изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:47 EEST
Върховният съд в Либия отложи делото по жалбата на българските сестри за 31 януари    
НовиниЛибийският върховен касационен съд се произнесе по жалбата на българските медицински сестри, които бяха осъдени на смърт по обвинения за умишлено заразяване на близо 400 деца със СПИН. Според Върховната касационна прокуратура, делото следва да бъде върнато на апелативна инстанция заради допуснати грешки и неточности в установяване на деянието.

Съдът заседава около минута и съобщи, че отлага решението си по молба на представителя на държавата, която също е ответник. Делото се гледа при изключително сложна обстановка. Родители на заразени със СПИН деца се бяха събрали пред съда и се опитаха да щурмуват сградата на Върховния касационен съд. Дипломати от няколко държави и журналистите, отразяващи процеса бяха блокирани в двора пред съдебните зали. Тълпата замеряла с камъни и тежки предмети намиращите се пред съда.

По мнение на президента на Република България решението на Върховния касационен съд на Либия удължава драмата с нашите пет невинни медицински сестри и един лекар. Очакването днес бе, съдът да постанови единствено възможното решение - оправдателна присъда се казва в съобщение на прессекретариата на държавния глава. Внимателният анализ на доказателствата по делото, извършен от европейски, български и арабски юристи, показва, че в тях няма нищо, което да потвърждава вината на обвинените българи. В този смисъл президентът сподели, че се надява това отлагане да бъде последно и да бъде постигнато справедливо решение на случая.

Държавният глава изрази своята благодарност и увереност в по-нататъшната подкрепа от страна на нашите партньори и съюзници:

"Бих искал специално да се обърна към Валя, Нася, Кристияна, Валентина, Снежана и Здравко, които са на границата на своите човешки възможности. Уверявам ви, че българската държава няма да пожали никакви усилия за осигуряване на благоприятен изход от този мъчителен процес", бе личното полслание на президента.

Компетентните български институции ще продължат своите досегашни усилия за скорошно благоприятно разрешаване на случая. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев в изявление, след като днес Върховният касационен съд на Либия отложи за 31 януари 2006 година решението си по жалбите срещу смъртните присъди на петте български медицински сестри.

Международната правозащитна организация “Хюмън райтс уоч” поиска от Върховния съд на Либия да отмени смъртните присъди срещу петте българки и палестинския лекар.

Организацията напомня, че признанията на четирима от шестимата осъдени са изтръгнати с изтезания. "Има достоверни сведения за изтезания срещу чуждестранни медици", каза Сара Уитсън, директорка на Хюмън райтс уоч за Близкия изток и Северна АФрика. "Върховният съд на Либия би трябвало да се съобрази с тези факти и да отхвърли смъртните присъди", добави тя.

Според Уитсън съдбата на невинните деца е трагедия, но тяхното страдание не бива да пречи на справедливостта или да предизвиква нов произвол, посочва представителката на правозащитната организация.

Петте български медицински сестри и палестинския лекар Ашраф са арестувани на 9 февруари 1999 година в Бенгази. Впоследствие в ареста се озовава и съпругът на Кристияна Вълчева - д-р Здравко Георгиев. Шестимата българи и палестинецът са обвинени в заговор срещу Либия под диктовката на ЦРУ и МОСАД, и умишленото заразяване със СПИН на стотици либийски деца.

През годините бройката на заразените деца нараства от 393 в началото до 426 на последния етап от процеса.
Процесът започва през февруари 2000 година в либийския Народен съд. През юни 2001 година шестимата българи разказват в съдебната зала как са били изтезавани, за да направят самопризнания. Медиците са били измъчвани с електричество, бой и са били обект на психически тормоз.
През 2001 година наблюдател по делото става фондацията на сина на Муамар Кадафи - Сейф.

През февруари 2002 година Народният съд решава, че няма доказателства за заговор срещу либийската държава.
Обвиненията за умишлено заразяване със СПИН остават. Те са потвърдени от обвинителната камара в Бенгази. Впоследствие случаят е прехвърлен на Наказателния съд в града.

През септември 2003 г. световно известните професори по СПИН Монтание и Колици представят пред съда своите заключения - че епидемията е възникнала през 1997 година или по-рано - вследствие на лоша хигиена и слаб контрол в болницата. Тогава българите не са работили в Бенгази и нямат отношение към заразяването, пледира защитата им.

Въпреки всичко изложено в съдебната зала, на 6 май 2004 година Наказателният съд произнася смъртни присъди за 5-те български медицински сестри и палестинеца Ашраф. Доктор Здравко Георгиев е осъден на четири години затвор, които вече е излежал. Той е освободен, но и до днес не може да напусне Либия.

В месеците от май миналата година досега Либия все по-често отправя настоявания да се изплатят компенсации на семействата на заразените деца. Паралелно се увеличава и натискът от страна на Европейския съюз и Съединените щати, които призовават за освобождаването на българите. Към днешна дата медиците са прекарали общо 2469 дни зад решетките.

В либийското посолство в Париж днес ще бъде връчена подписката на няколко правозащитни организации, които се обявиха в защита на българките и палестинския лекар. До момента са събрани 12 750 подписа в защита на осъдените.
Инициативен комитет "Защита на медиците в Либия" призова българските медици да бъдат подкрепени в деня на делото в Либия с присъствие пред либийското посолство в София.

 http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Върховният съд в Либия отложи делото по жалбата на българските сестри за 31 януари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди