изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:07 EET
Директорите на три университетски болници бяха уволнени    
Новини

Освободени са бордовете на директорите на три университетски болници – “Св. Екатерина”, Специализираната болница за сърдечно-съдови заболявания (известна като бившата ІІІ градска) и Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив. Заповедта е на здравния министър Радослав Гайдарски като принципал на трите държавни болници. Мотивите за смяната на ръководствата са натрупаните дългове и финансови нарушения.



Трите болници са начело в списъка на деветте здравни заведения с най-много дългове у нас. Кадровите промени се налагат заради установените най-нецелесъобразни решения във финансовия мениджмънт.
“Има голям финансов дефицит в тези болници с финансови нарушения”, поясни министърът. “Света Екатерина” дължи 22 милиона лева, Специализираната болница за сърдечно-съдови заболявания – 20 милиона, а Университетска болница “Св. Георги” в Пловдив – 18.

Според здравния министър, освобождаването на досегашните директори и ръководства не значи уволнение за никого. Проф. Гайдарски признава, че досегашните директори са отлични лекари и медицински професионалисти и ще продължат да лекуват хората, просто “няма да бъдат директори, не само примерно Пилософ или Чирков, а и тримата няма да бъдат в състава на борда на директорите”.

Съставът на новите бордове е в процес на съдебна регистрация. Новоназначените ръководства сами ще изберат новите и.д. директори, а в срок от два месеца ще се проведат конкурси за титуляри. Здравното министерство назначава свои служители за шефове на бордовете. В “Света Екатерина” това ще бъде доц. д-р Красимир Гигов – главен секретар на министерството. В кардиологичната болница, шеф на борда става доц. д-р Жасмина Мирчева – началник на кабинета на здравния министър, а в пловдивската “Свети Георги” поста заема д-р Валери Цеков – заместник-министър на здравеопазването. Те ще контролират харчовете на болниците и ще даряват своите заплати във Фонда за лечение на деца.

Има опасност дълговете на болниците до края на годината да надхвърлят 200 милиона лева. Здравното министерство започва от днес проверки в 13 областни болници и преговори с кредиторите за разсрочване на задълженията на здравните заведения.

http://news.bnt.bg

 


Сходни връзки

Директорите на три университетски болници бяха уволнени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди