изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 15:29 EEST
Български фирми са получавали петрол по програмата "Петрол срещу храни"    
Новини Ню Йорк. Българската социалистическа партия и няколко български компании са упоменати в доклада на комисията, разследваща случаите на злоупотреби по Програмата на ООН "Петрол срещу храни". В списъците на компаниите и организациите, които са се облагодетелствали от сделки с режима на Саддам Хюсеин, освен БСП - са фирмите “Братя Василеви”, “Химимпорт”, “Машиноимпорт”, “Агрокомплект” и “Розбулнефт”, съобщи БТВ.


В частта относно манипулирането на Програмата на ООН в доклада се посочва, че режимът на Саддам Хюсеин е отпускал петрол, в това число на политическите партии и организации. В приложения списък за отпуснати количества по фирми фигурира БСП. Посочено е, че в полза на БСП “Братя Василеви” е договорирала 2 млн. барела и ги е получила. “Братя Василеви” е посочена с два договора за 4 млн. барела, по които бенефициенти са БСП и българо-иракски консорциум. На “Машиноимпорт” са отпуснати 3 млн. барела, които са получени. В случая с “Розбулнефт” доставката е била за комунистическата партия на Русия и за още една руска партия. В списъка на така наречените допълнителни плащания, които комисията Волкър посочва като друг механизъм на злоупотреби фигурира пак “Машиноимпорт”. "Химимпорт" има един договор, по който не е посочен бенефициент. Българо-руската компания “Машиноимпорт” и българска фирма със същото име са в списък за незаконни плащания при сделки, когато иракското правителство е купувало хуманитарни стоки. В същия списък са “Електроимпекс”, “Авес”, завод “Сила”. В този списък срещу сделките на други български компании не са отбелязани нередности. В рамките на програмата Ирак е продал общо петрол за 64 млрд. долара на 248 компании и е купил стоки за 34 млрд. от 3 614 компании.

Агенция “Фокус” припомня:
От доклад на специалната комисия на ООН под ръководството на бившия директор във Федералния резерв на САЩ Пол Волкър, разследващ скандала по програмата “Петрол срещу храни”, става ясно, че над 2000 компании от над 60 страни систематично са нарушавали санкциите срещу бившия режим на Саддам Хюсеин по програмата на ООН “Петрол срещу храни”. Отбелязва се също, че това е близо половината от над 4500 компании, които са участвали в хуманитарната програма.
Докладът посочва, че в незаконните сделки със Саддам Хюсеин и други висши иракски чиновници пряко или косвено са участвали най-много компании от Русия и Франция. Сред тях са Банк насионал дьо Пари, кипърските Nafta Petroleum Company Ltd, Mednafta Trading Company и много др. Според разкритията френската банка, в която била разкрита сметката на програмата на ООН, е играла двойна игра. Финансовата институция е обвинена, че не е разкривала цялата информация около финансовите операции на представителите на световната организация, и по този начин са насърчавали незаконнитe плащания. Nafta Petroleum Company Ltd е дъщерна компания на американската “Костал”. Нейният собственик Оскар Уейт-младши беше арестуван преди седмица в САЩ по обвинение в нарушаване на петролното ембарго.
В скандала преди месеци попада и българинът Людмил Дионисиев от "Бейойл", който е разследван в САЩ. "Бейойл" възложила на българина Дионисиев да се свърже с няколко руски фирми, за да им продаде иракски петрол. Той бе задържан през април заедно с други трима бизнесмени от петролния сектор, сред които и шефът на рафинерията Дейвид Чалмърс. Людмил Дионисиев е роднина на Борислав Дионисиев, мажоритарен собственик на "Машиноекспорт", фирмата, получила разрешение от Комитета по санкциите на ООН за квота за търговия с Ирак. Дионисиев и в момента притежава 34% от акциите в Машиноекспрот.
Бившият директор на "Химимпорт" е изпълнявал и ключова роля в схемата, чрез която руски политици са се облагодетелствали незаконно от програмата на ООН за Ирак “Петрол срещу храни”. Според доклада “Бейойл” заедно с офшорни компании от Кипър и други части на света е участвала в схема, чрез която Москва е нарушавала петролното ембарго на Ирак. Висши членове на администрацията на президентите на Русия Борис Елцин и Владимир Путин получили договори за над 90 милиона барела иракски петрол като израз на благодарността на Саддам Хюсеин за подкрепата на Русия в Съвета за сигурност на ООН. Същата е била и политиката към останалите членове на международния орган Китай и Франция.
От доклада става ясно, че най-голямата частна руска петролна компания "ЛУКойл" е плащала незаконни комисиони на режима на Саддам Хюсеин. От "ЛУКойл България" отказат да коментират връзките на "ЛУКойл" с режима на Саддам. Цитирайки документи на иракската държавна нефтена компания СОМО, в доклада се твърди, че дъщерната фирма на "ЛУКойл" LUKOIL ASIA PACIFIC PTE LTD е платила 1 222 671 долара в иракското посолство в Москва на 22 януари 2002 г. като комисиона за доставка на 3 741 829 барела петрол на обща стойност 55 153 982,67 долара.

Списъкът с българските фирми, регистрирани в ООН като национални купувачи за покупка и износ на иракски петрол :

BAK 54 LTD.
Dilema 59 Ltd.
Financial Consults and Accountant Service-Fax Ltd.
Gemini 31 ltd.
IG Consulting Ltd.
IRAKBUL Ltd.
LITEX PLC
Machinoexport PLC.
MONSO LTD. CO
Nephtohim Ltd.
Rosbulneft Ad
Vassilevi Brothers Ltd.
Vladimir Distillers Company Ltd.
VLADIMPEX EOOD
ZLATIMEX
Chimimport AD Sofia
COBICO, Ltd.

Какво означава програмата "Петрол срещу храни"
Програмата “Петрол срещу храни” е създадена през 1995 година по предложение на ООН. Целта й е да се ограничи въздействието на ембаргото, гласувано от международната общност срещу Багдад след нахлуването в Кувейт през 1990 г., върху иракското население.
Реално “Петрол срещу храни” започва да действа през 1996 г. с квота за износ до два милиарда барела петрол на всеки шест месеца. През 1998 г. квотата е увеличена на 5.2 млрд. барела за полугодие, а през 1999 г. лимитът практически отпада. За да се предотврати възможността на иракската страна да подбира купувачите и да получава част от тяхната печалба, през септември 2001 г., по искане на Комитета по санкциите, формулата за изчисляване цената на петрола е променена. Тя започва да се определя със задна дата, след продажбата и доставката.
По своята същност, програмата “Петрол срещу храни” не е директен бартер. Тя се състои от два отделни механизма. Иракската държавна петролна организация SOMO преговаря за износа на петрол с международни компании, а договорите с тях подлежат на контрол от наблюдатели към Комитета по санкциите на ООН. Нефтът се експортира чрез терминали в Кувейтския залив и нефтопровод през Турция, като износът се наблюдава от холандската фирма Saybolt Nederland BV- подизпълнител по проекта. Дължимите за петрола суми се депозират в специална сметка в нюйоркския клон на Banque National de Paris. От друга страна, фирмите желаещи да изнасят стоки за Ирак се явяват на конкурси, обявени от иракското правителство. След като дадена фирма спечели такъв конкурс, тя трябва да бъде одобрена от Комитета по санкциите и чак след това сделката може да бъде сключена. Инспектори на ООН проверяват пристигащите в Ирак стоки и позволяват изплащането на дължимите суми на фирмата доставчик. Средствата идват от сметката, захранвана от фирмите получили правото да изнасят иракски петрол.
От началото на 1996 г. до февруари 2003 г., по програмата са получени общо 63 млрд. долара приходи. Около 25 % от приходите от петрол са предназначени за компенсации на Кувейт за щетите, нанесени от войната през 1991 г.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Български фирми са получавали петрол по програмата "Петрол срещу храни" | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Български фирми са получавали петрол по програмата "Петрол срещу храни"
Автор: Anonymous да 2005-10-31 @ 13:18 EET
Аз си мисля че БСП са действували от хуманитарни,а не от лични подбуди!Те са мислили за гладните и болни деца на Ирак[българските не са забравени]естественно!
Сега обаче възниква 1 много сериозен въпрос-Може
ли партия който е подкрепяла този тиранин Садам сега да управлява държава която се стреми да влезе в семейството на демократичните държави?
Дори да оставим настрана Геноцида срещу собственният си народ,БСП отново доказа че не може,а и не иска да се промени.През 2004 самият Станишев отхвърли възможността БСП да е замесена.Млад е и може би старите кадри леко са го подхлъзнали.Интересно какво и калко е знаел и гн.Първанов,който в този период бе начело на Партията?
Може и той да не е знаел,но и да е знаел,финансирането на
Партията е над всичко за тях!
Ами СЕГА???

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди