изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:38 EEST
ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ - ВЕЛИКАТА РЪКА НА ПРИРОДАТА    
ОбществоЧудните мостове са един от най-интересните природни феномени в Родопите. Намират се на 5 км северозападно от село Забърдо. Те носят и името Еркюприя - от турски "ер"-земя и "кюприя" - мост.
Някогашната пещера, образувана в мраморния щок от водите на р. Дълбок дол, се е срутила навярно при земетресение.

Водите са отнесли падналите материали, като в резултат на това са се образували един до друг два, редки по своята красота, мраморни скални моста. Със своята внушителност горният мост смайва туристите. Дебелината на свода е около 20 метра, а пропастта под него е дълбока 45 метра. Мостът е широк 45 метра. По него минава стара пътека от село Орехово за село Забърдо. Вторият мост, който е на 200 метра от първия, е по-скоро тунел, дълъг 60 метра. Той започва със сравнително широк отвор, който постепенно се стеснява, за да се превърне накрая в цепнатина. Близо пред втория мост е входът на Ледената пещера, в която до късно лято се задържа лед. Зад моста водата пропада във фуниевиден карстов понор и изчезва в недрата на земята. Тук се образува дива непроходима теснина, където високо на левия бряг на реката е огромният вход на Голямата пещера. Скалистите урви на мостовете са обрасли със здравец и безсмъртниче (Haberlea rodopenzis).
От село Забърдо до Чудните мостове има черен път. В близост до природния феномен са две хижи - Чудните мостове и Скалните мостове. Непосредствено до природния феномен е разположена хижа "Чудните мостове" на 1450 м надморска височина. Отдихът сред горите от ели ичистият планински въздух ще ви заредят с енергия.
Община Чепеларе и Българската асоциация за културен, екологичен и селски туризъм разработи и спечели проект "Развитие и популяризиране на екотуристическия обект Чудните мостове".,който се финансира от програма ФАР и е на стойност 212 891 евро. Целта му е защитеният природен обект "Чудните мостове" да бъде приспособен за развитие на екотуризма и да бъде разработен и популяризиран комплексен, устойчив екотуристически продукт. Проектът за екотуризъм в района на Чудните мостове е класиран на второ място от всички 27 проекта, които са получили финансиране по програма ФАР. Предвижда се изграждане на туристически център, ще бъдат разработени четири туристически маршрута, включващи Чудните мостове, Чепеларе, х. "Изгрев", Глухите камъни, Кабата, с. Орехово, х. Персенк, с. Малево, с. Хвойна, с. Павелско, с. Забърдо, х. Пашалийца, Пампорово.
 


Сходни връзки

ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ - ВЕЛИКАТА РЪКА НА ПРИРОДАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди