изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-06 @ 20:00 EEST
ВМЕНЯВАТ НОВИ ОТГОВОРНОСТИ НА ОБЩИНИТЕ, КОИТО НЕ СА ОБЕЗПЕЧЕНИ С ФИНАНСОВ И ЧОВЕШКИ РЕСУРС    
НовиниМиналата седмица се проведе работна среща между Министерството на финансите и Националното сдружение на общините в Р България, в която участие взе и кметът на Добрич Детелина Николова, която е член на УС на НСОРБ. Темата на разговорите е била подготовката на бюджет'2006, информира вчера на традиционната оперативка Д. Николова.  "Определено ще бъде много трудно и сега, когато започва работата по групи в парламента, ние - общините, много ще разчитаме на лоби в парламента. Трудностите идват от факта, че тази година МВФ искаха 2.2 % излишък, а за 2006 г. представителите на фонда настояват те да бъдат 3 %. Това, което стана ясно и записахме в протокола, бе 105 млн. лв. целева субсидия за капиталови разходи, при 85 млн. лв. за тази година.

В тези 105 млн. лв. 40 млн. лв. са за екологични обекти. Успяхме да се договорим да има целеви списък с обекти, които да се финансират отделно целево от държавата при възникване на бедствия. В този списък всъщност да влязат инфраструктурни обекти на териториите на общините, които осигуряват нормален достъп в и до населените места при бедствия - мостове и други пътни съоръжения, а не да бъдат в общото ни финансиране" - разказа още Д. Николова.
НСОРБ е настояло пътният данък да бъде даден на общините. По време на срещата е станало ясно още, че няма да се променят стандартите за издръжка и общините ще трябва сами да се справят с издръжката на детските градини по места. От Министерството на финансите са били категорични също, че ще има 10 % съкращение на персонала. "Като цяло вменяват ни се нови отговорности, за които нямаме осигурен нито финансов, нито човешки ресурс" - каза Д. Николова.
Според експерти на финансовото министерство, преизпълнението на  от ДОД на физическите лица тази година ще възлезе на около 20 млн. лв., докато според експертите на НСОРБ, това преизпълнение ще достигне до 50 млн. лв. Представителите на сдружението са поставили искане 20 % от сумата да бъдат разпределени в общините, реализирали преизпълнението, 19.7 % - за покриване на 50 % на просрочените задължения, 20 % да се дадат на общините без просрочени задължения и такива, които са намалили задълженията си, 10 % - за тежко пострадалите кметства от бедствията, а остатъкът да се разпредели между всички общини в страната, като се спазват критериите: население по постоянен адрес,територия, брой населени места - така съотношението  по критерии да бъде 40:30:30, поясни още Д. Николова.
 


Сходни връзки

ВМЕНЯВАТ НОВИ ОТГОВОРНОСТИ НА ОБЩИНИТЕ, КОИТО НЕ СА ОБЕЗПЕЧЕНИ С ФИНАНСОВ И ЧОВЕШКИ РЕСУРС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди