изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:52 EEST
СОЦИАЛНИТЕ ПАРАМЕТРИ НА БЮДЖЕТ 2006 ПРЕДСТАВИ ДЕПУТАТЪТ МИМА ВАСИЛЕВА    
ОбществоСоциалното осигуряване и параметрите, които са залегнали в бюджет 2006, представи народният представител Мима Василева, която е член на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание.

Това стана на първата опознавателна пресконференция на депутата с добрички журналисти в края на мината седмица. Минималната работна заплата от 1 януари ще е 160 лева, толкова ще е и минималният осигурителен доход, каза Мима Василева. Самоосигуряващите се ще плащат вноски върху 220 лева на месец, а максималният осигурителен доход става 1 400 лева. От началото на следващата година обезщетенията при безработица ще са от 80 до 160 лева. Новото е, че се увеличават възнагражденията за отглеждане на дете - досега бяха 130 лева на месец, от 1 януари стават 160 лева.
В бюджет 2006 са залегнали редица програми, финансирани от държавата, каза народният представител. Една от тях е "От социални помощи към осигуряване на заетост". Тенденцията е към намаляване броя на хората, които ще бъдат включени в нея, подчерта Мима Василева. През 2006 г. те ще са 62 700 души, ще бъдат изразходвани   105 344 000 лева. За програмата "Помощ за пенсиониране" са предвидени 5,5 млн.лв, държавата ще изплаща заплатите на 17 000 социални асистенти. Пред журналисти Мима Василева сподели какви са целите, които се преследват с намаляването с 6 процента на осигуровките. Така у работодателите щели да останат около 630 млн. лв. Те трябвало да бъдат изразходвани или за разкриване на нови работни места, или за увеличаване на заплатите на работниците. На заседание на парламентарната социална комисия, на която са присъствали министър Емилия Масларова и шефът на НОИ Иван Христосков, е станало ясно, че ако средствата не бъдат изразходвани в някоя от двете посоки, от следващата година ще бъдат направени промени.
С 5 процента ще бъдат увеличени пенсиите от 1 януари, по-чувствително ще е увеличението на ниските пенсии, каза още Мима Василева. Народният представител сподели, че тенденцията в България е към увеличаване на пенсионната възраст.
Три-четири каварненци са се жалвали пред Мима Василева в качеството й на член на Комисията по жалбите и петициите към Народното събрание. Проблемът бил, че в определени периоди те са работили като дружинни ръководители и тези години не им се признават за трудов стаж, тъй като според нормативен документ това се считало за партийна дейност. Мима Василева е внесла жалбата на една от потърпевшите в НОИ и Министерството на труда и социалната политика. В други населени места това се признава за трудов стаж, явно законът се прилага избирателно, коментира народният представител. От началото на този мандат в Комисията по жалбите и петициите били постъпили около 50 жалби. НДТ

 

 


Сходни връзки

СОЦИАЛНИТЕ ПАРАМЕТРИ НА БЮДЖЕТ 2006 ПРЕДСТАВИ ДЕПУТАТЪТ МИМА ВАСИЛЕВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди