изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 17:11 EEST
Затворници направиха изключително археологическо откритие в Израел    
По света

Израелски затворници, натоварени с изкопна дейност преди разширяването на затвора в град Мегидо в Северен Израел, са открили християнски мозайки от III в., които, според археолози, покриват пода на църква, вероятно най-древната в Свещените земи, съобщи АП.



Изключителното в случая е периодът, към който се отнасят руините - III в., или десетилетията преди император Константин да узакони християнството във Византия. Досега нямаше доказани следи от църкви, построени преди IV в.

Израелските власти бяха смутени от откритието, а премиерът Ариел Шарон заяви, че това е една невероятна история.

Представители на Ватикана, обикновено много предпазлив по такива въпроси, също изказаха удивлението си от това чудо на археологията.

Две мозайки във вътрешността на църквата, от които едната представлява риба, древен християнски символ, предшественик на кръста, разказват историята на римски офицер и жена на име Акетус, направила дарение за построяването на църквата.

Останките от глинени съдове от III в., използването на гръцката азбука в надписите, древните геометрични мотиви в мозайките и присъствието на риба, а не на кръст, карат учените да смятат, че през IV в. църквата вече не е функционирала.

Двамата израелски затворници, попаднали първи на ценните мозайки, първоначално помислили, че това са най-обикновени развалини, но променили мнението си, когато забелязали прецизната изработка на мозайката.

Остава въпросът кой ще се грижи за находката - властите, отговорни за антиките, или администрацията на затвора. Израелските власти смятат да превърнат археологическото откритие в туристическа атракция, но за тази цел трябва да бъдат преместени или мозайката, или затвора. http://www.all.bg/

 


Сходни връзки

Затворници направиха изключително археологическо откритие в Израел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди