изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:40 EEST
Правителството предлага трима дейци на културата и изкуството за удостояване с високи държавни отличия    
Новини Правителството предлага на президента да издаде укази за удостояването на трима български творци с високи държавни отличия за приноса им в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.


За удостояване с орден "Стара планина" без лента, първа степен, без мечове, се предлага Любомир Левчев за големия му принос за развитието на българското изкуство и култура и по повод 70-годишния му юбилей.
Изтъкнатият български поет и белетрист Любомир Спиридонов Левчев е роден на 27 април 1935 г. в гр. Троян. Завършил е Философско-историческия факултет на Софийския университет и е работил като литературен консултант във в. "Народна младеж", редактор в литературната редакция на Радио София. Бил е главен редактор на в. "Литературен фронт". В периода 1979-1989 г. е председател на Съюза на българските писатели. Основател е на сп. "Факел", собственик и редактор на сп. "Орфей". Бил е народен представител в 6-то, 7-мо и 8-мо Народно събрание. Произведенията на Левчев са преведени на над 25 езика, сред които английски, арабски, японски, испански, италиански, полски, руски, финландски, хинди, шведски, гръцки, португалски, немски и други. Редовен член е на Европейската академия за наука, изкуство и литература в Париж, носител на златен медал и названието  "Кавалер на ордена на поезията" на същата академия. Лауреат е на много български и международни литературни награди. През 1993 г. получава и световната награда за мистична поезия "Фернандо Ричело".

За големите заслуги на поета Недялко Йорданов в областта на изкуството и културата и по случай 65 години от рождението му правителството предлага да бъде награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий", първа степен. Със същия орден правителството предлага да бъде удостоен и режисьора Александър Морфов за приноса му в сферата на българското изкуство и култура.
Недялко Йорданов е роден на 18 януари 1940 г. в Бургас. Завършил е българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и от 1963 г. досега работи в сферата на театъра. Изтъкнат поет и драматург. До 1983 г. е драматург на Бургаския драматичен театър "Адриана Будевска", а до 1990 г. е художествен ръководител на същия театър. До 1999 г. е драматург и режисьор на театър "Възраждане", София. Автор е на седем пиеси за деца, осем телевизионни постановки, две документални книги, на сборник статии и интервюта "Скандално" (2001 г.), а също и на журналистическите разследвания, публикувани в сборника "Внимание" (2002 г.). Като театрален режисьор има 55 постановки на театралната сцена из цялата страна и в чужбина. Телевизионен водещ и автор на срещи с множество изтъкнати български дейци на културата и изкуството. Пиесите му са преведени и поставени в страни като Франция, Япония, Белгия, Финландия, Полша, Русия, Украйна, Румъния, Германия и други.
Александър Морфов Морфов е роден на 9 ноември 1960 г. в гр. Ямбол. Завършил е Математическа гимназия в Сливен. През 1990 г. е завършил режисура за куклен театър в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в класа на Юлия Огнянова, а през 1994 г. кино и ТВ режисура в класа на Георги Дюлгеров. През 1990-1991 г. работи в Родопски драматичен театър, а след това в театър "София". Автор е на множество театрални постановки в Народния театър "Иван Вазов", в Москва и Санкт Петербург. Бил е артистичен директор на Народния театър. Изявява се като киноактьор и режисьор в игралното кино.

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

 


Сходни връзки

Правителството предлага трима дейци на културата и изкуството за удостояване с високи държавни отличия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди