изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:56 EEST
НЦИОМ: Балотажът Борисов - Велчев не е невъзможен    
ПолитикаАко изборите са на 27 октомври, Бойко Борисов би получил 34 процента от гласовете на всички избиратели в столицата, Татяна Дончева - 14 процента, Милен Велчев - 12 процента, Светослав Гаврийски - 8,5 процента, Минко Герджиков - 5 процента, Велизар Енчев - 2 процента. Това сочат данните от експресно представително проучване на НЦИОМ за София, проведено на 26 и 27 октомври. По домовете им са интервюирани 900 пълнолетни жители на столицата.



Два дни преди изборите всеки пети столичанин все още се колебае как да постъпи в деня на вота. През последните дни се наблюдава тенденция бедните хора да се отдръпват от гласуване. Най-труден продължава да бъде изборът между Бойко Борисов и Милен Велчев. Все повече са и колебаещите се между Татяна Дончева и Милен Велчев.

В момента тече процес на преразпределение на гласове между кандидатите, според социолозите от НЦИОМ. Най-сериозен донор на своите конкуренти се оказва Минко Герджиков, чиито гласове се преразпределят между Борисов и Велчев. Половината от електората на СДС застава зад Бойко Борисов, 1/4- зад Минко Герджиков и 1/8 - подкрепя Милен Велчев.

Само за три дни Татяна Дончева регистрира лек спад на своя електорален дял. Нейни гласове изтичат както към Бойко Борисов, така, макар и в по-малка степен, към Велизар Енчев. От 12 октомври досега се наблюдава покачване между 2 и 3 процента на седмица в електоралния дял на Милен Велчев. Кандидатът на левицата губи подкрепа предимно през последните 10 дни. Бойко Борисов се връща към по-висок електорален дял, съпоставим с този от началото на кампанията му.

Все още е под въпрос дали Милен Велчев ще успее да привлече своите периферни избиратели, коментират от НЦИОМ. Не подлежи на съмнение неговият възходи и поради обстоятелството, че ако той се яви на балотаж срещу Дончева резултатът би бил 33 : 24 в полза на кандидата на НДСВ. При балотаж между Велчев и Дончева, електоратите на всички партии с изключение на този на БСП дават по-голяма подкрепа за Велчев. Татяна Дончева все още има по-добри позиции от Милен Велчев сред категорично възнамеряващите да гласуват, той пък има голям потенциал сред колебаещите се. Показателно за остротата на битката между тях е, че всеки един от тях би получил равен резултат, ако стигне на втори тур срещу Бойко Борисов, посочват от НЦИОМ.

Към 27 октомври Борисов би победил на балотаж срещу всеки от останалите кандидати.

Силните кандидати, резките обрати в предизборната кампания и наситеният събитиен фон преподредиха политическите сили в предпочитанията на софиянци. В резултат на много добрите позиции, които имат Борисов и Велчев в тази кметска надпревара, расте тежестта на партия НДСВ в столицата, отбелязват от НЦИОМ. Влиянието и става съизмеримо с това на БСП. Независимо от изявленията на Велчев и Борисов, хората ги възприемат като две страни на един и същ медал, от което печели НДСВ.

Убийството на банкера Емил Кюлев поражда обществени представи, доминирани от изискването добрият кмет да е силен кмет. Вниманието на столичани в момента е фокусирано върху сигурността и гаранциите за запазване на обществения ред. В такива моменти хората са по-склонни да се доверяват на мъжете като на закрилници, а личностите тежат повече от институциите. Представата за необходимост от твърда ръка укрепва позициите на мъжете-кандидати в тази кампания, посочват от НЦИОМ.

В същото време телефонно изследване на Института за маркетинг и социални изследвания МБМД, направено на 25 и 26 октомври, показва, че 24,1 на сто от столичани ще гласуват за Бойко Борисов на предстоящите избори за кмет на София на 29 октомври, 12,9 процента - за Татяна Дончева, 11,8 - за Милен Велчев, 9,3 на сто- за Светослав Гаврийски, 4,5 процента - за Минко Герджиков. 14 на сто все още се колебаят. http://www.dnes.bg/
 


Сходни връзки

НЦИОМ: Балотажът Борисов - Велчев не е невъзможен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди