изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:27 EET
Маргините готвили убийство на о.з. ген. Любен Гоцев, Доктора и бизнесмен от ТИМ    
Ред и сигурност

Генералът от запаса от МВР Любен Гоцев, подсъдимият за пране на пари Иван Тодоров-Доктора и близкият до групировката ТИМ бизнесмен Никола Дамянов са били мишените на готвените от групата на братята Красимир и Николай Маринови-Маргините убийства. Това са потвърдили източници от разследването и от защитата на Маргините и групата им, предаде БНР.



Службите на МВР са установили преди около месец, че срещу Гоцев, Тодоров и Дамянов се подготвят покушения.

Братя Маринови, които са сред емблемите на бившата силова групировка СИК, са обвинени както за подготовка на убийство, така и за участие в организирана престъпна група. По случая за задържани общо 7 души, принадлежащи към групата на Маргините.

Арестите и повдигнатите обвинения са кулминацията в операция “Респект”, обявена от вътрешния министър Румен Петков след убийството на банкера Емил Кюлев миналата сряда.

Набелязаните за убийство от братята Маргини в понеделник бяха разпитани  по делото.  

Междувременно бе съобщено, че МВР е разкрило въоръжена организирана престъпна група, която изпълнява поръчки за убийства.

Преди два дни по това дело бяха повдигнати обвинения срещу Красимир и Николай Маринови, както и срещу Иво Страхилов Карагеоргиев и брат му Светлин Страхилов Карагеоргиев, и Веселин Петров Тошев. Последните двама е трябвало да бъдат физическите убийци на Гоцев, Тодоров и Дамянов.

Обвинението е за приготовление за убийство по чл. 117 вр. ч. 116 ал. 1 т. 6 пр. 1 и т. 10 вр. ч. 20 ал. 2 и 3 от НК; за образуване, ръководене и участие в организирана въоръжена престъпна група - по чл. 321 ал. 3 вр. ал. 1 от НК и за незаконно държане на огнестрелно оръжие, боеприпаси и взривове - по чл. 339 ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 от НК, съобщи агенция БГНЕС.

На 1 ноември Софийската градска прокуратура ще внесе искане в Софийски градски съд за определяне на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на всички обвинени лица. Разследването по делото продължава.

Делото е започнато през юли

Настоящото дело е започнало през юли т.г. и се води от Националната следствена служба. То е формирано на базата на свидетелски показания от един от петимата заподозрени, който съобщил на разследващите къде се намират веществените доказателства, посочил е гараж, в който имало автомобил, подготвен за извършване на убийство. Открити са също пистолет и автомат.

За последно големият Маргин бе засечен на поклонението на убитият през август президент на ВАИ холдинг Георги Илиев.

В началото на 1990-те години Маринови са сред основателите на фирмата “Интергруп енд партнърс” , а след това и на бившата Застрахователна компания СИК.

Макар да са сред емблемите на бившата силова групировка, досега не е известно срещу тях да е заведено дело.

Мишените

Първият, който според МВР е бил нарочен за мишена на групата на Маргините, е кадровият офицер Държавна сигурност от Любен Гоцев, известен в някои среди и като един от “кръстниците” на мафията. Бившият зам.-директор на Първо главно управление на ДС, външен министър във второто правителство на Андрей Луканов, зам.-министър на вътрешните работи, беше назначен от министър Румен Петков за член на Обществения съвет на МВР. През последните години Любен Гоцев е един от членовете на “генералското движение” в БСП.

В понеделник той заяви пред БНР, че не знае нищо за готвеното покушение срещу него.

Гоцев е един от малцината посветени в унищожаването на досиета през зимата на 1990 г., благословено от вътрешният министър ген. Атанас Семерджиев. В МВР оглавява и комисията, която през януари 1990 г. има за задача да прочисти министерството от всички компрометиращи заповеди от времето на министър Димитър Стоянов, както и цялата нормативна база, свързана с ДС. След като напуска външно министерство, се ориентира към бизнеса.

През 1996 г. влезе в Националния приватизационен фонд "Св. Никола", а две години по-късно в управата на Международна ортодоксална банка със същото име. През годините бизнесинтересите му се преплетоха с бившия депутат и шеф на "Селена холдинг" Асен Мичковски и директора на оръжейната фирма "Тератон" Младен Мутафчийски. През 1999 г. Гоцев стана член на Съвета на директорите на "Юкос петролиум България"-АД, трансформирана по-късно в "Нафтекс", чийто собственик Денис Ершов беше изгонен от страната за 10 години заедно с още няколко руски бизнесмени, сред които и Майкъл Чорни, като заплаха за националната сигурност.

Любен Гоцев е много близък съветник на Симеон Сакскобургготски, един от хората, които подготвиха влизането му в българската политика. Той също така е връзката между него и избора на една голяма част от хората в парламентарната група на НДСВ, в изпълнителната власт и изобщо в НДСВ.

Срещу друг от мишените на групата на Маргините – Иван Тодоров-Доктора – бе извършен неуспешен атентат през април 2003 г. на столичния бул. “Цариградско шосе”. Доктора има потвърдена на втора инстанция 5-годишна присъда за отвличане и грабеж, а в момента е подсъдим по дело за пране на пари на близо 100 млн. лв. 

 

За Любомир Дамянов се знае, че е бизнесмен, близък до групировката ТИМ, която има интереси в банковата сфера, застраховането и туризма.

Задържането на Маргините в края на миналата седмица, което бе предшествано от обиск на техните офиси в бизнес сградата на ул.”Джеймс Баучер” в столицата, към момента е кулминацията на действията по операция “Респект” на МВР. Масираните проверки и полицейско присъствие по улиците започнаха след убийството на банкера Емил Кюлев миналата седмица.

Към момента не е известно дали някой от задържаните е свързан с убийството.

Най- лошо ще е да се повдигнат нескопосани обвинения

Преди да стане ясно какви обвинения точно са повдигнати срещу Маргините,лидерът на ДСБ Иван Костов коментира пред бТВ, че предявяването на обвинения към лица от бившите силови групировки изисква “наличие на едно много силно досъдебно производство, на много интелигентно, решително, смело, и компетентно следствие и прокуратура. Такива за съжаление в момента в България няма. И аз много се притеснявам, че това пак ще бъде някаква пара, която ще се изпусне в свирката”.

Запитан какво се крие зад операцията “Респект” на МВР и демонстрираните силови действия, лидерът на ДСБ отговори: “Може би проява все пак на една закъсняла решителност, но само решителност не е достатъчна, за да се стигне до процес, който да доведе до осъждане...”

“По-страшното от всичко е, ако има несполучлив процес и ако всички си отидат по домовете неосъдени, тогава ще стане още по-лошо”, прогнозира бившият премиер. http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Маргините готвили убийство на о.з. ген. Любен Гоцев, Доктора и бизнесмен от ТИМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди