изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:16 EEST
125 ГОДИНИ СОУ "ХРИСТО СМИРНЕНСКИ В С. ОБРОЧИЩЕ    
Образование

  Боряна БОЖИДАРОВА:  Юбилейно честване по повод 125 години от създаването на СОУ “Христо Смирненски” – с. Оброчище, се състоя в Деня на народните будители -  1 ноември. Официално бяха открити новоизграденото крило и оборудваните два компютърни кабинети.



 

Гости на празника бяха ръководители на учебни заведения от община Балчик, бивши и настоящи директори и ученици, кметове на населени места от района, както и кметът на Оброчище Иван Петков и зам.-кметът на общината инж. Живко Неделев.

По повод 125-ата годишнина приветствие направи директорът на СОУ “Хр. Смирненски” Стефан Василев, който разказа накратко и за историята на училището. Приветствия поднесоха председателят на Сдружението на директорите в общината Васил Петров, зам.-кметът на общината инж. Неделев и ръководители на учебни заведения. Поздравителни адреси бяха прочетени от името на президента Георги Първанов, от председателя на Народното събрание Георги Пирински и от Синдиката на българските учители Янка Такева. Училището получи и много подаръци, сред които нова копирна машина, книги за училищната библиотека, помагала за новите компютърни кабинети, стереоуредба и други.

Поздравителната програма по повод юбилея завърши с право хоро пред сградата на училището. Последва официалното прерязване на лентата на новото крило и освещаване.

По проекта на Социалноинвестиционния фонд към Министерство на труда и социалната политика беше разширена училищната сграда с 6 нови класни стаи, за което бяха осигурени 300 000 лв. През тази година от просветното министерство са предоставени общо 20 компютърни конфигурации за обзавеждането на два кабинета.

По повод 125-ата година бе издадена книга за историята на училището, както и вестник, показващ какво се случва в училището и какво могат възпитаниците му. В самата сграда на СОУ “Христо Смирненски” бе представена и изложба с ученическо творчество.

Празникът продължи през деня с юбилеен концерт в Албена.

 

Историята на училището започва през 1880 година, когато на мястото на днешната поща е имало една стая, в която са започнали да учат 12 деца на възраст от 8 до 15 години. Първият учител в селото бил Никола Владев, родом от Котленско. От 1917г. до 1940 година училището е използвано от румънските власти. От този период няма документи, свидетелстващи за развитието на училището. След 1940 година първият учител е Петър Вълчанов от Ямбол. Тогава бившият пограничен румънски пост се преустройва в училищна сграда. След 1951 година в Оброчище се оформя начално училище и прогимназия. Първата копка на новата сграда на училището се прави през 1964 година, като само след две години – на 6 февруари, най-тържествено отваря врати. През 1996 година с решение на Министерство на образованието основното училище става СОУ “Христо Смирненски”. Общо в СОУ “Христо Смирненски” учат близо 500 ученици. Това единствената гимназия извън Балчик и най-голямата в общината.

СНИМКА

 

 


Сходни връзки

125 ГОДИНИ СОУ "ХРИСТО СМИРНЕНСКИ В С. ОБРОЧИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди