изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:27 EEST
Либия е предложила да пощади българските сестри, ако й бъде предаден атентаторът от Локърби, пише "Сънди таймс"    
Новини Лондон. Либия е предложила да пощади живота на петте български сестри и палестинския лекар, ако Великобритания й предаде човека, който е осъден за атентата над шотландското градче Локърби, пише в днешния си брой британският вестник "Сънди таймс" в публикация, посветена на делото срещу българските медици в Либия.


Предложението е било направено на тайни преговори за освобождаване на петте медицински сестри и лекаря, обвинени в умишлено заразяване на около 400 деца с вируса на СПИН в болница в град Бенгази в края на 90-те години, се казва в публикацията.
От Триполи са заявили на британски и американски дипломати, че ще освободят медиците от България и Палестина, ако бъде позволено Абделбасет ал Меграхи да излежи остатъка от присъдата си в Либия, се казва в статията. Предложението е било направено на тайни преговори за освобождаване на петте медицински сестри и лекаря, обвинени в умишлено заразяване на около 400 деца с вируса на СПИН в болница в град Бенгази в края на 90-те години, се казва в публикацията. Адвокатите на обвиняемите медици, които са заплашени от смъртна присъда чрез разстрел, твърдят, че показанията на техните клиенти са били взети с мъчения, пише “Сънди Таймс”, като добавя, че според адвокатите медиците са били измъчвани и през седемте години в затвора. Вестникът отбелязва, че по-нататъшни преговори с либийските власти трябва да се водят по-късно този месец.
Разкритието става на фона на многобройните предположения, че има планове за репатриране на Меграхи в Триполи, където да излежи остатъка от 27-годишната присъда. Бившият офицер от либийското разузнаване изтърпява присъдата си в затвора “Грийнък”, след като бе признат за виновен за атентата през 1988 г., който отне живота на 270 души. Неговата присъда бе преразгледана от Шотландската комисия за преразглеждане на криминални случаи, пред която членове на шотландския парламент и близки на жертвите лобираха за преразглеждане на делото заради притеснения, че Меграхи е невинен.
Миналия месец лорд Фрейзър Кармайли, който е издал заповедта за арест на Меграхи, е заявил пред “Сънди Таймс”, че ще бъде позволено либиецът да излежи остатъка от присъдата си в Либия.
Миналата седмица източник, близък до разговорите, заяви, че българското правителство се е обърнало към Великобритания с надежда, че опитът, натрупан от британците в преговори с Либия заради атентата над Локърби, би могъл да помогне при освобождаването на шестимата затворници. След като Великобритания не се облагодетелства директно, някои са смятат, че постигането на освобождаване на медиците ще повиши значително международния престиж на кралството, се казва в публикацията.
“Българите няколко години полагаха отчаяни усилия сестрите да излязат от затвора, е казал източникът. Европейският съюз отчасти се включи в преговорите, но не успя да постигне това, така че те /българите/ се обърнаха към Англия и САЩ, тъй като смятат, че ние знаем как да действаме с либийците.”
“Съгласихме се неохотно да се срещнем с либийците и да видим дали можем да направим нещо, но проблемът е, че те казаха: “ще го разменим с Меграхи”.”
Българските медицински сестри са заминали за Либия в средата на 90-те години, за да намерят работа. След избухването на СПИН в болница в Бенгази са били арестувани 23 чужденци – медицински персонал, предимно български. Повечето са били освободени, но останалите бяха обвинени в преднамерено заразяване на деца в болницата. Международната общност и медицинските власти изказват широко съгласие, че причина за заразяването в Бенгази е лошата хигиена и че лекарят и сестрите са изкупителни жертви, се посочва в публикацията.
Джим Суайър, говорител на семействата на жертвите в Локърби, които са загубили дъщеря си Флора, каза, че не е изненадан, че Либия е предложила размяна на затворници, се казва в публикацията. Той е подозирал, че има връзка между българските сестри и Меграхи и казва, че би се радвал Меграхи и сестрите да бъдат освободени. По думите му размяната би поправила два жестоки човешки проблема, но той иска “присъдата на Меграхи да се преразгледа на базата на истински и честни основания, които се чуват в публичното пространство. Според него “всяко преместване на Меграхи в този момент би застрашило това.
Според Еди Маккечни, бившия адвокат на Меграхи, либиецът може да бъде репатриран.
Миналата седмица от британското външно министерство потвърдиха, че водят разговори с либийското правителство на всички нива, за да осигурят освобождаването на медицинските работници, се казва в публикацията и се цитират думите на говорител, че британският посланик в Триполи е повдигнал темата пред либийската администрация на всички равнища.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Либия е предложила да пощади българските сестри, ако й бъде предаден атентаторът от Локърби, пише "Сънди таймс" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди