изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:17 EET
Уволненията в болниците подпалиха искрата на антиправителствени протести    
ПолитикаУволнението на авторитетния сърдечен хирург проф. Александър Чирков от университетската болница “Света Екатерина” се превърна в първия повод за публичен натиск срещу правителството и БСП още преди да се изтекли първите 100 дни от мандата. В центъра на София звучат антикомунистически лозунги, съчетани вече с антицарски, а представителите на разединените десни партии се изправиха единно срещу чистките на кабинета Станишев

“Оставка!”

На многолюден митинг, свикан в петък от екипа на университетска болница “Света Екатерина” в София, бяха издигнати лозунгите “Не на червената метла” и “Трудно се гради, лесно се руши”. Протестиращите многократно скандираха “оставка” за здравния министър проф. Радослав Гайдарски и правителството. На протеста присъстваха и депутатите от ДСБ Димитър Камбуров, от ОДС Иван Колчаков Любен Дилов – син, от  БНС Анастасия Мозер, Емил Кошлуков от Новото време, както и бившият конституционен съдия Георги Марков и представители на Евророма.

“Не проф. Чирков трябва да си ходи в Германия, а Симеон да си ходи в Испания”, заяви пред митинга Георги Марков. “Да излезе от гората и да спре да мисли за дърводобив!”, каза Марков по адрес на царя и добави, че бил “уплашен от другарите” и затова не идва подаде ръка на Чирков, който му е дал рамо, когато влизаше в българската политика.

Проф. Чирков: Ще влизам в политиката

Никога не съм ипотекирал българско имущество. Заварил съм мизерия, която не съм причинил, заяви пред събралите се проф. Чирков.

Ще влизам в политиката и ще помага на всички, които искат да сменят това правителство, закани се големият български хирург.

Александровска болница с подписка в защита на министъра

На 20 метра от този митинг се проведе по- скромен контрамитинг на лекари и медицински сестри от Александровска болница в подкрепа на министър Гайдарски в усилията му срещу корупцията и неефективното ръководство на някои болници.

От Александровска болница обвиниха проф. Чирков, че им взел немалка част от сградата, че те са принудени да купуват най-евтините материали за ремонт, който върви вече три години, а “Света Екатерина” се ползва с привилегии и на всичкото отгоре не си плаща режийните разноски, които ставали за сметка на Александровска.

Тази болница също е сред деветте най-големи длъжници, но по всичко личи, че шефовете й ще оцелеят.

Гайдарски спира уволненията, ще вади още “страшни факти”

Министърът заяви в кулоарите на парламента, че няма да има повече уволнени директори на болници и че Чирков е притиснат до стената от “много страшни” факти и оттук нататък ще излизат още факти.

Запитан дали знае за случай със задържан чужденец, който продал орган в клиниката на проф. Чирков, здравният министър каза, че е информиран, но за това трябва да отговорят МВР и прокуратурата.

ДСБ зове Първанов да спре политическата чистка

Демократи за силна България пък призоваха с декларация президента Първанов, “като ментор на управляващата коалиция”, да се намеси и да прекрати незабавно реваншизма и политическата чистка в администрацията и държавните предприятия.

С решението на министъра на здравеопазването се атакуват последиците, а не причините, които в основата си са несвършена работа от страна на министерството на здравеопазването, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ДСБ Димитър Абаджиев.

Назначението на бившия червен депутат Илия Баташки, който е член на Висшия съвет на соцпартията за директор на Университетската болница в Пловдив, доказва по безспорен начин политическия характер на извършените уволнения, смятат ДСБ. Според тях това назначение е награда за приятелските отношения на Баташки с “основния спонсор” на партията бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин.

Самият Баташки обяви по-рано в петък, че уволненията са политически.

ДСБ смятат, че здравният министър няма стратегия и дори програма за управление на сектора; той все още не е внесъл в Народното събрание годишния доклад за състоянието на здравеопазването, макар че е задължен по закон да направи това до 1 октомври на всяка година. В нарушение на закона пък МС все още не е одобрил и внесъл бюджета на Националната здравноосигурителна каса, припомниха ДСБ.

Като изтъкна, че здравеопазването е в криза, болниците са натрупали над 200 млн. лв. дългове, НЗОК е с дефицит от почти 100 млн.лв., липсват животоспасяващи лекарства, над един милион българи не плащат здравни вноски, но ползват медицински услуги, Абаджиев посочи, че проблемите няма да бъдат решени с уволнението на двама, трима или дори на всички болнични директори.

В декларация Стела Банкова от Атака обяви, че причина за проблемите в здравеопазването е войната в Ирак, за която България е изхарчила 1.2 млрд. долара.

В изказването си пък Любен Дилов-син намеси в проблема и становището на Съвета за електронни медии за недопускането на сензационни новини по медиите и предупреди, че "зле изглежда" в очите на българите най-известните лекари да се замерят с декларации - политически и лични, да се правят митинги и контрамитинги от хората, които трябва да спасяват живот.

БСП: Мерките са крачка за излизане от финансовата криза

В защита на правителството и на БСП лидерът на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков заяви, че протестите в “Света Екатерина” са политическа игра, организирана от някои десни сили. Миков цитира статистика, според която през 2001 година задълженията на Света Екатерина са били 158 хил. лева, през 2002г. те са нараснали на 5 млн., през 2003г. на 7 млн., за първите девет месеца на 2004 г. са били 10 млн., а за деветте месеца на 2005 година 22.5 млн.

Никой собственик на болница по света не би допуснал такива тенденции. ПГ на Коалиция за България подкрепя екипа на министерството и персонално министър Гайдарски за действията му, заяви Михаил Миков, като допълни, че левицата е убедена, че тези мерки са крачка за излизане от финансовата криза и постепенно преустановяване на порочната практика болниците да трупат дългове, които в последствие трябва да бъдат плащани от данъкоплатците чрез бюджета.

Илия Баташки: Уволненията са политически

По-рано в петък д-р Илия Баташки заяви в предаването “Коритаров live” на Нова телевизия и радио Нова Европа, че уволненията в болниците са политически. След като има нова визия в политиката, трябва да има нова визия и в кадровата политика, заяви Баташки, според когото всички назначения в България са политически.

Неговата оценка е, че  всеки носи персонална отговорност за дълговете на болниците - и личностите, и системата. “Системата се изгради през 1998 г., когато управляваха други хора. Тя е по-големият проблем. Личностите са продукт на лошо кадрувана политика”, обобщи той.

Зам.-министърът на здравеопазването Валери Цеков (НДСВ), който бе назначен заедно с Баташки в пловдивската болница “Св. Георги”, коментира пред БНР, че настоящата ситуация му “напомня едни по-отдавна изминали години, в които много често наблюдавахме подобни реакции.”

Не зная дали става дума за червена метла, защото поне в управлението на тези три болници, решенията бяха взети в ръководството на Министерството на здравеопазването, каза Цеков.

Инициативен комитет от лекари, бизнесмени и интелектуалци от Лом - родния град на професор Александър Чирков, откри в петък подписка срещу неговото уволнение и за няколко часа събра над 500 подписа, съобщи БТА.

Чирков е осигурил множество дарения за община Лом - медицинска апаратура, компютри, оборудване за училища, детски градини и социални домове. С лични средства проф. Чирков финансира изграждането на художествената галерия "Поломие" в Лом", посочва в обръщението си към местните хора инициативният комитет. http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Уволненията в болниците подпалиха искрата на антиправителствени протести | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди