изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:23 EEST
ЗАКОНЪТ ЗА АКЦИЗА ПОДНЕСЕ ГОРЧИВО КАФЕ    
Парламентна милионите български избиратели. След ракията и цигарите, и кафето ще ни бъде по-скъпо само с... 12%.


Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание


То ще бъде обложено с акциз от догодина, който ще бъде 1 лв. за килограм, а от 1 юли 2006 г. ще влязат в сила новите акцизи и цената му ще скочи още повече. Сините депутати от ОДС, ДСБ и Атака дълго спореха с управляващата коалиция да отпадне акциза на кфето и неговата пазарна стойност да не се промени с увеличението на горивата и електроенергията. Червените депутати бяха непоколебими и заявиха, че от акциза на кафето страната ни печели 20 млн. и държавата не може да си позволи да ги загуби. От ДПС   дори обвиниха сините в лобизъм към вносителите на кафе. Филип Димитров отговори на нападките на управляващите като заяви, че обвинянеията в лобизъм са несериозни и хазната на държавата не бива да бъде като една ламя с голяма уста, която иска само да лапа. Шефът на бюджетната комисия Петър Димитров му напомни времето, когато сините бяха на власт и наложиха ДДС на лекарствата, които са жизнено важни за българите, за разлика от кафето, което е луксозна стока. Кафето е специфична стока, цената му е твърде ниска, то не е родно производство и няма причини да се запазва цената му - решиха управляващите. В знак на протест Любен Дилов разпространи сред депутати и журналисти стихотворението “Горчиво кафе” на Христо Смирененски.

Когато след пир полунощен самотен,
на зиг-заг се връщаш дома
и киска се вихър над жребий сиротен,
и плаче безлунна тъма,
побързай, побързай, на спиртника прашен
тури тенекийно джезве -
на винени пари под пристъпа страшен,
свари си горчиво кафе...

Акцизът на спиртните напитки също ще претърпи драстично увеличение с близо 60 %,така бутилка обикновена ракия ще струва над 7 лв. Депутатите пощадиха само производителите на домашна ракия, които ще могат в домашни условия да си приготвят напитката, без да се налага да плащат акциз до 30 литра годишно за семейство. Казаните за ракия бяха назовани в текста на закона като ”специализиран малък обект за дестилиране, в който се произвежда етилов алкохол от грозде или други плодове” за собствено потребление. Най-вероятно е и цените на казаните да се вдигнат - обсъждаха в кулоарите на парламента. Запазват се цените при бирата и виното. При тях ставката на акциза остава непроменена. Затова пък поевтиняват пощенските пратки – депутатите решиха да ги освободят от плащане на акциз, заедно със стоките, предназначени за дипломатическите служби и въоръжените сили.
В пленарната зала депутатите решиха да удължат срока на действие на комисията, разследваща бившия кмет Софиянски.Тя трябва да разгледа документите по делата и да се произнесе за имунитета му до 7 януари. От ОДС,ДСБ и Атака се обявиха против удължаването на срока с мотива, че се губи ценно парламентарно време и решението се отлага с цел да се спаси имунитета на бившия кмет. От Атака зададоха въпроса къде е виновникът на тържеството и защо не присъства в залата. Мария Капон от партията на Костов заяви, че Софиянски отсъства от пленарното заседание, защото е ангажиран с предизборните срещи на Минко Герджиков. От БНС защитиха колегата си, че е ангажиран като евродепутат в Страсбург, но упреците на Атака не бяха сломени и те обвиниха управляващата коалиция, че ще потулят делата и ще запазят имунитета, защото Софиянски е резервният им вариант за ремонт на настоящия кабинет. По предложение на левицата дебатите по казуса Софиянски бяха прекратени.

 


Сходни връзки

ЗАКОНЪТ ЗА АКЦИЗА ПОДНЕСЕ ГОРЧИВО КАФЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди