изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:07 EET
ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ПРАЗНУВА С НАДЕЖДА И ПОГЛЕД НАПРЕД    
НовиниДобруджанската община отбелязва своя празник на 8 ноември. Вчера бе кулминацията на тържествата в присъствието на много гости

Роден край, ти, земя ненагледна,
първо в тебе пристъпва България
с гласовете на битки победни,
на певци и на морни жътвари.

Тези прекрасни слова са част от химна на община Генерал Тошево, чиято музика прозвуча за пръв път вчера в изпълнение на Духовия оркестър на Добрич. За пръв път бе издигнато и новото знаме с герба  на общината. Това стана при откриването на паметника "Бялата лястовица". НДТ припомня, че автор на текста на химна е Драгни Драгнев, а на музиката - Димитър Констанцалиев.
Генерал Тошево чества своя празник днес, но кулминацията на тържествата бе вчера. Празникът бе уважен от народни представители, зам.-областния управител Олга Задгорска, председатели на Общински съвети и кметове от Добричка област, делегации от Болград, Мангалия и Негру вода и др.
"Този паметник ще бъде вечен, защото неговите корени са се впили дълбоко в земята" - каза при откриването кметът на Генерал Тошево Димитър Михайлов, който, заедно с автора - скулптора Митко Евтимов, откри паметника "Бялата лястовица". Композицията включва златното жито, вечния огън и свободния порив на духа, олицетворен от полета на птиците. Първите цветя при монумента бяха поднесени от деца, носещи имената на героини от произведения на Йордан Йовков.
След откриването на паметника гостите бяха поканени на изложбата "Йовков и неговия свят", включваща творби от фонда на Художествената галерия в Добрич. Експозицията е представена в едната от залите на община Генерал Тошево. "Изложбата ни отвежда към литературната вселена на писателя" - каза при откриването директорът на добричката галерия Евелина Ханджиева.
Болницата в Генерал Тошево да се казва "Бялата лястовица", решиха общинските съветници на тържествената сесия следобед. Решението бе взето с 18 гласа "за" и един "въздържал се". Общинските съветници приеха и предложението за залесяване на 570 декара гори на територията на селата Красен и Изворово.
По повод празника си община Генерал Тошево връчи и няколко награди. Отличието за висока култура в областта на земеделието бе дадено на ЕТ "Жикама-Я Живко Калчев" от с. Малина и на ЕТ "Стан 1 Рачо Стоянов" от с. Преселенци. За динамично развиващ се и проспериращ бизнес бяха наградени "Павлови Брадърс" ООД и "Арис импорт експорт" ООД. В категорията за млади земеделски производители награда взе "Агромплекс ООД" - с. Красен, а за високи добиви в тютюнопроизводството - Ахмед Юсеин от с. Йовково. Наградата за разширяване на дейността и създаване на заетост се даде на "Арго Трейд 95" ООД. "Гама строй" ООД бе отличена за строителство. Центърът за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево получи награда за инициативност и принос в осигуряването на бърза и неотложна медицинска помощ. За увеличаване броя на обслужваните лица бе отличен Домашният социален патронаж. Признателност чрез благодарствени адреси бе отправена до Министерството на образованието и науката и Изпълнителната агенция "Пътища".

 


Сходни връзки

ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ПРАЗНУВА С НАДЕЖДА И ПОГЛЕД НАПРЕД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди