изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:59 EEST
ИНСТРУКТИРАТ МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА ДЕЙСТВИЯ ПРИ ПТИЧИ ГРИП ПРИ ХОРАТА    
ЗдравеУказания за медицинските специалисти за действие при съмнение за възникване на птичи грип А /H5N1/ при хора е изпратило Министерството на здравеопазването до РЦЗ и РИОКОЗ в страната.

 РИОКОЗ трябва да запознаят с инструкциите специалистите от доболничната помощ, а РЦЗ - от болничната. Вече сме ги изпратили във всички здравни заведения в областта, каза за НДТ главният секретар на РЦЗ Валентина Василева.
Указанията съдържат информация за заболяването, за начина му на предаване, за симптомите при човека, за действията при съмнения за птичи грип. От тях става ясно, че хората могат да се заразят при директен контакт с болни птици или носители на вируса, като най-често това може да стане при продължителни и интензивни контакти, свързани с грижи за домашни птици. Болестта може да бъде предадена също при контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности или със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока. Заразяването на хората става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко при директно попадане на пръски, съдържащи вирус, върху лигавиците или при вдишване на вирусен аерозол. В инструкциите са посочени симптомите на заболяването при човек. Те не се отличават от типичните симптоми на грипоподобните инфекции. В първите два до шест дни на заболяването се наблюдават повишена температура, силно неразположение, мускулни болки, кашлица, хрема, затруднено дишане, болки в гърлото, конюнктивит. Впоследствие могат да настъпят и усложнения като пневмония, сърдечна недостатъчност, нефрит, хепатит и др.
При съмнение за заболяване при хора от птичи грип пациентът незабавно трябва да бъде хоспитализиран в Инфекциозно отделение, пише в указанията. Специалистът, поставил диагнозата, трябва да информира РИОКОЗ, която от своя страна трябва да съобщи на МЗ по телефона и да изпрати писмена информация до 24 часа. В Инфекциозното отделение от болния се вземат проби за лабораторни изследвания, които се изпращат в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ за потвърждаване на диагнозата. В отделението болният се изолира в самостоятелна стая и се спазват всички указания за контрол на инфекции с оглед избягване вътреболнично разпространение на вируса. НДТ

 


Сходни връзки

ИНСТРУКТИРАТ МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА ДЕЙСТВИЯ ПРИ ПТИЧИ ГРИП ПРИ ХОРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди