изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:39 EET
С РИДАНИЯ МАЙКА ИЗПРАТИ ТРИТЕ СИ ДЕЧИЦА В SOS-СЕЛИЩЕ    
Общество

6-годишната Златка, братчето й Калин - на 4 години, и Дияна - на 2, ще намерят своя нов дом в Трявна 

Три дечица от Добрич - две сестричета и едно братче, в края на миналата седмица се разделиха със своята майка. И отидоха да живеят в SOS-детско селище в Трявна. В Добрич дойде лично директорът на селището Иван Христофоров, за да откара децата до новия им дом. Репортер на НДТ стана свидетел на изключително тежкия момент на раздялата на майката с децата й.



Иван Христофоров и социалният работник от Отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане" в Добрич заварват Кичка и трите й деца - 6-годишната Златка, 4-годишния Калин и Дияна - на 2 години, докато закусват. На масата има само хляб, маргарин и сол. Те основно това ядат, споделя социалният работник. Обстановката в дома им е изключително бедна. Докато момиченцата продължават да се хранят, Кичка отива в другата да облече Калин. И започва да плаче. Тихо, потънала в мъката си, че се разделя с рожбите си. Не я успокояват думите на Иван Христофоров и на социалния работник - че децата й все едно отиват на почивка, че ще може да ги вижда, че там ще се грижат много добре за тях... Кичка облича малчуганите с най-хубавите им дрешки - момиченцата са със светлорозови блузки, Калин - с бяла блузка и бяла ризка под нея. През цялото време, докато майка им плаче безмълвно, дечицата мълчат и гледат уплашено. Само Калин от време на време прави по нещо, та Кичка да му се скара. Накрая се разплаква и той. Раздялата е тиха и кротка - без сцени. Усмивки се появяват на лицата на децата, когато разбират, че ще се возят на кола. Автомобилът потегля, потъналата в мъка майка помахва с ръка...

По случая Отделът за закрила на детето започва да работи след подаден сигнал от Мария Великова - началник на приюта за бездомни кучета. Майката желае да се грижи за децата си, много ги обича, но няма възможност, сподели началникът на отдела Иванка Титова. Кичка е безработна, издължа тримата малчугани само с помощи и с детските. Често ги оставяла сами в къщи. Майката е социално изостанала, говори много лошо. Така произнася думите и най-голямата й дъщеря Златка. Децата не ходят на детска градина, изоставят в развитието си, няма с кого да комуникират освен с майка си. Мъжът, с когото живяла Кичка, е припознал Златка и Дияна, Калин се води с неизвестен баща. Той не полагал никакви грижи за децата, живеел в балчишко село и се грижел за психично болната си майка.

Пред репортер на НДТ от отдела разказват за изключителната помощ, която е оказала на семейството Мария Великова. Тя им е помогнала да се устроят в тази квартира - в общежитията на Ветеринарния техникум. Направила е ремонта, дала им е мебели. Често им носела храна, дрехи. Тя е отдадена на тези деца, непрекъснато се грижи за тях, разказват социалните работници.

Много трудно решихме какво да правим в този случай, споделя Иванка Титова. Не било удачно децата да бъдат настанени в институция, тъй като са на такава възраст, че биха попаднали в три различни дома. А са страшно привързани едно към друго, допълва тя. Кичка отначало не давала и дума да се каже да се раздели с децата си. Притеснявала се, че ще й ги отнемат, че ще ги дадат за осиновяване. После обаче се съгласила. Смятаме, че по този начин ще дадем шанс на децата да живеят по-добре и да се развиват, допълва Иванка Титова.

Децата се чувстват добре в SOS-детското селище в Трявна, споделя Иван Христофоров. Новите малчугани бързо се приобщавали и адаптирали към обстановката, защото не са изолирани, ходят в масови училища, имат много контакти извън селището. Само два-три месеца след постъпване на дете при нас се чувства рязката промяна, допълва директорът. Такъв бил случаят с 11-годишно момиче от Добрич, което е било настанено в детското селище в Трябва през март т.г. Когато дойде през лятото, отначало не можахме да я познаем, споделят от Отдела за закрила на детето. Момичето живеело преди това в дом "Дъга", добричко семейство често го вземало на гости. То обаче нямало възможност да стане приемно семейство. През лятото 11-годишното дете им гостувало. "Господ здраве да ви дава, че я изпратихте там, това не е същото момиче" - споделила и жената, на която то гостувало. Иван Христофоров ще занесе на момичето и подарък - червило от неин приятел от "Дъга". 

В детското селище в Трявна в момента се отглеждат пет деца от Добрич. Две от тях са близначките Аксел и Недред, на които кметът на града ни Детелина Николова стана кръстница преди близо две години. Аксел имала здравословен проблем - на моменти се изнервяла, самонаранявала се. Заведохме я в София и й направихме всички възможни изселвания, разказва Иван Фристофоров. При тях бил установен център на възбудимост. Въпреки това Аксел сега посещавала масово училище, но си имала и ресурсен учител.

С много гордост директорът Иван Христофоров разказва за бивши вече възпитаници на SOS-детското селище в Трявна. Някои от тях започвали да работят след завършване на образованието си, други продължавали да учат. Тази година едно от завършилите момчета било прието за студент в Националната художествена академия в София, момиче пък учело в САЩ. Има младежи, които завършват професионално образование във Велико Търново и после добре се реализират, споделя Иван Христофоров. Такъв бил случаят с млад мъж, който в момента работел в "Опел" и вземал над 1000 лева на месец. Две момчета близнаци пък, които учили в строителна гимназия, сега били едни от най-търсените майстори в София. Ние имаме програма за подпомагане на децата и след завършване на средното им образование, споделя директорът на SOS-селището. Помагали им в намирането на квартира, в търсенето на работа, дори и финансово в началото - докато си стъпят на краката.

SOS-детското селище в Трявна е с капацитет 84 деца, които се отглеждат в 12 къщи. За тях се грижи педагогически екип - от педагози, психолози, логопед и психоаналитик, когато има нужда. "Много сме благодарни на г-н Христофоров за доброто ни сътрудничество, винаги се е отзовавал, когато го потърсим за помощ" - споделя Иванка Титова. НДТ

 

 


Сходни връзки

С РИДАНИЯ МАЙКА ИЗПРАТИ ТРИТЕ СИ ДЕЧИЦА В SOS-СЕЛИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди