изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:41 EET
"Атака" срещу МВР    
НовиниПлакати срещу американските бази в България скараха депутати от Атака и вътрешния министър. Агитационните материали били разлепени на стените на софийската синагога от хора на националистическата партия. Студентите Владо Тричков и Стефан Андонов бяха задържани в ранните часове на събота от столични ченгета.

След като младежите били откарани в 3-то РПУ, депутатите от коалиция "Атака" Стела Банкова, Димитър Кузов и Минчо Христов отишли на място и се нахвърлили срещу полицаите. Хората на Волен Сидеров заплашили със санкции и шефовете на полицейското управление. Тричков и Андонов са задържани за срок от 72 часа.
Депутати от "Атака" използват служебното си положение, за да защитават лица, нарушаващи закона и обществения ред, заяви в отговор вътрешният министър Румен Петков.


Агенция "Фокус"
Депутати от "Атака" възразяват с декларация относно задържането на двамата младежи

Единствено българският съд е упълномощен да установи истината за инцидента между студентите Стефан Андонов и Владимир Тричков и органите на МВР. Това се казва в Декларация от народните представители д-р Петър Берон, Стела Банкова, Минчо Христов и Владимир Кузов, изпратена до Агенция “Фокус” по повод вчерашния инцидент с двамата задържани 23-годишни младежи в столичното ІІІ-то РПУ.
Във връзка с декларацията на министъра на вътрешните работи Румен Петков по случая депутатите от “Атака” обръщат внимание на следните факти: На 11 ноември около 16 часа получихме сигнал от граждани за задържане, побой и малтретиране на двамата студенти в Трето РПУ-София. В качеството си на народни представители реагирахме на сигнала. Установено е било, че на арестуваните е отказан медицински преглед в продължение на 17 часа, а близо 20 часа след задържането от тях не били снети писмени обяснения за инцидент.
Адвокатът на задържаните не е бил допуснат часове на ред до тях и с часове арестуваните са били лишени от правото да се обадят на свои близки. На задържаните не е била предоставена храна, както предвижда законът. Повече от 20 часа на арестуваните не е било предявено обвинение.
Според депутатите “прави впечатление драстичната разлика във версиите на двете страни”, а именно: Задържаните твърдят, че не са предизвикали и нагрубявали органите на МВР и твърдят също, че са били бити от служители на Трето РПУ – София докато са били с белезници на ръцете и че са били принудени да стоят прави през цялата нощ.
Версиите на МВР са, че: полицаите са били вербално нагрубявани от младежите; били заливани с лепило от арестуваните; студентите са пребили един от полицаите; че двамата младежи са пребили седем полицаи; че са се занимавали с тероризъм.
Сигурни сме, че правораздавателните органи ще изяснят обективната истина по инцидента и виновниците ще бъдат наказани според закона.
Депутатите отбелязват още, че категорично по никакъв начин не са се намесвали в работата на разследващите органи, а са настоявали само за това – арестуваните да бъдат прегледани от независим медицински екип, каквото желание са изразили според закона и да получат точна информация за инцидента.
Възмутени сме, че медицинският екип от Бърза помощ в наше присъствие не беше допуснат до задържаните въпреки техните писмени молби. До 17 ч на 12 ноември все още задържаните нямат достъп до медицинска помощ, сочат още депутатите. В заключение те изразяват надежда, че инцидентът няма да бъде използван за политически цели.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

"Атака" срещу МВР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди