложения от СДС Минко Герджиков се стопява, което прави трудна прогнозата кой от тях ще бъде трети в кметската надпревара, обясни Стоянов.

Той отбеляза, че в тази кампания правят впечатление силните кандидатури, но припомни, че традиционно избирателната активност на първия тур е по-ниска и прогнозира около 35 процента активност в събота. http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Борисов остава фаворит, но Дончева може да го изпревари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди