изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:12 EEST
Мрачно бъдеще пред американските вестници    
НовиниНерадостно бъдеще се очертава за американския печат заради спада на продажбите, промените в света на информацията и подроненото доверие в големите всекидневници.

Американските вестници са изправени пред бум на информацията по Интернет, конкуренцията на блоговете, 24-часовите информационни ТВ канали и са неспособни да привлекат младите читатели. Доверието в редица вестници е спаднало. Никога в миналото журналистите не са били толкова често обект на критики в силно поляризираната американска политическа среда. Поради модерния начин на живот много скоро няма да има американци, които да отварят вратата на дома си, за да приберат доставяния всяка сутрин дебел вестник с няколко приложения, прогнозират черногледи гадатели.

Последните данни, публикувани от службата за разпространение на печата, показват спад с 2,6% на продажбите на 786 вестника в САЩ от април до септември, което означава, че 1,2 милиона американци са решили повече да не си купуват вестник. Няколко големи американски вестника пострадаха от спада на продажбите – резултат, който отразява отдръпването на читателите от печата в света. Продажбите на “Сан Франциско Кроникъл” се сринаха със 17% за изданията от сряда до събота, а продажбите на друг голям вестник “Бостън Глоуб” намаляха с 8,2% достигайки средно 414 225 продадени вестника дневно през седмицата. Обратна тенденция има при националния всекидневник "Ю Ес Ей Тудей" и престижния “Ню Йорк Таймс”, които спечелиха нови читатели, макар и едва 1%.

Ако младите американци не се сдобият с навика да четат по един всекидневник, продажбите ще паднат още. В проучване, направено миналата година, Изследователският център Пю показа, че само 23% от хората под 30 г. редовно четат всекидневник срещу 60% от по-възрастните поколения. Броят на хората, информиращи се от Интернет или благодарение на кабелните телевизии, според проучването расте – тенденция, която вреди и на ефирните телевизии. Без Интернет и цифровизация всекидневниците нямат бъдеще, категорична е Световната асоциация на издателите на вестници.

Много американски вестници се насочват към нови начини за привличане на читатели като обогатяват съдържанието он лайн и предлагат "бонуси". Някои правят по-раздвижени макети, възприемайки таблоидния формат, както направиха няколко големи вестника във Великобритания. Това е сътресение в индустрия, където големите вестници по традиция са по-конвенционални, многословни и не така непочтителни както изданията във Великобритания или Австралия. Песимистичните предсказания обаче са много преждевременни, смята Ранди Бенет, вицепрезидент на Асоциацията на американските вестници. Мисля, че хората имат много ограничена представа (за положението), гледат спада на продажбите и виждат близкия край, казва той. Пропуска се нещо, ако не се вземе предвид начина, по който вестниците достигат до хората чрез разнообразни платформи за комуникация, добавя Бенет. Читателите вече четат вестници единствено он лайн в безплатната версия или си поръчват по електронната поща предпочитаните от тях притурки. Информацията е на БГНЕС.


 


Сходни връзки

Мрачно бъдеще пред американските вестници | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди