изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:44 EEST
СЛАВКА ПЕТРОВА УЧАСТВА В КРЪГЛА МАСА В БРЮКСЕЛ    
ОбществоПредседателят на Общинския съвет на община Добричка Славка Петрова е участвала в кръгла маса в Брюксел на тема: "Участие на жените в политиката на местно и регионално ниво в страните кандидатки - България, Румъния, Турция, Хърватия".

Тя се е провела на 7 ноември, организатор е бил Комитетът на регионите на Европейския съюз. В дискусията са участвали по четири жени от всяка от страните. Освен от Славка Петрова, България е била представена от председателя на ОбС в Кричим и от кметиците на Перник и Кирково.
Основните проблеми, които се дискутираха, бяха оценка на ситуацията за равенството на половете в политическия живот на местно и регионално равнище и ролята на политическите партии в повишаване участието на жените в структурите на властта и при вземането на решения, каза за НДТ Славка Петрова. Тя е взела участие в дискусията по въпросите, свързани със степента на участие на жените в местните органи на управление в България, по проблемите, които съпътстват реализирането на жените в местните власти. Председателят на ОбС на община Добричка е споделила и какво се прави у нас от жените, представителки на местната власт, участващи в съответните политически партии и чрез тях утвърждаващи равнопоставеност и по-пълноценна реализация на жените в политиката. От споделения опит на дискусията и според дадената оценка от Комисията за международни връзки на Комитета на Регионите България заемала средни позиции по покриване на стандартите за правата на жените и равните възможности. Статистиката за нашата страна сочела, че в Народното събрание 22 процента от депутатите са жени, 21 на сто са жените общински съветници, 18 на сто - председатели на ОбС и 9 процента - кметове.  
Като представител на политическа сила от Нова левица споделих какво сме постигнали за промяна в нагласата на мисленето и действията в ръководствата на партиите в ляво, сподели за НДТ Славка Петрова. Тя разказа за Обединението на жените-социалистки за паритет и солидарност, което е създадено в началото на годината. Обединението настоява да бъде приет Закон за жените и равни възможности, към Министерски съвет да има структура, която да се занимава с решаването на проблемите в тази посока, за 40-процентна квота за участие на жените в ръководни органи в партиите в ляво. Славка Петрова сподели, че вероятно на предстоящия конгрес на БСП в началото на декември ще бъдат направени промени в устава, според които 40 процента от ръководните длъжности на властта да бъдат заемани от жени.  НДТ

 


Сходни връзки

СЛАВКА ПЕТРОВА УЧАСТВА В КРЪГЛА МАСА В БРЮКСЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди