изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:42 EEST
Поръчителите на убийството на Кюлев са най-вероятно от средите на енергетиката, телекомуникациите и спорта    
Новини

  “Убийството на банкера Емил Кюлев се вписа в поредицата неразкрити поръчкови убийства в България. В този смисъл то не е нещо ново. Ново би било, ако открият извършителя”, смята един от най-известните разследващи журналисти в Германия Юрген Рот, чиято главна тема е организираната престъпност, мафиите и политиката в бившия съветски блок.



Известни са близките връзки на братята Чорни с български олигарси, един от които е именно Емил Кюлев, каза Юрген Рот в интервю за радио Дойче веле.

По думите му братята Чорни са топфигури на международната престъпна сцена. “Когато подобни криминални структури имат определени очаквания или изисквания, които не се изпълняват, тогава, разбира се, идва ред на наказателните операции. Такива са обичайните правила на играта в тези кръгове”, смята Рот.

Запитан чии интереси е засегнал Кюлев, чийто бизнес, по признанието на политиците и прокуратурата в България, е бил легален, Юрген Рот отговори:

“Засегнати, естествено, са най-вече големите капиталови инвестиции, които в момента се извършват от престъпни структури, инвестиции в легалния бизнес. С други думи, трансформацията на мръсни пари. Тези инвестиции са най-вече в енергетиката, в телекомуникациите и в спорта. Трите най-важни бранша, в които в момента бандитите изливат огромно количество пари. Според мен, тъкмо в една от тези три сфери трябва да се търсят и поръчителите на това убийство”.

Германският журналист окачестви като “чисто заговорническа” версията, че убийството е опит да се попречи на приемането на страната в ЕС, организиран от разни тайни служби.

“Истината обикновено е много по-банална - неплатени дългове, и то не непременно финансови. Може да става дума и за неизпълнени ангажименти”, каза Юрген Рот.

Според него в Русия съществуват структури и сили, които биха искали да попречат на българското членство в ЕС, но те едва ли биха прибегнали до убийство.

“Лично аз съм склонен да очаквам от руското правителство какво ли не.

Добре известно е и тясното сътрудничество на това правителство с престъпни структури, за които то представлява нещо като покрив, чадър. Въпреки всичко това обаче, мислейки в геостратегически измерения, тази теза ми се вижда нелепа. Москва няма интерес да дестабилизира България. Напротив, от гледна точка на старите комунистически структури в Русия, които, уви, още са на власт там, България може да се превърне в преден пост на руските икономически интереси на запад. Пак ще кажа - нещата са доста по-банални и дано някой ден излязат на бял свят с разкриването на убиеца”. 

Запитан дали при своите разследвания на организираната престъпност и сенчестата икономика в Русия и в Източна Европа, се е натъквал на името на Емил Кюлев, Рот  отговори: “Единствено във връзка с братята Чорни съм попадал на такава информация, но те са ключови фигури в Русия и бившия Съветски съюз, играещи основна роля. Най-вече Лев Чорни, който е в Москва”.

Както е известно, че убитият Кюлев имаше бизнес отношения с другия брат, Майкъл Чорни, който участваше в Росексимбанк. През 2000 г. Чорни бе изгонен от България, тъй като заплашва националната сигурност.

http://mediapool.bg/

 


Сходни връзки

Поръчителите на убийството на Кюлев са най-вероятно от средите на енергетиката, телекомуникациите и спорта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди